Aidamko
Zajímavý. No dá se očekávat, že to oteplení na Mikuláše asi zrušej, což už teda GFS udělal v posledním výstupu. Jen ty srážky, to je bída.
Jinak ohledně toho přepnutí QBO na východní fázi. Gav tohle popisoval v jednom z minulých videí - nevim jestli to třeba nemyslel jen pro Britské ostrovy nebo západní Evropu, ale statisticky prý každá zima, která byla v přepnutí ze západního do východního, tak byla paradoxně teplejší a mírnější než čistě QBO západní zima.
Diskuse o počasí Přechod studené fronty a ochlazení 27.11.2020
Tak nový GFS to úterý prakticky úplně zrušil i pro západní Čechy. Možná je tam teď malá jiskřička naděje na příští pátek, ale to je zas skoro týden, tudíž raději nic nečekám, protože úterý a čtvrtek nám taky nevyšel.
Jinak kdo chce zavzpomínat, dnes je památeční den 28. 11. 2010 - tehdy začal na toto období skoro až legendární příděl sněhu pro nížiny. Krásný předvánoční čas v Praze, kde leželo kolem 30cm prachového sněhu. Podle diskuzí koukám, že už jsme tady od té doby vydrželi jen dva - já a Stranik
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-1675-Snehova_...
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-1682-Dalsi__s...
Jak je možné, že ten JZ už dnes dal po sobě 3. ledový den? Aladin je teplotně poslední dobou mimo. Minima hlásí zítra na -5°C ale když se podívám na družici, tak vidím hutnou deku a pofukuje V vítr. Jestli se dostaneme pod 0, bude to zázrak. A že nebude nic padat příští týden se dalo čekat. Na Z a SZ nepadalo nic kloudného celý rok, tak proč by se to teď mělo měnit.
Prady
No kde ty dávné sněhy jsou. 29.11.2010 nám spadlo 19,5 mm = 20 cm , maximem s 0°C a 1.12.2010 spadlo dalších 9,3 mm = 11 cm s maximem -6°C . Jak z jiného světa. 4.12.2010 byl dokonce arktický den, u nás! Já chci zpět tyto zimní a srážkově bohaté časy.
Kokos342
No tak by jsem to bral hezky na Mikuláše by bylo bílo a -1 krása ale obávám se že se to zas otočí do sucha no ale je možnost že se ta níže přenuse ze Z Evropy nad Česko to by bylo veselo 20 cm po celé republice, jen ta pravděpodobnost je asi 3% aby to bylo takhle
Tutugon
Takhle dle modelů jsem vypočítal matematický průměr na tuto situaci a na sníh ve čtvrtek.
GFS 1:5 výstupů čeká zásyp v úterý a 2:5 ve čtvrtek, podobně ICON
GEM má pouze pár výstupů, takže zde je šance v procentech, tedy 26% v úterý a 72% ve čtvrtek
ECMWF 1:6 v úterý a 5:6 ve čtvrtek, zde navíc ecák níže posunul k ČR a výrazně je prohloubil.
No a ecák nám dává 8cm, přidal jak z dopoledního tak z ranního výstupu.
Tutugon
GFS nejvíce 11cm, ICON 9cm, GEM 10cm a Ecák 11cm
Tutugon
Nám slibuje taky 1-2cm, takže snad zase všechno nevyžereš a něco pošleš No jinak v sobotu 8cm za 3 hodiny, pánové z toho nic nebude.
Jinak Ecák přechod níže maluje již ve čtvrtek a pátek, ale GFS až v sobotu.
A ecák tam má +13 na příští víkend a JV profuk, na horách to bude maso.
GFS sotva +3 a 10cm Globálního oteplování, takže souboj mezi GFS a Ecákem.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.