Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

# 30.12.2022, 10:03

Takže po shlédnutí modelů dnes ráno je již jasné, že nějaké výraznější ochlazení nás okolo 3. Králů nečeká. T.v. se dlouho nad prostorem střední Evropy neudrží a opět začne západní přenos a nadprůměrné teploty. I když opravdu nejsem milovník zimy tak se to i mě už trochu přestává líbít, kvůli možnému probuzení přírody. Pokud budou stabilně teploty okolo 5-10°C po velkou část ledna tak by to mohl být problém. Ale to hodně předbíhám. Snad tedy dorazí třeba okolo 10.1. nějaké ochlazení a změna synoptiky aby mrzlo alespoň v noci což by na zastavení přírody mělo zatím stačit. Dny se již prodlužují, ale zatím to jde hodně pozvolna, takže nyní je to hlavně o průměrné denní teplotě a ta by měla být max do těch +5 a ne výše.

Já osobně bych si klidně s chutí dal počasí týdenního sluníčka s nočními mrazy a přes den nad nulou a beze srážek. I když možná jiná místa ČR by ocenila raději ty srážky, protože jich přeci jen neměli za celý letošek tolik co my..

# 30.12.2022, 11:07

jo zima v lednu jen na horach a to ještě na hraně:snih: vypadá to na zapadni proudění dokola:vitr::snih::prsi: na sněhovou pokrývku os nějakých snesitelných 800 mnm tak ve druhém lednovém týdnu, ale jistota předpovědi v případě jedné níže za druhou :) vime, je sakramentsky důležitá ta azorská tv jak bude vysunutá, podle toho bude nadmořská výška sněhu..gfs ji tradične šoupe vejš ecák níž, ale to je letitá tradice

181
# 30.12.2022, 12:33

Gfs tam má teď zajímavé situace od 6.ledna,mělo by převažovat západní a postupně severozápadní proudění a dost srážek takže by na horách hodně přibýval snih,v nížinách by pršelo a do toho nějaká ta vichřice.Uvidime jak to dopadne ale konečně je ve výhledech nějaká zima a ne do nekonečna teplo.

422
# 30.12.2022, 13:13

kuba
To máte pravdu, ovšem za tou vlnkou, jde další teplejší vlnka, je to tam vlevo pěkně vidět.. a tak to teď povalí, jedna vlnka za druhou..:)

wyc
7
# 30.12.2022, 14:05

Od 13.1. tam má GFS mráz, uvidíme, jak se to bude zase odsouvat :!!:

# 30.12.2022, 14:13

wyc
Tak urciteeeee:D od 13.1...Na konci výhledů má GFS mráz vždycky prosinec až únor. Akorát, že mu to vyjde pořádně tak jednou za zimu, jinak se to odsouvá do nekonečna. Po těch zkušenostech to snad ani nemůžete myslet vážně se tímto vůbec zabývat, nebo zmiňovat.

290
# 30.12.2022, 14:28

Za mě je to teplé počasí fajn, když už nemrzne a není sníh, tak je to mnohem lepší varianta než šedej hnus a 3 stupně k tomu,ale všechno má své meze. Náš pes přišel z procházky s klíštětem a to sem to hlavní teplo ještě ani nedolezlo.
O víkendu to vidím i na komáry:!!:

173
# 30.12.2022, 15:18

wyc
Tak je to možná i důsledek toho kratšího posunu PV k Sibiři, což by sedělo stejně jako tomu, co bylo v první polovině prosince. Pak se taky zajímavě začíná ukazovat půlka ledna, kdy by mohlo dojít k většímu tlaku na PV, což by pak mohlo mít vliv na celkovou cirkulaci. Pak by případný rozpad PV vlivem PDO mohl mít nakročeno přímo do Evropy, tedy pokud by nad USA a Kanadou byla určitá souhra TÚ (už v prosinci tam byla, tak snad tam bude zase)..

Spíše to berte jako zajímavost.

Výhled na 10hPa na půlku ledna, zdroj: weatheriscool.com
# 30.12.2022, 17:17

palma
to je právě vono, kde bude hranice sněžení? dřív bejvala při tomhle Z sž SZ Šumava 900 mnm Krkonose klidně i 700 mnm, Krušky taky 700, dokázalo hodně nasněžit, uvidime

12
# 30.12.2022, 23:02

"Něco" to opatrně naznačuje už asi dva dny. To "něco" se zdáti býti nějakým Z až SZ, teploty kolem nuly, semtam třeba přes den i pod. Pro mě ideální zima - venku bílo, člověk tolik neprotopí... Hlavně je třeba utnout to současný teplo. Taky už chodím kolem záhonu s česnekem, zatím se drží dole. Ale jde i o přírodu celkem. Jednou mi říkal kamarád rybář, že jak je takhle teplo a ryby se proberou ze svý hibernace v bahně na dně, a pak zase šlehne tuhá zima, tak že rybky pak plavou břichama nahoru. Obleva mi nevadí, u nás nic zvláštního, ale všechno má svůj limit, těch nedělních +18 už mi nevoní.

# 31.12.2022, 09:03

jestli se ta azorská výše bude držet tak jak má v zimě a jak ji predikují šamani z gfs tak je do 20.1 v Krkonoších metr novýho jak prd:snih: to bejvalo normál, silnej PV znamenal atlantik, prd v nížinách a zásyp na horach, to ještě fungovala azorská TV…když to štrejchlo vic SZ tak občas spadlo i nížinach, sice z toho byla za 3 dny čvachta ale byla to voda do půdy..proto sme my horáci měli atlantik rádi, to byly zimy s nej sněhovou pokrývkou

422
# 31.12.2022, 09:22

charlie1
No nevím, co tam kde kdo maluje, já se kouknul teď a aktuálně tam mám až do 16,1, odpolední teploty zcela spolehlivě nad nulou (+5 , +6) a noční jdou od +1 do -2, -3 max..takže zima nezima i nadále..to je GSF, a ECMWF ho hrdinně následuje až do toho 10.1. kam aktuálně dohlédne, abych se zabýval polohou Azorské TV, to mne moc nebere, protože modely to šoupou nahoru dolu, případně to propojují s další TV apod. takže tak. Počkám si zase na pondělní - úterní výstupy a podle toho si budu zase tipovat..No a 5.1. vyjdou nové dlouhodobé predikce, tak se v tom taky ponimrám...:D

# 31.12.2022, 09:38

palma
když nevite co tam kde kdo maluje tak proč sem píšete? já se bavim o horach nad 800 mnm ne o kladenské parovině;-) my se netrpělivě modlíme a čekáme na ten chladnější atlantik a to vypadá nadějně.. pro nás běžkaře

# 31.12.2022, 09:46

ansánbly jdou pomalu a vytrvale dolu:) furt je míra nejistoty 50:50 ale bylo by fajn pro hory…ty teplý sektory, zatím bohužel pro nas pro šumavu snih nad 1100 mnm, ansanbly zatim převažují, Krkonoše zatim od 6-7 od 700 mnm vše ve sněhu… chtělo by to založit při tomto proudění vlakno “ počasí hory”

# 31.12.2022, 09:57

tohle je pěkný, ty Krkonoše začínaj smrdět že to bude už od 4.1 ve sněhu nad 1000mnm

# 31.12.2022, 10:21

to je přesně ono, Kvilda 1000mnm Špindl kolem 750 přesto to bývá takto:zz:

162
# 31.12.2022, 10:49

charlie1
Není to ještě vůbec jisté, ale náznaky změny proudění tam momentálně jsou. Hory by skutečně pak mohly dostat to co jim sluší a patří. U nás v Polabí se při těhlech situacích projevuje srážkový stín Krušných a stejně když něco padá tak je to déšť no.
Nejvíc sněhu má aktuálně Labská bouda a to 35 cm, na Silvestra dost smutné

422
# 31.12.2022, 12:58

Aidamko1
Tak jsem na ten vortex taky teď kouknul, zatím se to tam má pěkně rozvinout, problém vidím v té výšce okolo 100 hpa, tam už to není, jako by pořád fungovalo to oddělení vršku od spodu, počkám do pondělí co to ukáže ve struktuře, teď to tam je do cca 50 hpa a konec...

# 31.12.2022, 13:03

DeggyCZ
jistý je jenom jedno a to pro všechny:D předpokládám že nebude celej leden 10 stupnů

181
# 31.12.2022, 13:20

Vypadá to zajímavě to stratosfericke oteplení, to by mohlo znamenat i rozpad

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.