Diskuse o počasí Výrazné ochlazení a sněžení od 6.2.2021
Je vtipný, jak se každý upírá k modelu, který se mu hodí nejvíce "do krámu" co se týče předpovědi sněhové pokrývky. Zároveň se každý snaží obhájit, proč je ten a ten model přesnější
Já bych jen upřesnil, že Aladin a ICON jsou sice regionálněji zaměřený, ale ve smylu lokálního spadu srážek. Rozhodně to neznamená, že jsou přesnější v celém chodu frontálního systému...GFS spravuje Wetterzentrale (Němci). Tedy se dá říci, že GFS je také Evropský model, jen není tak přesný na lokální srážky typu - Krušné hory vs. Podkrušnohoří, ale určitě to není tak, že by nebyl přesný o X set kilometrů.
kuba
Ja budu rád, když u nás na plzeňsku ještě uvidíme aspoň malou sněhovou nadílku, i tak mužem říct že letošní zima byla oproti minulé daleko lepší
Zkouknul jsem předpovědi výšky sněhu pro moji oblast z různých výstupů a modelů a vychází to zhruba takto:
0cm 0%
5cm 90%
10cm 50%
20cm 30%
O sníh se nebojím, jde mi hlavně o zimu, u mě bude pod 0 asi na týden, to je to, co považuji za hlavní, čím více sněhu tím lepší zimní atmosféra, ale lepší mráz a třeba 3cm, než teplota nad 0 a 10cm břečky a bahno. Tady letos sněžilo hodněkrát a skoro furt bylo bláto a nad 0, tohle bude úplně o něčem jiném, pokud tu nenapadne moc sněhu, tak mi to nebude vadit. Věřím ale, že tu těch min. 10cm napadne.
PS: Ještě bych to upravil:
0cm 0%
5cm 95%
10cm 70%
20cm 35%
prostě si věřím, minule tu taky napadlo více, než jsem čekal...
No nejvíc má zatím šance SV . Jak teplota , tak srážky . Jinak nevím , co tu řešíte . Ještě včera ,nebo předevčírem tu většina chtěla jaro , tak o co jde .
Vysočina : když nebude u nás , tak ať hlavně neni nikde .
Brno : Tady stejně nic nebude , tak ať už je teplo .
Teď chtějí všichni kalamitu . Docela směšné to číst počkejte si a pak můžete psát ,kdo si to nezasloužil a kdo ano , protože ten nebo ten měl víc minule atd
Novorolak
90% lidí tu chce zimu a sníh a když to u nich na zimu a sníh nevypadá, tak začnou psát, že chtějí jaro... normální...
Podle mě šance na sníh je tak nějak všude, ale čím více na sever tím větší šance, protože už v sobotu a neděli to bude rozdělené, sever pod 0 a sněžení, jih nad 0 a déšť...
A vážně v této složité situaci bych věřil regionálnímu modelu Aladinovi popř. ICON-EU, ty dávají nejvíce sněhu spíše na SZ popř. střední Čechy, když bylo minule složité teplotní rozhraní, tak Aladinovi to vyšlo nejlépe a GFS nejhůře, vážně tu nejde o to, že každý věří tomu, co je pro něj výhodné, jak psal Prady.
aura33
Normální ve školce ;) zvlášť ještě přístup ,když ne já ,tak nikdo teď mluvím obecně nemyslím to konkrétně na Vás . Ani konkrétní být nechci jinak ten SV jsem spíš myslel výhledově i příští týden , ne jen sobotu/neděli . Je to daleko , ale tak se mi to jeví teď aktuálně , ale být to tak nemusí . Jen aktuální pocit .
Uvidíme jak to všechno bude bude to spravedlivé docela, o víkendu si užijí oblasti od Prahy na S, a v pondělí snad brutální zásyp na Moravě a ve Slezsku, u nás na Pelhřimovsku počítám s přídělem až v pondělí a ne s příliš malým (ale zase tu o víkendu nespadne ani vločka) a k tomu ledových -8°C tož jsem velmi na to zvědav, tak snad 10-20 cm napadne plošně v ČR no
Novorolak
Jo údolí kolem potoků to je kapitola sama pro sebe. My tady máme Prunéřovský potok. Nedaleko od nás pod Celnou tady měří meteostanice Povodí Ohře v 690m.n.m kolikrát o 10 °C méně než naměřím u nás. Nenafoukaný sníh tam často leží o týdny déle než na okolních svazích přes 800m.n.m.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.