Prady
U nás taky tak, když jsem přijížděl k nám tak chvíli nebylo moc ani vidět před autobusem vločky svištely jak o závod, sněhová pokrývka než sem se vrátil vzrostla o další 1-2 cm? a to nejsme na žádné návětrné straně, třeba v okolí Beskyd musí sypat fakt vytrvale, jinak měřím na plynové budce, to je asi nejpřesnější měření, takže cm uvádím správně a nepřidávám si narozdíl od jiných expertů tady, no už se pomalu blížíme hranici 20 cm..
Diskuse o počasí Výrazné ochlazení a sněžení od 6.2.2021
Určitě, mají tady prostor všichni, už se těším na víkend na chalupu.. v sobotu dám hned foto..
PatrikMO
Chvilku tu sněží dost intenzivně 6/10. Sněhové přeháňky se řítí jedna za druhou.
Zebas
Vlhčí vzduch ve kterém se přeháňky vytvářejí jde ze severu, takže ve vašem případě bude hrát roli srážkový stín Krkonoš, na Vysočině tak pak zase naskakuje. Ta oblačnost co se takto vytváří je relativně tenká (často přes ni i prosvítá slunce a při tom hustě sněží), takže radar ji moc neumí zachytit nebo jsou to jen slabší modré odrazy.
Prady
Ono z těchto situací dokáže nasněžit i celkem slušná vrstva - u nás takto v lednu napadlo za 2 dny 30 cm a přelezli jsme díky tomu půlmetru. Ale je to hodně nadýchaný lehký prašan, takže za pár dní to slehne o polovinu i více
Teď nám tu naskákaly celkem pěkné odrazy a sněžení je celkem intenzivní
Petr75
Je to základní fyzikální zákon, který funguje všude na světě...
teplejší vzduch stoupá po úbočí hor a kopců, ochlazuje se, nabývá na vlhkosti a při vhodných podmínkách pak vypadávají srážky. Velkou roli hraje vítr.
Pamatuji, jak jsem byl v Krušných horách v lednu 2019 a radar skoro čistý, pár fialových flíčků a pořád pěkně sněžilo a přes to prosvítalo , když jsem pak odjížděl, tak z malého tmavšího mraku začaly fest padat sněhové krupičky.
Zkrátka ten horský vzduch je hodně vlhký bez ohledu na oblačnost. Koukal jsem na webkamery ČHMÚ a například na Šeráku (1350m.n.m.) Teplota cca -16, mlha, hustě chumelí a nárazový vítr. To jsou vážně kruté podmínky...
Tak poslední Ecák nám namaloval tuhé mrazy na dalších min. 10 dní, myslím, že další výstup GFS na něj naváže. Zatímco oba tyto modely nedávájí téměř žádné srážky, tak poslední výstup ICONu dáváa na pondělí téměř 15 cm nového sněhu. Je vidět, že současné počasí je opravdu nevyzpytatelné.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.