Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy a východě Čech nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

# 03.01.2023, 09:04

palma
to jste optimista s tim “normálním týdnem”

# 03.01.2023, 09:49

Zima nakonec přeci jen dorazí na východ Evropy do Ruska a Ukrajiny. Tam se očekávají opravdu silné mrazy, což bude velká zkouška pro Ukrajince, kteří mají problémy se zásobováním tepla a elektřiny. Snad se jim to podaří úspěšně přečkat...

Nicméně hluboká tlaková níže u Velké Británie sem ten studený vzduch nepustí, takže západní poloviny Evropy se to týkat zatím nebude. Uvidíme jak bude Ruská tlakový výše vytrvalá a zda náhodou někdy za týden+ nepošle nějaký studený vzduch i více na západ. Podle mě nás čeká ještě jedna mrazivá epizoda v druhé polovině ledna než se přihlásí únorové předjaří.

422
# 03.01.2023, 10:54

JohnBattler
No, dle všeho zatím si můžeme dát od zimy pohov možná až do 20.1. .. koukal jsem teď na ansámbly GFS i ECMWF.. a hledá se tam ta zima těžko..:zz:

GFS
ECMWF
126
# 03.01.2023, 11:40

Na Sněžce bude pod nulou, to je docela dobrý, ne?:D

No, upřímně, ta zima před Vánoci mě dala docela zabrat, teď je to mnohem lepší pohodička. Jako chápu zdejší diskutéry, že by chtěly ty pořádný zimy zažít, ale objektivně život bez nich je mnohem jednodušší.

1
# 03.01.2023, 12:22

JohnBattler
Silně souhlasím. Taky jsem si docela jist, že nás ještě jedna epizodka čeká. Objektivně vzato, ale mít za zimu dvě chladnější situace je zatraceně málo. Po lednu zřejmě občasné mrazíky a v rámci pozdějšího rozpadu vortexu hodně velké riziko březnových a dubnových vpádů.

181
# 03.01.2023, 12:38

Kňuba
Takhle je to každý rok poslední dobou, na konci března a začátkem dubna vše vykvete a pak v dubnu budou mrazy kvůli pozdnimu rozpadu vortexu a všechno zase pomrzne

# 03.01.2023, 12:44

na Šumavě se lesaci připravujou v kontextu aktualní nezimy a očekávaných letnich veder krizovej scénář velkoplošného rozpadu stromového patra, to by byla ekologická katastrofa co jsem viděl:( pojďme se za přírodu modlit ať se ochladí a něco napadne, letní přívaly fakt nestačí

12
# 03.01.2023, 14:10

Když už žádná zima nebude, tak ať aspoň prší.

162
# 03.01.2023, 14:40

V minimálně následujících 14 dnech nebude sníh přibývat ani moc na horách. Bude to typická teplo-bláto pseudozima. Bude to klasická zimní nuda...
Jinak minimum sněhu je i v rakouských Alpách, Sonnblick hlásí jen něco přes 30 cmhttps://www.sonnblick.net/en/data/data-viewer/mete...
Loni se tu psalo i velmi chudé alpské zimě a s tím související tání ledovců. Letos to taky není žádná sláva. Tak snad aspoň v Alpách se to znormalizuje:( I kvůli ledovcům

Tenhle obrázek mluví za vše, sníh jen na hřebenech a ve skoupém množství
# 03.01.2023, 15:03

Jinak to už prostě nemůže být náhoda, že posledních 12 let jsou zimy prakticky jenom teplé. Prostě změna klimatu je reálná a kdo tomu nevěří je velký ignorant. Bohužel takových ignorantů jsou pořád v naší společnosti desítky procent. Nevím co by muselo přijít, aby to všichni pochopili... tak jako tak omezovat se nikdo nechce a jakmile zdražila fosilní paliva tak to byl jenom samý brekot ze všech stran. Např. já byť jsem vlastník automobilu, tak cenu PHM okolo 50 Kč jsem kvitoval, protože konečně se začalo méně jezdit auty. Bohužel už je to pryč... na lidi prostě platí jenom finanční stránka věci. Ekologie nikoho moc nezajímá..

306
# 03.01.2023, 17:09

JohnBattler
Určitě to není náhoda, klimatická změna nám tady vymaže roční období a zbydou jen později škody působící mrazivé epizody.

Cena PHM je uměle vyvolaná a nesmyslná, ropy je dost a plynu ve světě taky, arabáči i Putin si mastí na válce kapsu, embargo se domluvilo až nyní a kdoví jak bude fungovat, normální je v recesi výrazný pokles ceny paliv spojený s nižší poptávkou, nechce se mi platit vysokou cenu paliv za jiné mnohem větší hříšníky, která se promítá do cen všeho a pak nezbývají peníze na něco užitečnějšího posunujícího technologie dopředu, na nějaké předražené zbrojení a obnovu území po cizím vpádu mongoloidů není vůbec čas.

# 03.01.2023, 18:05

DeggyCZ
tak zaplatpanbuh od toho 9 to nebude jenom na hřebenech ale pod 700 mnm se to jenom podívá:(..težko říct, ten rozptyl je obrovskej

422
# 03.01.2023, 19:13

No, teď to tam od toho 16.1. začíná sázet -7 noc -2 den, to by odpovídalo tomu studenému týdnu, tak uvidíme, jestli to tam pak začne dávat i ECMWF a ne jen GFS, a zda se to bude ve výstupech opakovat.. posunuly tu výši u Anglie nahoru..takže pak by bylo studeno..

522
# 03.01.2023, 20:53

palma
Ano, ta TV u Anglie bude asi rozhodující. Poslední výstup GFS mne až hodně překvapil a po 15.01. právě tuto TV maluje pořádně velkou a vysunutou k severu ... uvidíme, co další dny budou malovat.

Jinak k PV a jeho vývoji v hladině 10 hPa je srovnání aktuálního ECMWF a GEFS zde - https://twitter.com/SimonLeeWx/status/161003477054... a http://arctic.som.ou.edu/tburg/products/realtime/s... je zajímavé, že do cca 23.01. vidí vývoj stejně, pak se ale celkem dost rozcházejí. Každopádně to je hladina 10 hPa a kromě výše uváděných rychlostí větrů bude neméně zajímavá také pozice a tvar PV - modely malují velkou teplotní anomálii nad Sibiří a částí Pacifiku a tím pádem to maluje větší ovalitu PV z Ruska do Sev. Ameriky. https://twitter.com/eulermatthew4/status/160999720...

Pro nás by mohla důležitější nižší hladina, např. 100 hPa. Zde se čeká možná hodně zajímavého. - narušení apod. Tak uvidíme.

PS. dle různých příspěvků posledních dnů je situace pořád dost nejasná ve druhé půlce ledna / února. Více šancí na zimu dle výše uvedeného má Sev. Amerika (pokud by byl vortex stále dobře propojený z 10 hPa dolů = při zemi by se pak mohly plus mínus kopírovat podmínky ze shora, pokud by někde kolem 100 hPa nebyl narušený).

414
# 03.01.2023, 21:22

palma
andy206
S tím silnějším ochlazením od půlky měsíce koresponduje i měsíční výhled ČHMÚ..

522
# 03.01.2023, 21:26

swan1
No nevím, ale tento zimní scénář přinesl až poslední GFS (nemluvíme o nějakém 1-2 denním zimním výstřelu). Všechny předešlé byly plus mínus na normální teploty pro dané období, spíše lehce do plusu. Je ale pravdou, že už někdy po Štěpánovi jsme se začali bavit, že (nejdříve) cca půlka ledna by mohla být alespoň trošku zimní díky možnému vhodnému uspořádání tlak. útvarů. Toto ale byly výhledy na základě týdenních predikcí na odchylky tlaků v hladině 850 hPa. Za mne je toto všechno stále s velkým otazníkem, tak uvidíme :)

# 03.01.2023, 21:55

no zatim je to nevyzpytatelný, ty níže můžou chodit severnějc a pak za sebou ztáhnout studený vzduch to teď maluje GFS nebo taky jižnějc s to je v pr…jistota průběhu tech níží vic dopředu je 0 to se ví, proto ten rozptyl v ansánblech… nezbývá než doufat:!!: ranní výstup bude určitě jinde ale furt je to daleko

173
# 03.01.2023, 22:00

No já se koukal na další studie a osvětu ohledně vlivu PDO a La Nina na PV. Přeci jen mě zajímalo, zda to reakce mlže být obdobně zajímavá jako v případě El Nino. A zjistil jsem, že při současném negativním PDO by sice k nějaké výraznější změně ve stratosféře mělo nastat, ale co se týče samotných změn v PV, tak je o něco lepší El Nino, ale je to velice složité a až moc podrobné, tak se na to musím kouknout ještě podrobněji o víkendu.

Jinak k výhledům musím konstatovat, že nějaká změna by mohla dojít někdy po půlce ledna, ale je to daleko tak uvidíme. Ohledně PV jsem v ranních hodinách zaregistroval nějakou snahu ve výhledu o rozdělení víru (což je dle mého nejvíce pravděpodobné, kdyby k rozpadu celkovému nedošlo). Vortex se nicméně musí nahnat více nad Sibiř, protože by pak mohla i Evropa něco nahnat (pro takovou situaci by bylo lepší postavení nad severem Evropy). Co ve výhledech tedy jde vidět, tak je absence slunce a takové dušičkové počasí, které se postupně mění na teplejší lednové počasí.

Jinak zareaguji lehce na uživatele ludvíček.
No zase tak jednoduché to není. Jedna věc jsou škůdci, kteří pak zemědělcům dělají škody a případné jarní mrazy. Jediná výhoda je tak jen teplo a to, že se sníží spotřeba tepla na vytápění.

522
# 03.01.2023, 22:51

Já mám rád každé roční období, a vlastně každý měsíc v roce. Zimu vždycky říkám, ať je (pokud možno) normální. Ať už formou stabilních průměrných teplot (-5 ráno, kolem nuly přes den) a nebo klidně formou výkývů 2 týdny větší zima, 2 týdny do tepla. Přát si pokračování aktuálního počasí si snad přejou jen ti, kteří zimu doslova nemají rádi. Ať už z důvodů škrábání autíček, na cestách je vše pomalejší, neumí se obléct, neumí chodit ve sněhu, nedokáží jít ven do -5 C, když to taje je břečka atd. Já a široké spektrum kamarádů jen kroutíme hlavou, co za horké počasí nastalo a gradovalo poslední dny. To už není normální obleva, kdy od 600 mnm se vždy ještě sníh drží. Teď není ani na horách nad 1.000 mnm. Ano, může nás to dohnat klidně v březnu a napadne nějaká vodní zásoba. A nebo klidně již za 10 dnů. A nebo zažijeme zimní únor. Ale třeba toto nemusí nastat. Navíc aktuální situace se sněhem v Alpách a všude kolem po Evropě je také velmi špatná, ne-li jedna z nejhorších. Počasí (hlavně v sev. hemisféře) nám přináší čím dál více teplotních rekordů a jejich frekvence se nemile zvyšuje.

Prosincová zimní nadílka přinesla alespoň u nás radost opravdu snad všem. Bobovalo se, běžkovalo se, pomalu radostí se odhazoval sníh. Tady u nás úplně normální stav. Lidé zpomalili, většina z nich mé řádky výše ("problémy") pochopila.

Závěrem se omlouvám za off-topic, ale číst, že bez "pořádné" zimy je to mnohem jednodušší, číst tupé a hloupé oslovování jako "zimofilové" mi přijde jako velmi, velmi smutné ... (hodí se lepší formulace, ale udržím se).

PS. prosím, pochopme(te) všichni, že ona krásná "úspora" na energiích vlastně nic nepřinese. Společnosti ty definované zisky mít musí a proto stejně do 1, 2 let zálohy zvednou. Je to smutné (dalo by se říct "na co šetřit ?"), ale z velké části je tomu tak. Navíc normální člověk se stejně snaží šetřit resp. se snažil šetřit už dříve. Já si vedu již více jak 10 let pravidelné měsíční spotřeby energií a dokážu tak hezky porovnat, jak vypadal např. leden takový či makový (chladný vs. teplý) ve spojitosti se spotřebou.

173
# 03.01.2023, 23:04

andy206
No já mám rád hodně extrémy na obě strany. Zimu beze sněhu si prostě nedovedu představit, ale v poslední době je to docela bída a upřímně je mi z toho smutno. Prosinec byl kouzelným měsícem. Sníh ležel dlouhou dobu a bylo i chladno. Ten leden mi teď vrásky na čele dělá hodně. Chce to ještě tak měsíc a půl zimu a pak pozvolný návrat teplejšího počasí s tím, jak nám začne jaro. Jinak souhlasím s tím, co píšeš. Zimofil nejsem a ani nikdo odtud není. Já mám např. rád jednak chladné zimní počasí, ale v létě mám rád horké dny s nějakou pořádnou bouřkou.

Jinak to teplé počasí v zimě není zase tak jednoduché. Ono vše má stinné stránky. V poslední době to teplo dost nahrává škůdcům, tak právě proto je dle mého důvod pro nějakou delší zimní epizodu tak, aby se jejich počet alespoň snížil.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-teplo-sved...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.