V příštích dnech k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu.Na obloze bude převažovat oblačno až zataženo a na většině území se také vyskytnou srážky.Ty budou většinou v kapalném skupenství.O víkendu už se počasí začne pomalu měnit.Začne se ochlazovat a sněžení se postupně bude dostávat i do nižších poloch.Na přelomu nového pracovního týdne to vypadá na silné snězění i v nížinách.Zatím je velmi těžké určit kde a kolik ho napadne.Nicméně je to velmi zajímavá situace na sledování.
Čeká nás další zimní epizoda a nebo se předpověď změní a bude teplo?
Ano
26 (87 %)
Ne
4 (13 %)
Celkem hlasů: 30 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
No začínám si trochu přát, aby napadalo i tady, ale doufám marně. SZ dostane to, co si zaslouží, akorát by mohlo snad napadnou i tady, tak uvidíme. JM by pak mohla mít konečně zimu jako všechny ostatní kraje.
No to teplo by bylo lepší, ale zase ten sníh by doplnil deficit z ledna. A zase by to pomohlo urovnat tu odchylku o +1,7 co byla na JM v lednu.
Tak uvidíme, doufat v kalamitu asi moc nebudu, ale doufat v 10cm sněhu asi jo. Pokud nebude teplo, tak ať je kalamita, to je moje vize.
Já nevím, jestli mám v něco, kromě tepla doufat, no nevím. Bylo by to moc fajn, kdyby tady něco napadalo, ale asi si nemám dělat naděje.
Za sebe mě nejvíc překvapuje, jak moc se modely neshodují. Kdyby to bylo v rámci, 50, možná 100km tak je to v pohodě. Ale tady je na jedné straně aladin a ecák, kteří to rozhraní šoupou jižně pod Prahu a na druhy straně ICON a GFS , kteří to dávají o nějakých 300km severněji. Je to zatím jakási remíza v tomhle souboji modelů a rozhodující asi bude, kdo převáží misku vah na svoji stranu. To se uvidí v následujících výstupech. Já, ač bych si ty zásypy strašně moc přál, tak nedokážu při téhle situaci věřit Aladinovi . Za mě 65%GFS, ICON 35%Aladin, ecák
Ta anketa je naprosto hloupě zadaná a podle zpráv ve výše psaných příspěvcích i naprosto nevypovídající, protože si ji každý vykládá po svém, bodejť by ne, když obsahuje hned 2 věty hlavní tázacího charakteru. Za mě to rozhraní zůstane trčet kousek za hranicemi, sice v těchto situacích více důvěřuji regionálním modelům typu Aladin a ICON, než GFS, GEM, ECMWF, ale i přes shodu Aladina a Ecáku nedokáži stále uvěřit, že by se to rozhraní zaseklo zrovna nad ČR. Rozptyl modelů je vzhledem k časovému odstupu situace naprosto mimořádný, rozcházet se na dobu 4 dnů v rámci rozhraní o více než 300 km je tedy síla, zítra ale bude o dost jasněji, hodně to ovlivňuje intenzita a dráha přechodu jádra dnešní TN, čím jižněji půjde a čím bude intenzivnější, tím spíše se dočkáme pořádného ochlazení a slušných zásypů sněhu. Ale jak jsem psal, v tuhle chvíli věřím spíše teplé variantě, u mě vede s pravděpodobností cca 2:1
Kokos342 Tady také mělo být okolo 8°C a je jen 4.5°C.Nic to ovšem nemění na tom že stejně všechen sníh roztaje.Máme tu jesště 11cm a musela by teplota v noci k 0°C.
deštník Ochlazovaní by mělo začít už v neděli večer.Což když si každý spočítá tak mu výjde 4 dny před danou situací.Což už není zas tak dlouho.Při zakádání tématu by se mělo více čekat když se to bude týkat bouřek.
Predators2 No tak lehce se začne ochlazovat už zítra a v pátek už na horách má sněžit, já dnes mám až 7°C tedy velmi teplo a silný déšť docela, takže už jsme skoro bez sněhu většinou už převažuje tráva než sníh věřím že zimní epizoda přijde a i u nás se vše zase přikryje přikrývkou před 3 dny to tu ještě bylo tak krásně zasněžené, 15 cm a stačilo 3 dny a hop už jsme bez sněhu
Že Vás to ještě baví, zima je mrtvá, výhledy nudné. Co bude? Ochladí se na teploty kolem 0, napadne pár cm a za chvíli to roztaje a oteplí se.
Jinak úplně to nepatří do tématu, tak se omlouvám, ale procházel jsem Archiv a hledal něco zajímavého a povedlo se. Zapomenutá zima 2008/09, o té se tu nikdy snad nepsalo, její 2/3 byly chudé na sníh, ale její závěr i březen 2009 přinesl na hory obrovské přívaly sněhu. Na Lysé hoře v Beskydech leželo 271cm, což je více, než v zimě 2005/06. Samozřejmě to přineslo vytrvalé, výrazné a časté SZ proudění. Přidávám grafy, berte to jen jako takovou zajímavost.
Obrovský nárůst sněhové pokrývky na konci zimy 2008/09 na Lysé hoře v Beskydech, během 7 dní napadlo 100cm
Na konci března 2009 pak leželo 271cm, více než max. v zimě 2005/06
Pro srovnání zima 2005/06 přinesla v maximu 242cm, v březnu 2006 už byla pokrývka nižší, všechny grafy jsou ze stanice na Lysé hoře v Beskydech
aura33 Ty výhledy zas tak nudné nejsou, naopak je zajímavé co sledovat téměř každý den včera to dávaly nad S Německo/jih Dánska, dnes už na S Čech a zítra to můžou dát nad nás, to by bylo
aura33 Tak v lednu jste tu skakal s par centimetru radosti, ted je to nuda..hmm.. Jak bude o vikendu a po nem nevi nikdo, ani vy ne...ale neco se dit bude.. A to nas asi na tom bavi..
Tutugon Každý druhý už ví, že vyhraje teplejší varianta, ta druhá polovina bude pořád opakovat frázi: Je to nejisté a nebo Bude zima. Od určité nadmořské výšky něco bude, ale celodenní mrazy v celé ČR, plošné kalamity apod. pochybuji.
aura33 Zima je mrtva? Vy vite jak bude?Bude 100% teplo? Myslite to proklamovane teplo, jaro a 8-12 st pristi tyden..? Unika vam ze 8-12 st nebo teploty kolem nuly je obrovskej rozdil?! Vite houby s octem... Jestl vsechno vite a je to vsechno nuda..tak sem proste uz mezi ty nudare nechodte.. Dekuji.