Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
swan1
Přijde mi, že předpovědi dokonce pořád oteplují. Když se čekalo nějaké ochlazení, tak se "najednou" zrušilo nebo z něj byly zbytky a po něm následuje hned další teplejší profuk.
Ve výsledku je to takové nekonečné setrvalé výrazné teplo na tuto roční dobu.
Kolem Moskvy jsou teploty o -20°C nižší než je průměr.
GFS má teď na 15.1. pro ČR o +14°C vyšší teploty než je průměr.
Leden dost možná směřuje k nejteplejšímu v historii měření. Ach jo. Nevím co se to děje, ale je to celkem hrůza. Kdo by čekal takové teplo v lednu?
Jak nejsem ateistka, tak bych dala na modlení, ať už se ten Vortex ukinoží.
No tak jsem kouknul po delsi dobe na modely a vyhlidky smerem k zime jsou porad otresne,ale neprekvapuje me to,uz behem vanoc jsem tu psal ze vrchol zimy uz mame u nas v cr za sebou, ta epozida v pulce prosince byla super,bylo tu nejvice snehu za poslednich cca 15 let,skoda ze to nevyslo na svatky? letos uz nic necekam,max nejaka 3denka s teplotami kolem nuly a popraskem snehu, uz at je jaro!!!
Všimnul jsem si, že na stránkách weather is cool je hned v úvodu toto:
Polar vortex status
The SPV is currently stronger than ERA5 average
and is forecasted to remain stronger than average (according to GEFS-mean)
28 of 31 members have stronger vortex than average at the last forecast step (2023-01-21 06:00:00)
The SSW probability in GEFS is: 0%
Takže je to jasný...
palma
1000 hPa
Psal jsem to tady několikrát. Je to ta úplně spodní hranice, kterou zobrazuje AO index.
V této hranici je PV slabší, proto se přes Evropu od moře neženou opakované výrazné vichřice, jako to bývá některé teplé zimy.
Momentálně nám posílá teplo NAO+, ale to proudění při zemi je celkově slabší než průměr.
PV může být v 10 hPa silný jak si chce, ale nemá to takový vliv, jako co se děje u země.
V té výšce 10 hPa to má akorát význam, pokud by mělo nastat SSW a rozpad, k čemuž je právě teď daleko, ale jinak si myslím, že má smysl sledovat hlavně AO index, aby bylo jasné, jakou silou to "jede" při zemi. Toť můj názor.
Aura1
To proudění v 1000hpa je aktuálně průměr, nikoli podprůměr.Už jsem to tu psal několikrát
.A celkově je vortex velmi silný ..
Vichřice v Atlantiku samozřejmě jsou, jen mají severnější dráhu, což je běžná věc.. , vysoko vytažená azorská TV, potažmo jetstream, ty níže nepouští více k jihu.
Některé zimy ty TN putují jižnější dráhou..a pak ty vichřice jsou i u nás.
Letos máme na toto zaplaťpánbůh ,,smůlu,, , vichřice zatím byly buď až příliš jižně, ve Středozemí, nebo VB a severněji, Island...
swan1
Je aktuálně AO v záporu? Je.
Tak nechápu, co na tom nechápeš...
AO je nastavené na 1000 mb/hPa. To je přízemní vrstva.
AO zápor znamená slabší PV v této přízemní vrstvě.
Tudíž to tak prostě je a ty nemáš pravdu. Více to nemá smysl rozebírat.
Ty tvoje zmiňované vichřice zatím moc nebyly. Nevím, kde vidíš tolik vichřic. Bombogeneze je běžný jev v Atlantiku, ale že bych tu četl článek o nějaké větší vichřici v Evropě, to opravdu ne. Taky je AO- od 1.12. do teď, takže s tím ani nelze počítat.
swan1
Možná když to začneš vnímat v jednotlivých vrstvách, tak to trochu pochopíš. Ten tvůj velmi silný PV se odehrává hodně hodně hodně vzdáleně od povrchu. Začíná být nadprůměrně silný až v několika km a vyloženě silný je až v několik desítkách km, takže na Mount Everestu by to už mohlo být trochu znát.
Dávám to sem ještě jednou kvůli tobě.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.