Aidamko
Jo, země ještě má nějakou akumulaci, mám pouze zapytlované banány, a čidlo mi u nich
v noci dává nějakých +6, až +6,5.. a to nás ještě čeká pár dní tepla..a v Brně to musí být minimálně stejné..držím se z ochlazením při zemi, sice některé výstupy dávají přes noc i přes -10.. ale pak se to zase snaží na konci období tlačit na nulu, takže nějaký týden ochlazení, nicméně se to tak mění... že...? Mám tuchu, že tak do druhého, třetího týdne v lednu se to může držet okolo těch minusů, ..hodně záleží na tom, co to nakonec udělá v té stratosféře..
Diskuse o počasí Vánoce 2020 - počasí
kuba
Necekejme zase od SZ proudeni ledove zazraky. Zimni pocasi v nizinach v mirnem pasu je podmineno prilivem aspon subarktickeho, lepe arktickeho vzduchu...
Vidim ale i tak v te zmene cirkulace nad Evropou minimalne dve dobre zpravy.
Prvni je, ze se ve stredoevropskem pocasi vubec neco aspon trochu dynamickeho zacne dit a ukonci to tuhle sedivou a suchou nudu.
Druha, ze je velka sance na snih pro vyssi polohy a hory, kam urcite v mirnem pasu patri. Do tech nizsich poloh to prinese aspon nejake srazky.
A vlastne treti, takovy bonbonek navic, od strednich poloh je velka sance na bily Stedry vecer i na bile svatky vanocni..
I za to by sme meli byt radi.
Pri te vsi bide, aspon to...
igor127
To jistě, ale jako vždy bych očekával slušné srážky, když se v absolutním měřítku o dost ochladí. Kromě února se to u nás nestalo ani jednou - výrazný předěl hmot spolu s výraznými srážkami. Fakt záleží na množství srážek. Se zimou to ale tak nebo tak nebude mít pro mě nic společného.
Tak doufám, že tohle přijde o vánocích i sem.., akorát bych nechtěl mít elektromobil a zůstat tam stát..https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/japonsko-da...
a jeden New York k tomu..
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/fotografie-sn...
Tak ty první dny po ochlazení je šance na sníh v nížinách minimální, pokud se ale změní proudění a postup srážek, tak do konce roku si dovedu představit pořádný sníh i v nížinách. Je tam náznak tlakové níže od JZ. Jednou se to povést musí, plošný sníh 10cm nebo více v nížinách nebyl už dost dlouho.
Jen tak pro pobavení. Tohle je předpověď GFS výšky nového sněhu v běhu +384h. Je to z poledního výstupu, který tam zahrnuje i tu zmíněnou variantu TN od JZ na více dní dopředu.
Třeba to vyjde a bude celé Česko komplet zasypané.
Tutugon
Jo nám to tady na Boží hod modeluje 10cm. Jenže ty modely jsou úplně slepé. Máme tu rozsáhlé plochy, kde by měly dávat 10cm už teď. Je fakt, že z toho "konvenčně" napadaného sněhu jsou to jen 2-3cm. Námraza se nepočítá už vůbec
Roli hraje samozřejmě i nadmořská výška. Nejvíce leží kolem 850 m.n.m.
Musíme si ještě pár dní počkat, já doufám že to vyjde.
Prady
Tak jestli bude ta tlaková níže s čerstvým SZ větrem vícero dní po sobě, tak je to přesně ve stylu zimy 2018/19. Model GFS hodně zkresluje výšku sněhu a dává skoro vše na hory, ale reál by byl na Vysočině 20cm nebo i více.
Počkal bych do 23.12. a pak se kouknul na model ICON-EU na max. +120h, pak už bych to bral 100%, ten ICON-EU je hodně přesný a dobře vystihuje rozdíly podle nadmořské výšky.
V nížinách bude problém s poklesem teploty pod 0, nulová izoterma bude kolisat někde mezi středními a vyššími polohami, což je typické pro SZ proudění. V nížinách je naděje na sníh, pokud se vytvoří teplotní rozhraní nebo TN z jižních směrů se střihem větru, ale to by bylo až později, pokud vůbec něco takového bude. Nějaký náznaky tam jsou u modelu GFS.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.