V noci na pondělí začne od jihu sněžit. Vydatné sněžení bude pokračovat i během pondělí.
Tyto tlakové níže ze Středomoří do Česka přináší vydatné srážky.
Podle některých modelů má během pondělí napadnout kolem 25 cm sněhu i v nížinách.
Co myslíte, bude kalamita, napadne tolik sněhu?
Diskuse o počasí Sněhová kalamita v pondělí 29.11.2010
Myslím že na podrobné předpovědi a kolik napadne sněhu je zatím ještě brzy ,bližší je nam spíše sněžení z pátku na sobotu zatím to vypadá že napadne kolem 5cm hlavně na vychodě na horách o něco více (ovšem jen tak si typnout mužu a očekávám že na horách bude ležet v uterý příští týden přes 50cm prašanu říkam je to jen typ neberte ho vážně) Jinak jen tak mimochodem už tu těch článků o sněžení začíná přibývat zachvíli se tu nevyznáme kde co patří
Tak "kalamita" v Praze bude každopádně, i když napadne do 10cm. A za kalamitu někteří budou považovat i situaci v jiných oblastech, jako například dálniční úsek na Vysočině.
A teď přímo k počasí. Ano, dá se čekat dost srážek, budou nás ovlivňovat zmíněné níže, které mohou přinést srážek dost. To se bude upřesňovat. Takže tipovat, odhadovat a popř. přát si můžeme již nyní. Předpovídat se nyní dá jen velmi nepřesně, ale tyto předpovědi budou v dalších dnech postupně upřesňovány, takže uvidíme během víkendu jak budou vypadat předpovědi na pondělí-budeme je moci sledovat a při tom pohlížet z okna na současné sněžení.
Můj tip podle nejnovějšího modelu GFS nížiny 30-40cm podle oblasti (ve středních čechách a vysočině možná o něco více než na Moravě kde se přechodně mohou vyskytnout smíšené srážky) a hory bych tipoval kolem 50cm....beru to podle posledního modelu kde mě vycházelo například pro Prahu 28mm z neděle na pondělí a nějakých 35mm na Vysočině....na Moravě přechodně srážky silnější, ale v Čechách, zejména ve středních se srážky udrží o něco déle....pokud bych bral teda těch 28mm jako realný úhrn tak bychom se podle typu sněžení, větru a vloček mohly těšit z 30 až 50cm sněhu klidně i v Praze, ale těžko dělat závěry už teď, já sem spíš zvědavej na GFS a Aladina někdy v sobotu, to už bude docela přesný.
Dandy
Hele spočítej si schválně podle čísel srážky...na Moravě sice budou v jednu chvíli vydatnější, ale taky rychlejš odejdou a v čechách se naopak oblačnost se sněžením bude držet dýl do odpoledních hodin...v Ostravě mi vyšlo kolem 28mm stejně jako v Praze, ale třeba Zlínsko a uplný jih moravy nějakých 21mm, nejvíce má asi vysočina zatim
Prady
Já bych se tím zatím dnes vubec nezabýval protože to muže skončit všechno uplně jinak než tady zminujete
ale o víkendu už to bude přesnější zatím se nejbližší sněžení chystá zítra v noci a zpočátku i v sobotu sněžení však muže byt trvalejší ale bude slabé místy mírné tak uvidíme ale aladin vyrazně ubral takže zázraky nečekám
Prady
No tyd rikam ze i 30 cm, sorry speltl jsem se o 2 cm, ale byl to muj tip. Jo s cechami mate pravdu ze tam budou srazky dele ale ne tak vydatne jako na morave a ve slezsku, navic, tedy si myslim podle modelu GFS ze srazky smisene by se mely objevit jen na morave pripadne zlinsko, ale ostrava by mela zaznamenat po cely den snezeni
Dandy
Ano naprosto souhlasím V čechách sice sněžit bude déle ale nebude tak silné jako na moravě takže tím pádem to považuji za přibližně vyrovnané na moravě to přejde rychleji ale silněji takže v čechách za delší dobou mirnějším sněžením , na moravě za kratší dobu silnějším sněžením a na severní moravě (Ostrava)by se mělo jednat převážně o sněžení (ikdyž možná přes poledne bude přechodně odtávat, ale k večeru opět přituhne to teprve uvidíme sice má být -2 to by se udržet mělo )
radek
Jo však já říkal, že budu čekat až na sobotní výstupy modelů ...sice ubral, ale v mojí oblasti tak nějak zůstavává to s čím počítám...takže něco kolem 5cm což vůbec neni špatný...bude to jedině dobrý základ pro Pondělní sněžení
Dandy
Jo Ostrava bude něco kolem nuly nebo -1°C....
Každopádně kdo má doma něco na natáčení, tak nabít vercajk a po pondělní frontě ať se tu objevují videa z různých oblastí. Já dokonce uvažuju o tom, že udělám tzv. "Time Lapse" , že pokud to opravdu bude stát za to tak bych v průběhu celého sněžení pokud to jen půjde každé 2 minuty pořizoval fotografii ze stejného místa a poté to udělal jako zrychlené video...
tak na to pondělí sem taky zvědavej doufam že když to pude od jihu tak nás to zasáhne co možná nejvíc , na infometu předpokládaj na sobotu do 5 cm a na pondělí 5-25 cm nechávaji si zatim velkou rezervu tak uvidíme, první zimu mam řidičák tak sem zvědavej na první sníh na silnicích
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.