Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

386
# 06.01.2023, 19:35

Aura1
Pokud nechápete ten obrázek, co jsem poskytl, pak si přečtěte text pod tím obrázkem, je to tam napsáno.;-)

40
# 06.01.2023, 19:37

palma
Asi to chápu. Ale potom tedy ten klasický graf zobrazuje jenom přízemní vrstvu. Na tom se nic nemění.

I když to úplně nechápu. Ty barvy dole nesedí úplně s tím grafem.

171
# 06.01.2023, 19:42

Aura1
Ty barvy dole sedí, ale jen jsou ty sloupečky v modré barvě. Ta barva je nezávislá na grafu, závislé jsou ty sloupečky. ;-)
Když jsou sloupečky směrem dolů, tak v grafu se to vyznačuje červenou barvou a naopak když jsou směrem nahoru, tak je to v grafu modře.

40
# 06.01.2023, 19:45

Aidamko1
Jo sedí, ale ne úplně dokonale.

Mě stejně přijde, že má význam sledovat jenom tu přízemní vrstvu, pokud se nechystá SSW, což je událost, která všechno trochu víc překope. K čemu mi je síla proudění v několika km až desítkách km?

Pokud není na pořadu dne SSW, tak mi může být prostě jedno jaká je síla proudění v hladině, která je někde nad Mount Everestem, když je tam třeba nadprůměrná, ale dole klidně podprůměrná jako teď.

379
# 06.01.2023, 19:50

Aura1
Neříkej, tak bombogeneze..hm, hm .🤔
O této TN tu všichni víme, víme, že má bohatě parametry orkánu, víme o ní, aniž bys nás o ní musel informovat.. Chápeš..?
Zdaleka to není první orkán v Atlantiku letošní zimy.. Chápeš?
Před chvílí si tu psal, že tu já píšu o neexistujících vichřicích v Atlantiku.., které nemají z čeho brát. Chápeš?
Chápeš co za zmatky tu ze sebe na fóru chrlíš?
Děj se dohromady, člověče, tohle je špatný...

386
# 06.01.2023, 19:51

Aura1
Pokud ten graf dokonale nesedí, napište na NOAA, že to mají blbě..

171
# 06.01.2023, 19:53

Aura1
No je to např. Pokud chceme vypozorovat zda se PV rozdělí ve vyšších hladinách tak, abychom věděli zda se projeví nejen v dolních vrstvách troposféry, ale i na celkové cirkulaci a změnách jet streamu. Pak taky abychom věděli, zda bude rozpad částečný apod. Tak jen asi k těmto dost důležitým věcem jsou ty nepotřebné horní vrstvy. ;-)

40
# 06.01.2023, 19:54

swan1
Jo tak jak vysvětlíš, že se ta TN prakticky vůbec nepřesouvá od západu na východ, ale stojí víceméně na místě?

To bude možná tím, že je chycena ve slabším proudění (zonálu) v přízemních vrstvách. ;-)

40
# 06.01.2023, 19:57

Aidamko1
Jo četl jsem, že při SSW může nastat X různých scénářů, ale dokud nenastane SSW, tak vlastně není co řešit...

171
# 06.01.2023, 20:02

Aura1
Ale je nutné to řešit a sledovat. Pokud nastávají určité fáze rozpadu PV, tak se některé projevují s předstihem v horních a středních vrstvách PV, než-li v těch nižších. Nemusí to být podmínkou, ale stavět vše na spodní vrstvy je docela nebezpečné. Hlídat se musí každé vrstvy, ale u daného typu SSW i dané hladiny, kde se tyto změny projevují.

Jinak docela zajímavě se to může projevit i u polohy PV, mrknu na nějakou studijní práci pokud by o tom byla, protože jinak se to chová u polohy PV nad SP a v jižnějších oblastech.

40
# 06.01.2023, 20:04

Aidamko1
Už jsem na to přišel. :D

Když je silný PV (v 10 hPa), tak prostě je proudění více směrované od západu na východ, akorát momentálně to celé obíhá pomalejší rychlostí, protože v přízemních vrstvách to jede pomaleji, nežli je průměr. Takže to má význam...

Takže se to dá vysvětlit, že silný PV je příčinou teplého západního proudění, akorát tomu chybí rychlost/síla v nižší hladině...

Nejtěžší je prostě si dát všechno do souvislosti ve všech hladinách...

Když člověk porovná přízemní hladinu a tu hodně vysoko, může vzniknout X různých variant, takže je to celkem složitý na pochopení.

Pro mě je největší ponaučení, že aby byly větší vichřice, tak musí být AO v plusu jako třeba loňský leden a únor nebo únor 2020. Dokud je AO minus, tak to dole prostě moc rychle neproudí.

Síla proudění v 10 hPa potom určitě celkový charakter, nikoliv přímo proudění v přízemní vrstvě.

Jinými slovy pro zimu by bylo třeba slabé proudění v 10 hPa i v 1000 hPa a NAO-. Tyto faktory by se měly sejít.

Pro vichřici silné proudění v 1000 hPa.

Aktuálně je to nudně nastavené. Proudění je západní, ale celkem slabé, takže je teplo, ale chybí ty známé vichřice.

AO by mělo snad jít do plusu, takže možná proudění trochu zesílí, ale do plusu půjde spíš neochotně.

V prosinci nebyla větší zima, protože proudění v 10 hPa nebylo moc slabé, takže chybělo meandrování. Zimě pomohla jenom NAO- a trochu i AO-. Kdyby bylo slabé proudění v 10 hPa, mohlo se to víc rozlít ze severu nebo od východu.

A když píši AO, pořád mám na mysli tu přízemní vrstvu 1000 hPa na kterou je to dělaný.

Takže když to shrneme:

10 hPa - charakter proudění, meandrování
1000 hPa (AO index) - rychlost proudění v přízemní vrstvě
NAO - blokace/neblokace Atlantiku

379
# 06.01.2023, 21:08

Aura1
Pokud nejsi úplně slepej, tak se koukni na rozložení TÚ od té TN v Atlantiku, přes VB, Island, Skandinávii až po SV a V Evropu..na jetstream a třeba to pochopíš, proč je ta TN aktuálně seklá , kde je..a nebo taky nepochopíš..
Ale ať už jo, nebo ne, nic to nezmění na tom, že v Atlantiku je aktuálně orkán s přízemním prouděním 120-130km/h, v nárazech až 150km/h..A o Atlantiku jsem psal, nikoli o střední Evropě..
Že to do stř Evropy aktuálně nemůže a proč, je fakt jiná věc a ty příčiny jsou jasné..
Já už ti nic vysvětlovat nebudu, je to zbytečný a ztráta času...:cool:
Možná snad jedna rada..
Neupínej se tolik na to AO..NAO
Souvislost středoevropského počasí s jejich stavem je v našich šířkách v zimě jen cca 50-65%...Sleduj hlavně rozložení TÚ a jejich vzájemné působení..


palma
Ano, mělo by se tam napsat..A kdo ví, možná tam i zajet a trochu to tam postřílet..:D

496
# 06.01.2023, 23:21

Aura1
Těch informací je moc a je třeba v klidu (lépe) pochopit. Např. toto Tvé tvrzení ja ze mne nesprávné - "AO index nastavený na 1000hPa nemá s PV nic společného." AO v hladině 1.000 hPa a stav PV v hladině 10 hPa může být rozdílný, podobný, více či méně propojený atd. a na naše počasí na Zemi resp. ve střední Evropě může přinést rozdílné počasí. Struktura PV právě v posledních dnech byla hezky provázaná od 10 hPa prakticky až dolů. Proto žádné zimní počasí v Evropě ani Sev. Americe. Člověk by řekl, že zákonitě musí být AO hodně v plusu, ale při Zemi se holt situace vyvíjela jinak a v oblasti Akrtidy se vyskytovaly TV. Horní vrstvy atmosféry (PV) mohou a chtějí řídit ty spodní vrstvy, ale naopak se spodní vrstvy stejně účinně mohou občas bránit a vytvářet si to po svojem ...

Ano, jsou tam určité korelace a pravděpodobnosti u AO, ale vždy je tomu třeba porozumět důkladněji.

Příklady z posledních doslova dnů - rekordní teplá vlna na přelomu roku nastala při AO lehounce v záporu. Za normálních okolností bychom řekli, že je to méně pravděpodobné (AO by mělo být daleko v plusu). Bohužel se ale vytvořila rozsáhlá a delší dobu trvající TV a ta s TN nad Atlantikem přinesla a přináší toto počasí.

Já za sebe sleduji PV nejenom v hladině AO 1.000 hPa, ale také 10 hPa, dále pak řez, kde jdou vidět neg. / poz. odchylky tlaku vzduchu. Dále se dívám na 3D obrázek PV od vrchu dolů. Prosincová zimní vlna byla hlavně díky narušení vortexu někde od 100 hPa níže a PV měl tvar doslova kalhot směrem k Zemi. Nic společného s vortexem a ukazatelem v hladině 10 hPa.

Aktuálně je AO stále v záporu kolem -1,5, ale rozložení a síly tlak. útvarů kolem nás přinesou TN u Britských ostrovů s velmi nízkým tlakem vzduchu a zákonitě tedy s pořádně větrným počasí. Tzn. vždy je důležitá aktuální či budoucí synoptická situace.

Závěrem - za mne je důležité v zimě sledovat vývoj vortexu jak výše popisuji a rozložení tlak. útvarů. Dá to tak uživateli obrázek o tom, jaké je akt. dění a jaký vývoj to může přinést dále. Např. aktuální vlny ze spodu směrem výše, resp. nově šance na SSW jsou na X dní až týdnů dopředu (např. šance na SSW za 2 týdny, pokud to klapne, propsání na naše počasí možná zase za XY dnů ...). A z grafu AO z hladiny 1.000 hPa by člověk nic takového člověk (nejspíš) neviděl.

Aidamko1
Taky jsem zvědavý, co za situace s koncem ledna nastane. Zda opravdu situace velmi blízká SSW, či výrazné narušení PV, či rozdělení PV ... to vše v návaznosti na to, co nám to přinese pro střední Evropu. Zatím mi připadá, a občas se to i zmiňuje, že akt. výhledy by byly fajn pro Severní Ameriku (východní část), ale pro střední Evropu s otazníkem. Na druhou stranu, kdybychom chytli tu studenou vlnu, mohla by to být opravdu velmi studená epizoda.

171
# 07.01.2023, 00:00

andy206
Když se koukám na aktuální výstup GFS z 18UTC, tak na vzdálenost 300 hodin vidím aktuálně vortex, který se stěhuje z Grónska přes Kanadu nad USA. Upřímně si netroufám tvrdit co by to znamenalo pro nějaké arctic blasts z východu a severovýchodu, ale myslím si, že by to mohlo podpořit nějakou setrvačnost TV nad Grónskem, protože v minulých letech jsem vypozoroval, že když PV zdrhl více pryč od Grónska a Arktidy, tak se tam hned nasunula TV. Tedy kdyby nevyšly hlavní projevy PV, tak aspoň by mohlo dojít k nějaké další blokaci Atlantiku a přechodně by to přineslo nějaké zimní počasí.

Jsem ale zvědavý, zda Vortex bude strašit návratem směrem k jaru, ale to se snad nestane.

379
# 07.01.2023, 08:18

andy206
Aidamko1
Ano, nelze prostě tvrdit, že AO v lehkém nebo mírném mínusu nutně způsobí následující chladnou epizodu pro Z a stř Evropu, nebo že AO v plusu nutně znamená, že musí pronikat větrné TN až k nám na kontinent.., Takhle přísná korelace prostě vždy nefunguje , vždycky záleží na poloze, síle vortexu, dráze a síle jetstreamu a momentálním rozložení TÚ.

# 07.01.2023, 08:28

Zdravím všechny . Nedávno jsem z této stránky odešel a po tomto příspěvku to udělám opět . Nicméně diskuze dal sleduji , jelikož počasí mě zajímá . Zdaleka ovšem nemám takové vědomosti , jako třeba Aidamko , Swan , nebo Palma . Proto si vždy rád přečtu jejich příspěvky , či odkazy . Tímto těmto pánům děkuji . Pak do toho však vstoupí Aura a udělá v tom totální zmatek a jeho dezinformace celou diskuzi shodí. Problém není v tom , že jeho informace nejsou pravdivé - viz diskuze o PV , ale to , že je předkládá jako ty jediné zaručeně správné. Navíc dost drze poučuje pány , kteří mají násobně větší znalosti. Když mu pak prokáží , že se mýlí , napíše že na tom vlastně nezáleží . To vše tuto diskuzi degraduje a pro někoho jako já , kdo se chce něco dozvědět , je to hrozně matoucí . Prosím , přečtěte si příspěvky zpětně a posuďte . Škoda , člověk se tu mohl opravdu něco dozvědět a bylo to tu fajn. Jeden narušeny jedinec však udělal své a dle mého názoru tomuto webu dost uškodil.Mějte se fajn a pevné nervy , zima se snad ještě aspoň nachvilku objeví . ✌🏻

386
# 07.01.2023, 08:56

Tak po ránu pohled na GFS a ten si tam na konci výhledu namaloval opět propad tlakové níže, a to že přímo od severu, a pak hned rozdělení, či co na dvě níže, přímo nad námi a hned tam jsou celodenní mrazy, no obrázek je to hezký...tak co, vyjde mu to na popáté, či opět ne?:)

wyc
Avatar
7
# 07.01.2023, 09:00

palma
Ano, také na to teď koukám. Od toho 17.1. to tam kreslí už po několikáté, mohlo by to klapnout.

379
# 07.01.2023, 09:08

Mě to sem na JZ ukazuje stále duben do nevidím :D

386
# 07.01.2023, 09:16

swan1
To mě taky, duben jak vyšitej, tohle je až na konci výhledu, přesně za zdejší předpovědí, tak jsem to okomentoval jako další pokus.. nic víc se o tom asi teď nedá říct..:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.