Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

162
# 04.01.2023, 06:37

GFS teď má příští týden pěknej SZ se sněžením nejen na horách, tak snad to nějak tak dopadne.

74
# 04.01.2023, 06:47

U nás už je třetí den v kuse ráno mlha.. přes den sice aspoň částečně zmizí, ale se západem slunce se zase vrací. :(

388
# 04.01.2023, 06:52

Aidamko1
Tady ještě dávám strukturu PV, je to nejzašší datum zobrazení, tedy 19.1. dělení ani výrazné narušení to zatím nedává, náznak tam je ve dvou horních patrech..

struktura vortexu 19.1.
169
# 04.01.2023, 07:22

DeggyCZ
Podle aktuálního gfs už tam je zase teplo a žádný severozápad

111
# 04.01.2023, 07:47

andy206
Tohle jste si mohl odpustit "...Závěrem se omlouvám za off-topic, ale číst, že bez "pořádné" zimy je to mnohem jednodušší, ..."

Že je život jednodušší v teplých obdobích je historicky potvrzená skutečnost (rozvoj civilizace po době ledové například). Navíc člověk je geneticky denní tvor (nejsme netopýři), čili dlouhé zimní noci nesvedčí organismu (Finové a jejich sebevraždy by mohli vyprávět). Nedávné mrazy v USA zabily několik lidí přímo a spoustu nepřímo. Na jaře se vždy vynášela Morana (a nikdo ji na podzim nevítal)... Nechci to natahovat, ale je opravdu řada objektivních důvodů, proč je mírná zima jednodušší.
Druhý extrém je +20 v lednu. Ale zase, pokud by byl obrácený extrém -30° (což by tak extremitou odpovídalo těm +20°C), tak se z toho většina lidí ...autocenzura.... Možná vy se umíte oblíknout a chodit ve sněhu, no po rovné suché cestě je to jednodušší, věřte mi.;-)

172
# 04.01.2023, 08:46

ludvicek
No zase nikdo nemluví o -30 stupních v zimě. Není to dobré přirovnávat ani jako opačný extrém, protože zvlášť v zimě nejsou dobré. Osobně si myslím, že v zimě je lepší mít lehce pod nulou než současných +10. Tady nejde o komfort, ale o přírodu. Při teplých zimách je výrazně větší škoda při pozdějších ranních mrazech. Škůdcům taky těch +10 prospívá ( rozhodně je pro ně horší mráz, než +10).

Chápu, že Vám je pohodlnější teplo a zima bez sněhu, ale to zase může být na škodu ku přírodě. Rozhodně raději se budu brodit ve sněhu a -5 stupních, než v +10 sledovat probouzení přírody na začátku ledna a s hrůzou čekat co napáchají s takovou přírodou mrazy ( v posledních teplých zimách se to podepsalo dost).

# 04.01.2023, 09:13

Souhlasím s Ludvickem, že spíše vyšší teploty jsou lepší pro lidskou civilizaci. V jednom TV dokumentu jsem slyšel, že vědci spočítali, že ideální průměrná roční teplota pro lidskou civilizaci je cca 12°C k čemuž se pomalu ale jistě blížíme a tedy proč ne. V Českých nížinách máme nyní okolo 10°C v ročním průměru takže nejsme daleko od ideálu. Kdybych byl puntičkář tak bych nás ještě posunul o 5-10° zeměpisně na jih, abychom měli v zimě trochu delší dny a silnější slunce... ale to už bych chtěl moc. :D

Jinak co je nejlepší pro přírodu to je otázka. Příroda se umí přizpůsobit klimatickým podmínkám a prosperuje při průměrně roční teplotě téměř jakékoliv. Dolní limit je samozřejmě daný, takže v super chladných klimatech se již např. stromům nedaří. Horní limit daný není, ale tam nastává problém s nedostupností vody. Tedy celý život je hlavně o vodě a té když bude dostatek, tak se bude přírodě dařit ať je teplo nebo zima. Např. u nás spadlo za rok 2022 skoro 130% normálu srážek takže teplá zima mi vyloženě vyhovuje a přírodě moc neuškodí. Ale kde jste měli suchý rok to ideální není, protože nyní by měl být odpar nulový, ale kvůli vyšším teplotám není.. Samozřejmě jsou zde další negativa spojená s teplou zimou a to je např. vyšší výskyt kůrovce a nebo riziko jarního pomrznutí ovocných stromů, ale to už je zásah spíše pro lidi resp. pěstitele. Běžnému lesu teplá zima škodí hlavně tím výskytem kůrovce a zvýšeným rizikem sucha, tam nás nějaké pomrznutí květů netrápí.. No zkrátka dalo by se najít dost pozitiv i negativ teplé zimy a záleží kdo si co vybere.:)

Jo a na závěr k tomu co psal Andy o energiích tak to je klasická pseudokonspirační teorie, že šetřit se nevyplatí protože to stejně zdraží. Je to samozřejmě nesmysl. Čím více energií a hlavně fosilních paliv ušetříme tím méně peněz odteče z naší ekonomiky pryč do různých autoritářských států. Energetické resp. vodohospodářské firmy samozřejmě musí investovat do rozvodné sítě, takže zdražovat se občas musí a bohužel to jsou soukromé společnosti a také musí vykazovat zisk, takže pro ně je samozřejmě výhodnější když stejným potrubím proteče více vody než méně. Velkou chybou byla privatizace rozvodných sítí tam se není o čem bavit a v tomto případě by odpadla ta část co jde na zisk koncernu.. ovšem kdo ví zda by ve výsledku nebyla rozvodná síť v tragickém stavu, kdyby byla ve státních rukách...

# 04.01.2023, 09:17

taková nezima znamená obrovský průser pro naše lesy, u nás na Šumavě je to po tech 10 teplých letech šílený, lesy už mají dost, čekal jsem že vývoj klimatu bude sinusoida ne lineární zvyšování:( tomuhle se žádná příroda nepřizpůsobí, prostě nás čekaj po několik generací suché lesy a vyschlá zdecimovaná krajina…co bude pak z přistupem lidské civilizace k přírodě a planetě tak to komentovat nebudu

jináč začíná schnout Boubínský prales, celoplošný rozpad různověkých staletých stromů, tak to vypovídá o všem, prales přežil hodně ale konzumní lidské společenství nedá..

496
# 04.01.2023, 09:46

JohnBattler
"pseudokonspirační teorie" - tak to opravdu není. Za prvé - já jsem pro šetření, pod to se podepíšu. Ale zisky velkých společností prostě "musí být". Ušetříte 15%? Fajn, tuto úsporu Vám postupně rozpustíme v dalších letech. Takto to prostě funguje. Za tím si stojím a budu se hádat až do konce.

charlie1
Mám velké obavy o Šumavu ve spojitosti s kůrovcem. Nejsem znalý tohoto pohoří (aktuální situace), ale kůrovec tady u nás v Beskydech zanechal obrovskou spoušť v posledních letech. Od Bystřice pod Hostýnem až po Frýdlant nad Ostravicí doslova zalesněné kopce zmizely. Snad to nejhorší máme za sebou a za pár let se kopce pomalu začnou zase zelenat.

Aidamko1
Ano, je tomu tak. Přírodě kolem nás rozhodně nebude prospívat velmi teplé počasí v zimě, teplotní šoky z +12 na -10 C apod. Se škůdci je to to samé. Od malička asi všichni slýcháme a víme, že vždy bylo lepší, ať je prostě zima v zimě.

ludvicek
Ne, to jsem si nemohl odpustit. Naopak, další Tvůj příspěvek mne ve svém názoru jen utvrdil.

496
# 04.01.2023, 09:56

Jinak zpátky k tématu tohoto vlákna - novější výstupy GFS přemalovaly situaci u Britských ostrovů a místo TV zde malují převažující TN kolem 16.01. Dokonce ke konci výhledu malují tlak této TN pouze kolem 945 hPa. Nad Afrikou pak TV s cca 1030 hPa. Toto by (nejen) pro Anglii byla pořádná divočina. Jinak stále se na konci těchto výhledů "snaží" tato TV putovat více k severu ...

Aktuální info k MJO a možnému vývoji (silnější fáze 8?) - https://twitter.com/ChrisMartzWX/status/1610321995... a https://twitter.com/ChrisMartzWX/status/1610489035... (byť je to zaměřeno na Sev. Ameriku)

275
# 04.01.2023, 10:17

U nás skoro žádné teploty nad +10 nebyly, ovocné stromky mají solidní přírůstky, svazenka krásně klíčí, hnilobné procesy třeba u jahod ale docela pokročily a chápu, že pro některé plodiny na poli to může být problém a je lepší trochu suchého mrazíku, ale zemědělci si budou vždy na něco stěžovat, ale to nejdůležitější tj. dlouhodobou úrodnost půdy neřeší, nemají holt bohužel důvod. Řeším úplně opačnej problém, hnojivo tak stimuluje v růstu, že je plevelu více než normálně, rozmrzlá půda je pak velmi vítaná příležitost k sanaci = mnohem méně práce na jaře, takže paráda, navíc se dají aplikovat postřiky proti přezimujícím škůdcům, to by za mrazu nešlo, ty -2 jim bohužel moc neublíží. Zatím do půlky ledna bude určo teplejší mód s postupným poklesem, ale pořád k lehkému nadprůměru, což je ale nový normál. Když budu pokračovat v zálivce, tak mě absence sněhu nemusí moc trápit, kdo je připraven, není překvapen, což doporučuju všem - viz diskuze o GO.


# 04.01.2023, 10:21

andy206
andy, to bude ještě rošambo x krat se to změní, ty níže můžou mit různou dráhu

12
# 04.01.2023, 14:20

Modely s výhledem víc jak 5 dní teď lépe nesledovat, s každým výstupem to háže něco úplně jinýho. Nejen stran teplot, ale i ohledně srážek. Takže pokud v příštích dvou týdnech nemá mrznout, říkam si tedy, ať aspoň prší. Jenže zatímco ráno to třeba ukazuje ve dvoutýdenním výhledu 50mm, tak večer 5. Ráno aspoň semtam nějaký poprašek, večer při vysokých teplotách ani ťuk. Takže jak říkám nesledovat modely, sledovat, co se děje za oknem :)

Jinak ohledně té diskuze, jestli teplo v zimě nevadí nebo vadí, tak já zastávám názor, že teplo v zimě vadí. Příroda nezemře, ano je pravda, že příroda je odolná a fauna i flóra se přizpůsobí podmínkám. Ale struktura naší aktuální fauny a flóry je zvyklá a potřebuje aspoň nějak v rámci možností pořádný zimy. Neboť abnormálně teplá zima nepřináší do přírodu smrt nebo zkázu, ale docela zásadní anomálie. Jako třeba už zmiňované přemnožení kůrovce. Nebo nevychcípání lesní zvěře a díky jejímu přemnožení následné škody na letních porostech (myšleno tak, že slabé kusy v zimě nevychcípají - tento genově očistný proces dříve zajišťovaly právě zimy anebo houfně se vyskytující vlci). Anebo nevymrznutí hub a plísní (padlí, plíseň bramborová apod.).

Prostě a jednoduše - taky se mi teď líbí, že místo tří košů dřeva spálím jen jeden. Ale není to dobře, není.

388
# 04.01.2023, 14:27

Dejvas
No, ono by to ani té přírodě moc nevadilo, přispůsobí se,...ale to by tady v našich hájích muselo v tom případě, že by zimy skončily, ročně spadnout alespoň tak 1500 - 2000 mm srážek za rok, jinak tu máme polopoušť a to v lepším případě. Ohledně předpovědí, jelikož ty na 4-5 dnů jsou v celku jasné, tak koukám na středně a dlouhodobé, něco se vyčíst dá, v současné době bych to viděl, tady u nás, do 15.1. vcelku jasně, zima nezima, do 20.1. (zima nezima), do konce měsíce ((cokoli, ale spíše nezima)):cool: Rád se budu mýlit..

12
# 04.01.2023, 14:54

palma
Tak nějak to těm dlouhodobým modelům vychází, stejně jako loni (zima 21/22 odpovídala tomu, co se predikovalo a i ten průběh byl podobný jak letos). Letos před zimou to ukazovalo jakžtakž prosinec na průměru, případně slabém nadprůměru (stalo se). Leden nadprůměr a únor silný nadprůměr. I včetně těch na sníh silných podnormálů. Zatím to vychází, to by druhá půlka ledna musela být hodně mrazivá, aby se to celé zprůměrovalo na normál.

Edit: z prosincového sněhu tady žijeme doteď, hlína je pořád pěkně mokrá, z pramínků stále vytéká voda.

40
# 04.01.2023, 15:55

:D:D:D

No tvl koukám, že komedie všech komedií pokračuje. Je to ta slavná letošní zima. Co vidím, že pokračují výrazně nadprůměrné teploty. Ten přelom roku nestačil, takže se jede dál. Dosažení +19,6°C jsem opravdu nečekal, ale mohu s klidným svědomím říci, že moje tvrzení o nesmyslnosti dosažení +20°C fakticky vyšlo. Kdyby aspoň hory ukázaly, že umí, ale zrovna tam je to ultra bída jako všude, takže ty téměř žádné zbytky sněhu netřeba komentovat. :D

Samozřejmě když už se někde pořádně ochladí a mají výrazně podprůměrné teploty, tak tady to jen tak nejde, ale pro Rusko to problém není. Asi bych řekl, že na tom celá Evropa se zimami není stejně, ale prostě u nás v ČR nás nic nezachrání. Nemáme kontinentální klima a ty hluboké TN a živý Atlantik nás drtí a máme tak klimatickou změnu se silně teplou odezvou. ;-) Byl bych rád, kdyby se dočkaly něčeho aspoň hory, aby bylo zkrátka vidět, že to ještě někde u nás v Česku jde. Aby bylo vidět, že to jde aspoň na těch horách.

PS: V relaci počasí ČT jsem zaslechl, že prosinec skončil teplotně nadprůměrný s odchylkou vyšší než +1°C. No divme se že...

Je to celkem smutné zamyšlení. Prosinec se dlouhodobě otepluje nejrychleji a když máme poslední dva roky jakžtakž trochu "zimní" prosinec, tak následuje naopak velmi teplý leden. :D To jenom ukazuje, že je úplně jedno jaký je zrovna zimní měsíc. Teplo v zimě = záruka. :D

teplotní odchylka na dekádu, climatereanalyzer
388
# 04.01.2023, 16:24

Aura1
No, navíc teď už to ukazuje to co jsem říkal před aso deseti dny, že i AO poleze po polovině měsíce nejspíš do plusu, čili, oba indexy tam okolo 18. - 20.1. mají být.. to je situace...naprd. Navíc jsem si opět přečetl na twitteru nějakého blouznivce, že prý už musí začít působit vliv QBO, na PV když je ve východním módu, to už je na psychiatra..:(

AO nahoru
NAO v plusu
QBO západní od začátku zimy
40
# 04.01.2023, 17:04

Zavzpomínal jsem opět na leden 2017. Tehdy jsem si plně neuvědomoval, jak na tuto dobu jde o vzácný měsíc, který přinesl výrazně zápornou teplotní odchylku a zimní počasí na prakticky celý měsíc v kuse s valnou převahou ledových dní. Pak mi došlo, že chladnější leden než tento 2017 byl až 2006 v oné legendární zimě 2005/06. Kdy takový měsíc jako leden 2017 ještě nastane? Dost možná to bude trvat 10-20 let. Kdyby to měl být prosinec, tak podobný byl až 2010 a kdyby to měl být únor, tak podobný byl až 2012, čímž se dostávám k pointě, že poslední teplotně výrazně podprůměrný zimní měsíc má stále starší a starší datum, což logicky dokazuje, že frekvence podobných měsíců znatelně klesla a je tak i nižší pravděpodobnost opakování v budoucnu. Mám pocit, že už se nacházíme v tuhé fázi teplých zim jako defakto normálního stavu, nikoliv že se střídají teplé a mrazivé zimy jako dřív. To už podle mě neplatí.

388
# 04.01.2023, 17:12

Aidamko1
Tak našel jsem něco asi zajímavého nového propojení MJO a QBO atd.. jenže placená sekce a dávat za každou jednu studii 40 euro, to fakt nechcu..:D, ale jinak, i v tom shrnutí docela zajímavé..https://link.springer.com/article/10.1007/s00382-0...
Aura1
Já se docela děsím příštích dvou let, teoreticky by to mohlo být pod vládou El Nino, plus vrchol slunečního cyklu, plus nějaká další souhra a máme tu vymalováno se zimou a uvařeno v létě..

40
# 04.01.2023, 17:27

palma
Jojo když se nad tím člověk zamyslí, tak to oteplování je svým způsobem nenápadné, ale fakticky výrazné. Pořád stoupáme výš a najednou je normální mít v létě 20-30 tropických dní, v zimě teploty kolem +5°C až +15°C atd. Dříve to byl výkyv, ale dnes to můžeme považovat za normální.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.