ECMWF a ICON ve shodě na "ochlazení" od 3./4.1. díky docela mohutné tlakové výši, která se vytvoří nad střední Evropou. Uvidíme jaký bude další vývoj. Pokud budeme delší dobu pod vlivem tlakové výše tak budou teploty dále klesat buď vlivem inverzního zvrstvení a nebo vlivem nočního vyjasňování. Ale také se může stát, že t.v. bude rychle odsunuta směrem na východ a opět se otevře západní přenos. Každopádně to nekonečné teplo z výhledů dostává trhliny. Neříkám, že je snad na obzor nějaká zimní situace se sněhem a ledovými dny, ale prostě pouhý konec toho aktuálního mega tepla je možná docela reálný.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Hoši to máte luxusní, tady mrznoucí mlha při -1 a mrzne už od včerejšího odpo, kdy jsem už v 17:30 pěkně škrábal auto,. nemělo mznout příští týden ani v noci a předpověď se náhle změnila a mám tam 4 noci s mrazem a přes den možná jen +1, takže klidně lednový průměr. Samozřejmě toho využiju, protože budu moci po bahně jezdit a sekat trávu s listím na louce u lesa, což je pro mě snový začátek nového roku.
ludvicek
Byl jsem teď v Havlíčkové Brodě a při slunci docela slušný fičák při +4, Jihlava už jen +2 a vysoká oblačnost, ty Čechy jsou neskutečný, těžce závidím, jak bylo u nás tuhle výjimečně +10, tak mi hned vyrašila svazenka vysetá a promíchaná někdy před měsícem, takže ty teploty mají sakra vliv, spíš mám strach, aby mi ta stará hustá svazenka přes zimu vůbec vymrzla, nerad bych to musel sekat na jaře společně s již pěknou natí petržele, je to fajn experiment, dát česneku i petrželi zimní kožich.
Yurri
No, já zas neměl co dělat, tak jsem se ze sportu proklikal denními predikcemi teplot CFS až do konce března... nedoporučuju to dělat zimofilum.., pro pobavení je to ovšem prima..https://www.weatheronline.cz/cgi-bin/expertcharts?...
palma
Jo pěknej odkaz, stačí dát loop a pěkně se vám to přehraje a nemusíte klikat ?, každopádně to vypadá nadějně, jestli budou ale zase rozdíly jako dnes, tak budu pěkně nakrknutej, u vás když prší tak prší pěkně, bouřky jsou, teplo je, tady není nic z toho, jen pošmourno a mlhavo, jediná výhoda je absence supertropů a trochu dýl sněhu.
Yurri
no já ve výhledu nemám tedy zatím žádnou 10°C hranici, takže Morava a Vysočina chladnější jak se zdá. Pak tedy v případě takových teplých advekcí je docela riziko v tom, že se v naší oblasti vytvoří inverze. Pokud je vítr slabý, tak se s tím dá velice často počítat. Na další týden mám ve výhledu kolem 4°C, ale po ránu mrazíky.
Aidamko1
Ta hranice +10 má být na Silvestra v mé těsné blízkosti, pro jistotu mám naplánovaný výšlap na nejvyšší horu Třebíčska (Mařenka 711 mnm - 30 m rozhledna), to bude jistota, na nový rok už bude totiž zase inverze a hodně oblačnosti, není nad to plánovat podle počasí.
No, tak tentokrát si týdenní predikce od ECMWF přichvátli, oznámili že mají svátek, takže je to o den dříve, aby to nedávali až po novém roce.. čili co tam tedy je, z hlediska zimy je to, pokud to tak bude, nedobré, teploty nadlimitní až do 23.1. (zatím) pak dva týdny okolo průměru a pak zase náběh do tepla k cca 10.2. NAO stále v plusu až do 29.1. a spolu s tím i BL+ do konce měsíce... tedy ustálené počasí až kam to teď vidí,... vortex, pokles oříznut, takže se patrně ani nedotkne průměru, pak posílí až do konce ledna, a do poloviny února se sklonem k postupnému poklesu do mírného podprůměru.. asi..a abych nezapomněl.. MJO, projde fázemi 7 a 8 de facto v uvnitř kruhu, tedy nevýznamné působení a pak fází jedna s poměrně velkým výkyvem do fáze 2..nic moc, teda... Opět připomínám, že pouze komentuji, co tam je a jde o střednědobou prognózu..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.