Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

126
# 31.12.2022, 13:24

kuba
Jo, rozpad, pak do tří týdnů ochlazení na 5 dní a od druhé půlky února jaro, to bych bral.:D

181
# 31.12.2022, 13:37

Nějaká zima i se sněhem ve vyhledech je ale je to strašně daleko

12
# 31.12.2022, 13:51

I to jsou mi malůvky.

422
# 31.12.2022, 14:01

Dejvas
Už zase půl metru za dva dny... kdy a kde já to letos už viděl??:D

171
# 31.12.2022, 14:02

no jakoby tohle už je hezké

2950
# 31.12.2022, 15:46

Ha! No to určitě!...:D

27 cm sněhu za jeden den?
Až -16°C?
522
# 31.12.2022, 16:01

To je zimní radosti z posledního GFS výstupu :) Ano, maluje tam po 10.01. vpád studeného vzduchu ze SZ, S, který by spolu s TN přinesl i srážky. Ale epizoda by to byla asi kratší, možná vystřídana teplejší vlnou a co dále je zase loterie. Uvidíme, jak to další dny dny budou upřesňovat. Co je ale důležitější je určitá snaha po 10.01. o přesun TV z Azor výše severněji a tím možná uvolnění TN ze SZ. Zatím tam něco modely se snaží malovat, ale toto je opravdu daleko. Zavřít Atlantik by to ale chtělo :)

Každopádně bude důležité, jak moc aktuální vlny směrem výše do atmosféry zapůsobí na vortex. Mohly by se dostat do hladiny 100 hPa, možná lehce výše a tím vortex narušit. Už hladina 100 hPa je celkem dostačující pro to, aby se v nižších vrstvách děly "zajímavé" věci, viz např. poslední prosincová zimní epizoda.

PS. ty aktuální, rozsáhlé teplotní rekordy současně nad velkou částí Evropy i Sev. Ameriky jsou pozoruhodné ...

12
# 31.12.2022, 17:07

palma
Já vím, že k tomu je tak 5% pravděpodobnost. Obzvlášť když Gfsovi to vyšlo v prosinci, tak si to vybral na 5 let dopředu. Ale tak pro srandu a zasmání na Silvestra to není špatný. Operuje s pro nás oblíbenou variantou studený vzduch nad Středomoří, nad teplou vodou kolotoč a ten pak přes nás nad Pobaltí.
Bylo by fajn, aby to v nějaké formě (ne půlmetrové, ale třeba 15cmové) vyšlo i s následným oteplením (co už naděláme), protože hlavní je dostat do půdy před jarem co nejvíc vody.

35
# 31.12.2022, 17:20

skupsw24 .. jj, tyhle Silvestrovsky vtipky zname, je to tak pruhledny. :D nakonec z toho bude +5

1
# 31.12.2022, 23:09

Tak v lednu nás čeká poslední zimní epizodka kolem 7-10dní chladu, pak již průměr a nadprůměr. Můžeme se těšit alespoň na něco. Modely již začly něco naznačovat jak tak koukám.

126
# 01.01.2023, 09:16

Kňuba
No nevím, do 10. ledna určitě nic na úrovni ledového dne u mě nehrozí a pak je to ve stylu "buď a nebo". Na Tři krále budeme o týden dále a bude to směrem k druhé půlce ledna více relevantní.

P.S. A prdli mně tam rovnou žlutej pásek.

výhled in-pocasi
422
# 01.01.2023, 09:20

ludvicek
Koukal jsem před hodinou na GFS i ECMWF... první tam, alespoň pro mne, nic nemá až do 17.1. a druhý tam taky nic nemá až do toho 11.1. takže taky budu čekat na tři krále..:cool: co přinesou v košíku? No a vortex má známky narušení, na konci běhů, ale zatím, i tam je docela při síle, navíc pro nás, je tam na blbém místě... zatím to do poloviny měsíce vidím, z hlediska zimy, blbě..
Ještě přidám něco z lidové "meteorologie"

Tříkrálové oteplení
Období od slunovratu do tří králů bylo důležité pro naše předky, proto je do tohoto období naakumulováno nejvíce svátků. Ve dnech krátce po Novém roce totiž přichází výrazný teplotní zlom s pravděpodobností výskytu až sedmdesátiprocentní, tedy v sedmi letech z deseti. Na Tři krále k nám většinou proudí teplejší vzduch z jihu a nastává obleva. Naši předkové toto období nazývali tříkrálové oteplení nebo taky tříkrálová obleva. V posledních desetiletích se projevuje poměrně výrazně.

Na konci tříkrálového oteplení přichází jedna z vůbec nejstudenějších částí roku, kterou moudří předkové označovali jako studené (ledové) psí dny. Toto chladné období se ještě rozdělovalo na tři výrazné úseky – hyginskou zimu ( zhruba od 8. do 15. ledna), prisské oteplení (asi od 16. do 18. ledna) a fabiánskou zimu (zhruba od 19. do 26. ledna).

První část psích dní, hyginská zima (11. 1. má svátek svatý Hygin), přichází na přelomu první a druhé lednové dekády s pravděpodobností okolo 60 %, což znamená, že pravé mrazivé zimní počasí se v tomhle čase dostavuje zhruba v šesti letech z deseti.

Proo odlehčení tématu, a o tom, jak to viděli kdysi..:)

22
# 01.01.2023, 09:28

Mě to teda vůbec nevadí klidně ať už je to bez :snih:stačí když bude :prsi:lepší než klouzačka.
Ale chápu že lidem co mají rádi zimní sporty a jezdí na hory to vyhovovat nebude,tato zima asi nebude lepší než ta minulá ,ale uvidíme,ještě je čas.

181
# 01.01.2023, 19:57

Stačilo by aby se to trochu posunulo na jih a byla by krásná zima, škoda že to asi nevyjde

522
# 01.01.2023, 20:16

Podle sběru dat z mé meteostanice a při porovnání s dostupnými daty mi vychází, že teplotní odchylka za prosinec 2022 skončí v mé lokalitě cca +1,5 C. Což je teplotně nadnormální měsíc. Tak, jako všude, tak i zde to bylo ovlivněno významným obdobím od 24.12. do konce roku.

Výhledově je jen velmi postupný trend (snaha) k návratu k normálním teplotám. Naopak, jakoby by se určitá možnost návratu zimy odsouvá stále dál a dál. Aktuální modely u PV stále vidí celkem významné zpomalení větru v 10 hPa, růstu teploty ve stejné hladině a významným vlnám ze spoda. Další vývoj a dopad na počasí z výšky např. 100 hPa na zemi ale stále s otazníky a nejistotou. Každopádně nějaké nabourání / narušení by mohlo být v půlce cca v půlce ledna nebo po 15.01. Toto by se v nejnižších patrech atmosféry, tzn. v našem počasí projevilo cca na konci ledna nejdříve ...

Snad třeba toto - https://twitter.com/weathergurr/status/16095207120...

a nebo možná zajímavá situace kolem 08.01. ? - https://twitter.com/peacockreports/status/16092752... (jsou tam 3 odstavce s rozborem / možným výhledem - bohužel aktuální výstupy to malují zase trošku jinak)

a ještě zajímavý příspěvek a rozbor zde (sice pro Sev. Ameriku, ale v komentářích více info) - https://twitter.com/MeteoMark/status/1609597588709... a pěkná animace vývoje vortexu v hladině 10 hPa - https://twitter.com/MeteoMark/status/1609203905157...

a tento scénář by pro Evropu asi nebyl zimní ... - https://twitter.com/YoungJames34/status/1609610135...

12
# 01.01.2023, 21:01

Výhledy ukazují data, ze kterých lze vyvodit 2 pozitiva a 1 negativum. To špatné je, že milec zimy v nížině zapláče. Občasný mokrý ranní poprašek není dvoutýdenní trvalá prašanová duchna. Dobré je aspoň to, že z nebe začne padat voda a že tedy aspoň neprotopíme.
Jinak dovolím si jednu vsuvku, plénum budiž mi odpustí mimo téma "Jaká bude zima". Jedna z mých dcer (12 let) nás včera umluvila, že silvestrovský večer stráví s kamarádkami ve 2 km vzdálené vesnici. Domluva byla, že po půlnoci jí kamarádky doprovodí na půl cesty a já jí půjdu naproti. Tento zážitek ve mně zůstane dlouho. No představte si to, venku +16, slabý vánek a já jí šel čerstvého 1. ledna naproti v tričku, kraťasech, žabkách a slamáku. To vše ve svitem půlměsíce ostříbřenou krajinou, jako v červnu.
Macháčkovsky se mi chce říct "To je úlet". Ale věřím, že poprvé a naposled, neboť byť je to zážitek veskrze teplý, tak z něho mrazí.

422
# 02.01.2023, 23:34

Tak před dlouhodobými predikcemi jsou tu opět ty střednědobé ECMWF, z nich zatím vyplývá, že nejstudenější týden (bohužel pouze jeden týden) by měl být v období od 16.1 do 23.1. a to že tak, že by měl odpovídat dlouhodobému normálu, dál je tam oteplení a teplo až do 13.2. kam to vidí, a to cca o +2 až +3 stupně nad dlouhodobým normálem, a více v části Čech, méně pak na Moravě. NAO má být v plusu až do konce ledna, BL-, více chladu v západní Evropě, teplo ve východní části Evropy ( dle připojené legendy), MJO nadále okolo střední posice, s malými výchylkami, nejasná prognóza, Vortex s menším poklesem, než byl předpoklad, s následným posílením a pak postupným přechodem do normálu někdy na konci prvého týdne v únoru, struktura víru více méně o.k. na konci sledovaného období (18.1), bez propojeného vertikálního narušení..Teplota Atlantiku stále o +1 +2 stupně nad normálem..
Více "potěšujících" informací tam není, bohužel.. Opět pouze popisuji, co je v nových predikcích.
p.s. ještě na okraj, malá, málo významná záležitost z hlediska průměrných teplot, slunce je tak nějak nečekaně aktivní, a přitápí pod kotlem, do maxima se prý má dostat až koncem tohoto roku, ovšem zrovna prosinec teda, topilo řádně..

vortex s přechodem do normálu polovina února
NAO do 29.1. v plusu, BL-
od 23.1. opět přechod do tepla
173
# 03.01.2023, 00:02

Ohledně PV by bylo docela příhodné nějaké rozdělení na dva víry, docela se mi to tam výhodně maluje v případě, kdyby PV dostal lehce větší prostor k Sibiři, protože pak by nad pevninskou Sibiří jedna část zeslábla, ale druhá by zesílila a došlo by k oddělení. To by bylo pro Evropu příhodné. Nicméně si myslím, že PV dostane zabrat a nějaký vliv zimy nám semka sešle určitě.

Jinak stále se snažím něco najít co je mezi PDO a SSW, protože nějaká vazba tam je, ale zatím mi dvě studie nedaly fakticky nic, tak zítra jak večer dojdu domů, tak mrknu na další.

# 03.01.2023, 08:35

na Šumavě vylétlo neskutečné množství ptactva, zpěv jak na jaře, 900 mnm to se mi v lednu ještě nestalo, včera spatřeno ve 1100 mnm rytí jelenů, neuvěřitelné, už se stahli dolů a teď zpět, zimě už nikdo nevěří

126
# 03.01.2023, 08:45

Má-li být nejchladnejší týden v lednu na úrovni normálu, pak se nebude jednat o ledové dny a zima se tak prakticky neprojeví. Možná bude takový ten "pseudo" ledový den, že když ráno vyndáme led z mrazáku, tak do večera se venku nerozpustí, ale jak by řekl náš klasik Boleslav: "bude to stačit, myslíš"?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.