Diskuse o počasí Výrazné ochlazení a sněžení od 6.2.2021
Tak nový GFS je bohužel velice nespravedlivý z hlediska rozložení srážek ve sněhu a ke konci týdne navíc místo postupného oteplení dává řádnou Sibiř s mrazy pod - 20 C tady na Ostravsku, velmi podobné intenzity jako 18. 1. , ale v lednu takto studená epizoda trvala 2 dny. V této podobě by se zde zařadila zima mezi nejlepší zimy od roku 2010 a možná dokonce od roku 2000. Už leden byl někde na hraně mezi 2 až 2 - 3 z hlediska zimních poměrů, které byly více než obstojné. Ve vzdáleném horizontu už to pomalu vypadá na nástup slunečnějšího počasí a postupně přechod z tuhých mrazů do mírných mrazů a možná dokonce v poslední dekádě předjaří. Ale to už je velmi nejasné. Stále nikdo neví, jestli zde tolik zasněží během pondělí, nebo se to celé neodsune nad Slovensko jako 25. 1. , kdy taky modely slibovaly ze začátku zásyp a potom napadl sníh na východě Slovenska
Tak nový Aladin vypadá moc pěkné už na pátek večer a sobotní den. Jako kdyby v sobotu napadlo mezi 5 - 10 cm ,v neděli je to hraniční a v pondělí dalších 5 - 10 cm, což je odhad, kdyby většina srážek skončila nad SK, tak máme vrchol zimy. Jako ještě v úterý to vypadalo na jarní počasí a že si Polsku dají zimu desetiletí a nakonec se to vyvrbilo mnohem lépe, ale pořád ještě není vyhráno. Stačí malý posun a místo sněhu bude všude ležet led. Ale přece jenom v sobotní sněžení už začínám věřit docela hodně a možná vydá zítra ČHMÚ i 1. výstrahy před silným sněžením. v Ostravě to na výstrahu asi nebude. Jediný Aladin ulétl, ostatní modely dávají mezi 3 - 5 cm, což stačí na překrytí trávy a zimní atmosféru
deštník Jenom abyste se nedivil vy a neskončilo Brno v ledovém království, ale téměř bez sněhu. Slovákům takový scénář docela dost hrozí, a pokud se teplý sektor TN nepřesune včas na jihovýchod, tak můžou veškeré srážky u vás spadnout ve zmrzlém dešti. Ale třeba vyjde GFS a spadne vám tam 15 cma v Ostravě v součtu se sobotou a nedělí přes 35 cm.
Kokos342
Když by to dopadlo nějak takhle,tak by tu panovala nejspíš velká spokojenost.Žádná závist mezi východem a západem.Jen si to nedovedu představit při teplotě -7°C.
Tomas1241980
Pokud je na zemi ledovka a v ten moment na to nasněží je to vždycky špatně.
Predators2, deštník
Dobře děkuji, jsem to smazal, protože jsem si pak řekl, že to je docela divná otázka Jinak Němci nám té ledovky dávají požehnaně teda a to při teplotě okolo - 4 až - 5 C, takže stejně jako odpolední Aladin. A pro Brno hlasí jenom ledovku a na 2 hodiny sníh. Ledovka je jev, který je většinou před oblevou, ale tohle je vskutku netypická situace, kdy ten led může zůstat po dobu týdne , nebo dokonce 14 dní na Moravě, a proto stále věřím, že se ten teplý sektor udrží mimo naše území, nebo v neděli budou minimální srážky a napadne jenom sníh v sobotu a v pondělí už budeme v chladném sektoru TN.
U nás to bude zřejmě hotový "armagedon". V sobotu nárazový vítr od SV s nárazy ke 20 m/s z Ostravska spolu se sněžením a pak jsem tady viděl celou noc na pondělí mrznoucí déšť, takže si asi užiju všeho možného. Půl centimetru ledu by to dalo, teď spíš ve sněhu, ale déšť tam přechodně pořád vidím v noci z neděle na pondělí. Trochu mi to připomíná ledovou kalamitu v roce 2014, kdy tady byla ledovka, jak prase a byl jsem rád, že jsem dojel ze školy vlakem domů, když troleje krásně zářily. Spolužačky měly odpolední a pak už měly smůlu, jelikož vlaky stály.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.