Tak jak to letos vidíte? Prozatím spíše spekulace, přání, odhady... V průběhu prosince budeme postupně chytřejší
Zde jsou průběžné předpovědi na Gavs videos. Pro zajímavost: zatím vydal celkem 12 předpovědí a výhledů na letošní Vánoce s tím, že 10 výhledů z 12 je prozatím nakloněno zimnímu rázu počasí. https://www.gavsweathervids.com/christmas-2020-wea...
Jaké počasí bude panovat během letošních Vánoc?
Zima a sníh ve všech polohách
6 (13 %)
Zima a sníh ve středních a horských polohách
7 (15 %)
Zima a sníh pouze v horských polohách
11 (23 %)
Teplo a blátivo téměř ve všech polohách
14 (29 %)
Střídavé počasí s ochlazením během Vánoc
4 (8 %)
Teplo, následně ochlazení mezi Vánoci a Silvestrem
6 (13 %)
Celkem hlasů: 48 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Pro zajímavost jsem projel statistiku stanice ČHMÚ u nás v Novém Rychnově a za předchozích 29 Vánoc (1990-2019) byly bílé Vánoce (alespoň 1cm a více na Štědrý den) celkem 19x! A pozor...z toho za posledních 7 let pouze 1x Tedy celkem do nedávné doby byly na tomto místě bílé Vánoce běžným jevem. A to nepočítám Vánoce, kdy například 24. sníh nebyl, ale 25. už ano... To je síla a říkám si, že to přeci v takové poloze už musí zase jednou přijít. Naposledy tomu tak bylo v prosinci 2016, 2-4cm na Štědrý den, ovšem 25. už téměř nic nebylo, tedy i ty jedny bílé Vánoce v posledních 7 letech vlastně nebyly nijak extra bílé.
Sníh byl v našem okolí a u nás na Vánoce naposledy v roce 2016 a jelikož by byla náhoda jako prase kdyby se to opakovalo, tak si myslím, že letos budou mít sníh Čechy a my možná z inverze taky, nebo možná ledovku.
Tady byl sníh na Vánoce naposledy před 10 lety a nečekám ho ani letos. Můj odhad je inverze s teplotami okolo 2 °C, na horách okolo 6 °C, sníh jen na hřebenech Krkonoš a Hrubého Jeseníku.
Já bych vycházel přímo z aktuálního počasí, úvod zimy celkem chladno, do Vánoc to vydrží, ovšem sníh na Vánoce to je jeden jediný den, ale myslím tak + - 5 dní kolem Vánoc bude sníh přechodně všude...
Ja dal prvni, citim ze Vanocni obleva letos prijde driv (sice nebude co oblevovat protoze bude celkem teplo ale i tak..) a potom by se mohlo na zacatku treti dekady ochladit a uz to vydrzi.
Bude to jako obvykle, kolem půlky prosince nasněží a zatuhne a pak bitva z Atlantikem o každý kilometr území, beru i ledovku nebo námrazu, je to projev zimního počasí a kdyby to náhodou nevyšlo a bylo +10 a větrno, tak budu taky spokojenej, hlavně ať není mlha a +1+2, to by byla strašná nuda, už mi těch mlh tento týden nějak stačilo.
Ponořil jsem se trochu do denních dat, která mají volně ke stažení na portálu ČHMU a brněnská stanice v Tuřanech měla naposledy ledový Štědrý den v roce 2007. Od té doby byla vždy maximální teplota nad nulou a v osmi případech dokonce nad 5 stupni Celsia, což už zajišťuje spolehlivé tání i starého sněhu. Takže čistě statisticky vzato je bílá romantika jen zbožné přání, které se ovšem párkrát za život může splnit.
GFS již má nějaké malůvky na vánoce, ale celkově to zatím vypadá na holomrazy a hlavně inverzi. Při zemi pod nulou a ve výšce nad nulou. Díky indexu NAO budou před vánoci ve středomoří pomalu 4 TN, což je extrém a jedna z nich nás trefí určitě, ale projevy stále nevíme.
No, uvidíme kam který index klesne.... koukal jsem dneska na NAO a ten se po malinkém poklesu do záporu , vrátil do neutrální hranice, s vortexem taky nevědí, každý den to ukazuje nějaký posun do dáli, nebo jinou situaci, tak holt si ani netroufám něco předvídat.., nemastné nemrazivé vánoce?
palma Ale je fakt, že vortex má začít dostávat víc a víc na prdel. I podle předpovědí to vypadá na průběžné oslabování. Teď je otázka jestli dojde ke konci prosince/začátkem ledna k nějakému výraznému oslabení nebo úplnému rozpadu. Ten potenciál tam je....
palma NAO dokonce mělo jít více do kladu dneska a nic. Takže úspěch, pak by to mohlo být lepší, ale stejně letošní zima bude krátká, jestli má nastoupit zase Atlantik, tak Jaro a léto budou k chcípnutí a deště si užijí hlavně čechy, vysočina a dále na východ.
Nemastné a neslané vánoce bych bral, to je pro mě nejlepší varianta.
Yurri Teplo a vítr by nám prakticky zařídilo inverzi po zbytek zimy. Raději ať vyjde aktuální varianta. Akorát obleva nepříjde od JZ, ale od JV s inverzí.
Ochlazení a pravá zima má dorazit za 2-3 týdny. Dokonce je možné, že letos zima ani nedorazí, jelikož NAO je teď v záporu. Klimatické modely se začínají shodovat, že v lednu bude v ČR nad +5 stále a v noci nad 0.
A QBO je sice na východním, ale zima nedorazí ani do Ameriky a ani k nám. Zonály jsou proti.
Já nevěřím, že se nám v Brně objeví sníh. Zima taky asi nic nepřinese. Neměl jsem si kupovat ten hrnek s nápisem "Ředitel zeměkoule".
Aidamko U nás je výrazná obleva v prosinci od JV naprostou raritou a pokud už byla, tak vždy okamžitě končila s uklidněním větru, nyní beru, že jsou tak gigantické tlakové rozdíly, že tomu větru nešlo odolat a není odkud nasát studený vzduch a noční vyjasnění se nekoná.
Tak já hlasuju pro sníh ve středních polohách a na horách ale obávám se že i na těch horách bude sněhu pomálu indexy ukazují sice dobré hodnoty ale na to nelze spoléhat, uvidíme co vortex má postupně slábnout směrem k Vánocům tak snad se něco z toho vyvrbí ale zdá se mi že zimu 2018/19 to připomínat bohužel nebude, jsou 2 možnosti buď bude opět hrozná zima jako předchozí, nebo mírně chladnější ale i přes to nadprůměrná zima s týdenní mrazivou a sněhovou epizodou i v nížinách, jako v zimě 2015/16 jinak na novinkách opět píšou už po několikáté "vánoce budou nejspíš na blátě"
Tutugon Jo na 2018/19 to zatím nevypadá bohužel, tam už byl moc povedený i prosinec. Nicméně Ecák nám na čtvrtek dává kolem 10cm sněhu, tak uvidíme jestli z toho aspoň něco bude.