Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

# 04.01.2023, 18:36

2012 je tam jasný skokový nárůst teplot, to nas čeká každou dekádu, je třeba se na to připravit, zimu jsme “prožrali”…ale budou do toho mluvit dslší globální aspekty golfák atd… vymalováno bejt ještě nemusí..jak bude příští týden si tipnout neodvážim.. guláš níží netipuju

110
# 04.01.2023, 18:46

Aura1
No, z toho ovšem vyplývá, že než utopicky básnit o zimě, spíš být připraven na nejhorší scénář. Ačkoliv nejhorší.... Pořád si myslím, že je to lepší, než malá doba ledová.
Využijme toho, neberme to jako pohromu, ale spíš jako příležitost. Tak budeme holt místo švestek pálit fíky.

40
# 04.01.2023, 19:11

ludvicek
Určitě to neberu jako pohromu, ale pokud se oteplilo o 2°C od roku 1961, tak je to opravdu hodně, byť samozřejmě ty 2°C se můžou zdát málo, ale je to takový klam, protože jde o průměr a každý 1°C je hodně znát. Teď do konce století stoupneme o pravděpodobně dalších několik stupňů, do roku 2050 třeba o 2°C. Pořád se tomu dá přizpůsobit, ale stejně každého bude štvát, když nebudou zimy jako dříve. Je to docela bizarní představa, že sníh se bude čím dál víc omezovat na vrcholky Krkonoš, ale zkrátka oteplení o několik stupňů k tomu povede. Zajímavé by bylo, kdyby nastal možný klimatický zvrat, který by přinesl extrémní urychlení oteplování nebo naopak dočasné ochlazení o pár stupňů. To je ovšem pořád hudba budoucnosti a něco takového se pravděpodobně jen tak nestane. Nicméně se zdá, že oteplování setrvale zrychluje, takže to bude maso tak či tak. Uvidíme za třeba 10-20 let, jaké budou zimy a jak bude v létě. Asi to bude zase o nějaký ten level jinde no... :D

# 04.01.2023, 19:44

ludvicek
vy to berete na svuj dvoreček jasný, ale vite přeci, že se otepluje všude na světě a to je vzhledem k přelidněnosti planety sakra problém, vite, že v Keni momentàlně probíhá sucho nevídaných rozměrů, 5 rok bez monzunových dešťů, šílený,kolem 1 mil zvířat je ohroženo bezprostředně smrtí, nehledejte v tom pozitiva, čeká nás velký problém..migrace stovek milionu lidi, umíte si to vůbec predstavit, nevědomost je sladká..

40
# 04.01.2023, 19:49

Nejsmutnější je, že se fakt není čeho chytit. Pořád teplé vyhlídky, zima nikde. Tohle už jednoho omrzí. Takhle uběhne část zimy v teplém módě a když se dostaneme k nějakému výraznějšímu ochlazení, s nejvyšší pravděpodobností nepůjde o nic závratného. Určitě se dá věřit, že ještě přijde slušná zima, ale já už tomu nevěřím. Je to akorát slepá víra a poslední roky ukázaly, jak ten teplý mód dokáže snadno dojet do konce zimy bez větších přerušení něčeho, co by šlo nazvat pořádnou zimou. Většinou napadne akorát víc sněhu někde na horách, ale nejde o nic plošného, s výraznějším větrem jdou teploty často nad 0.

Do konce zimy tedy tipuji akorát několik větších sněžení na horách, krátkou slabší zimní epizodku a pokud nastane něco plošného, tak spíš vichřice než zima.

110
# 04.01.2023, 20:16

charlie1
Nechci to zlehčovat, ale myslíte, že miliony hladem vysílených Keňanů přejdou Saharu?

379
# 04.01.2023, 20:48



ludvicek
No, já myslím, že je bez diskuzí, že hladomor a nedostatek vody dává do pohybu velké masy lidí..
Ty vyhlídky v tomto směru jsou hodně špatné..
Jinak, Atlantik je hodně rozjetý..
Těžko se podle mě bude hledat síla, která by ho v nejbližších 10-14 dnech odstavila od dominantního vlivu na naše počasí..




496
# 04.01.2023, 22:15

Vyšel další aktualizovaný výhled od J. Cohena - https://www.aer.com/science-research/climate-weath... v rychlosti jsem to projel no a upřímně, na nějakou zimu to teda vůbec nevypadá možná ani v únoru. Vše se tak nějak překlápí více a více do tepla ... jedinou možnou změnu vidím ve vývoji někde kolem hladiny 100 hPa (a propsání / změny směrem dolů) v dalších dnech a týdnech, což by mohlo zamíchat kartami. Směrem výše k 10 hPaje pak otázkou, co se bude / nebude dít.

Jestli se nepletu, výhledy někdy z listopadu zimu tak nějak viděly - teplotně prosinec cca normální, leden a únor mírně možná až výrazněji teplejší. V sumě za dané 3 měsíce převládání tlak. odchylek více do plusu, tzn. TV.

A závěrem pak hezké povídání v pár odstavcích zde - https://twitter.com/DrAHButler/status/161014364556...

273
# 05.01.2023, 08:43

Poslední dekádu v lednu určitě nějaké mrazy čekám, možná i pár komplet mrazovejch dní, ale žádný drama, hlavně ať do té doby aspoň trochu zaprší, ať je to nasáklé na maximum, zatravnělý sad potřebuje kubíky vody, zeleninové lehce vyvýšené záhony vysychají rychle, tam bahno nehrozí, ale ty si pak pěkně zamulčuju.

258
# 05.01.2023, 11:20

Aktuálně slunce a 11 stupňů, jako tímhle tempem tady začne vegetační období někdy na konci ledna:!!:

# 05.01.2023, 11:39

ludvicek
Z Evropy by se měla stát pevnost.
Něco jako byl film s Bradem Pittem Světová válka Z, jestli znáte.
Tak aby neprošli..

110
# 05.01.2023, 11:42

Negan
To je sporné, kdy začne vegetační období. Sluneční svit (respektive délka dne) má taky podstatný vliv, což je dobře vidět v zemích s oceánským klimatem, kde +10 není ničím neobvyklým a stejně jsou tam v březnu stromy bez listí.
Jako v únoru, když by bylo takhle, tak určitě to jde potom rychle. Chtělo by to vzít třeba strom třeba z Paříže a strom z Budějovic (obě města mají stejnou zeměpisnou šířku) a udělat nějakou studii. V Paříži ještě hraje roli nižší nadmořská výška.

40
# 05.01.2023, 11:55

Křivky jsou stále málo rozhozené. Až v závěru je tam nějaká větší nejistota, ale beztak většina křivek ukazuje hodnoty v 850 hPa kolem 0°C nebo slabě pod 0°C, což znamená, že nějaká přechodná zima bude maximálně na horách a ještě spíše jenom na hřebenech. S větrným počasím lze čekat pořád vysoké teploty.

Pamatuji, jak někdy v prosinci byly křivky hodně rozhozené už na 5-7 dní dopředu. Tam opravdu nebylo vůbec jasné, kam se to ubere dál. Teď máme celkem spolehlivě předvídatelné stabilní teplé počasí.

meteociel
386
# 05.01.2023, 14:45

Tak je 5.1. a vyšli dlouhodobé měsíční prognózy od ECMWF, nic potěšujícího jak se dalo čekat, ostatně..
Teplota nad normálem až do května, dále jsem zhlédl predikci teplot povrchu moře a oceánu, leden okol +1,5 nad normálem, únor taktéž, březen +1, duben +1 a začne se pak už stejně zase oteplovat..no zítra tam ještě vyjdou střednědobé prognózy, tak se zase uvidí, jestli nějaká změna, či ne. Kouknul jsem i na CFSV2, ve své podstatě na ty tři měsíce dopředu, shoda, teplo +2 nad normál tak nějak v průměru..víc jsem se v tom nenimral, jsou tam i předpokládané tlakové anomálie apod. kdo chce, ať se na to koukne..:cool:
p.s. teď jsem kouknul na nový GFS a koukám, že tam po 15.1. se snaží cpát nějaké ochlazení, nu, uvidíme..;-)

únor 2023
březen 2023
duben 2022
# 05.01.2023, 14:48

Začátek ledna je opravdu teplý a kdyby to takhle pokračovalo celý měsíc tak máme zaděláno na nejteplejší leden v historii nebo jeden z top.. Stát se to samozřejmě může, ale spíše se myslím, že v půlce měsíce přijde obrat a druhá půlka bude spíše průměrná, takže měsíc jako celek bude teplý, ale ne rekordně.

Jinak ČHMÚ dával na FB hezký příspěvek o vlivu teplého počasí na přírodu a abych to shrnul: teplo zatím nevadí pokud netrvá několik týdnů tak se příroda neprobudí a spíš vadí více sucho než teplo pro přírodu jako celek. Samozřejmě kdyby bylo takhle teplo další 4-5 týdnů tak to problém bude protože únorové slunce už řadu stromů probudí ze zimního spánku.. Tedy já bych bral ještě týden-dva tepla ať ušetříme za otop a pak nějaký ten návrat zimy, i když klidně bez ledových dní a stačí když bude mrznout třeba 12-16h denně a přes den nad nulou. Během února pozvolné oteplování a bude to ideální, žádné extrémy a dostatek srážek.

No ale to je jenom takové moje přání. Každopádně to nejhorší z pohledu délky dne už máme za sebou. Dnes je již o 15 minut delší den než na slunovrat a prodlužování dne začíná slušně zrychlovat. Dalších 15 minut přidáme za 8 dní, potom už jenom za 6 atd. :slunce: :cool:

162
# 05.01.2023, 15:04

Negan
Při těhlech teplotách je to docela možný, pokud to vydrží ještě nějakou dobu. Pak to bude průser pro tu přírodu. Ono stejně všechno vykvete v březnu a v dubnu to zmrzne, to už je bohužel každoroční tradice.
Aktuálně 10°C, čerstvý vítr s poprchává, podzim jak vyšitej.

110
# 05.01.2023, 15:17

JohnBattler
Říkám to pořád, únor je horší prevít.
"Ještě před válkou mluvil jsem o tom s naším okresním hejtmanem.", řekl by asi poručík Dub.;-)
Jinak pokud by někoho zajímala fenologie (ne, není to nauka o fenách), tady tohle vzniká ve spolupráci s ČHMU:
https://www.fenofaze.cz/cz/

168
# 05.01.2023, 15:58

JohnBattler
Horší by bylo kdyby ty stromy vykvetly na konci března jako u nás před rokem meruňka a pak vše v dubnu pomrzlo díky pozdnímu rozpadu vortexu, takže by bylo lepší aby se vortex rozpadl nějak včas aby se to vyřádilo včas a ne v dubnu ,to už na to není nikdo zvědavej

# 05.01.2023, 16:33

Ano pánové souhlasím. Problém je teplý závěr února a březen kdy vše vykvete a pak přijde studený vpád v dubnu kdy teplota spadne klidně pod -4°C a je vymalováno... to je bohužel už taková klasika. Chce se to ovšem tomu přizpůsobovat a sadit mrazuvzdorné odrůdy nebo nějaké co zkrátka kvetou později. Nejsem ale arborista a nevím zda takové existují...

Každopádně zatím to současné teplo ničemu až tak nevadí, pokud by do toho více pršelo tak pozitiva tepla převažují nad negativy. Bavíme-li se tedy pouze o měsíci lednu.

379
# 05.01.2023, 16:41

ludvicek
Ono to není takhle jednoduché..v jednom pytli..
Co se týče fotoperiody , rostliny se dělí do 3 skupin..
Kratkodenní, neutrální, dlouhodenní..
Jinými slovy, ne všechny potřebují ke spuštění vegetačního období nutně prodlužování dne.. Neutrálním stačí jen déletrvající přiměřené oteplení..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.