alka
Vůbec nechápu, proč má někdo, kdo v Praze vůbec nežije potřebu se neustále vyjadřovat k tomu, co by tam mělo být nebo nemělo a co je pro Pražáky dobré a co ne. Já pražak nejsem, ale jsem tu přes týden a už tu letos bylo i přes 10 cm (i když ne v centru) a nikdo s tím neměl žádný problém. To v menších městech jsou kolikrát větší problémy s pár cm sněhu.
Diskuse o počasí Sněžení a kalamita neděle 3.2.2019
1.K Praze se vyjadřuji prvně a né neustále
2. Nikde nepíšu,co má v tom městě být a nebýt
3. Jestli byl někde OHROMNÝ PROBLÉM se sněhem,tak díky novinářům a např. Jabloneckým politikům.Já Kalamitu letos nezaznamenal,radnice ano.
Pravdou ale zůstává,že kdyby v Praze napadlo za 24hod 40 čísel jak se tu píše,tak je hafo mrtvol a za tím si stojím,ale klídek.Ono tam nenapadne víc jak pár cm a druhý den to bude pryč.Prima den
Ježišmarja, to jsou po stý ty samý plky.
V lednu 2010 napadlo v Praze podle polohy 30-40cm sněhu. V prosinci 2010 přes 30 čísel za den. Kdo chce, postu mu sem fotky. A pamatujete si ty hromady mrtvol? Ne? Hmmm, to je zvláštní... asi tu katastrofu vláda ututlala, žejo?
Prostě se celkem nic nestalo, akorát chvíli nejezdily autobusy a tramvaje, asi tak jako všude.
Napsat plošně, že v Praze napadne pár cm je nesmysl....je rozdíl na SV Prahy, který je 200m a mezi Západem jako je Zličín, Řepy kolem 370m... při této situaci bude znát každých 10 výškových metrů a bude i rozdíl mezi teplejším východem a chladnějším západem...ten rozdíl bude 1-2° což opět bude při této situaci velmi znát. Takže ano, zatímco v centru může napadnout 5cm břečky, na Zličíně to může být 30cm mokrého sněhu, který bude lámat stromy...ta krása nepředvídatelnosti počasí je přeci úžasná
I v únoru 2013 napadlo v Praze za den přes 20 cm sněhu a celkově leželo 31 cm: https://www.in-pocasi.cz/archiv/stanice.php?stanic... Je pravda, že se tehdy jednalo o jedno z nejsilnějších sněžení, ale 30 cm sněhu v Praze není nic nereálného. Přes cca 40 cm už by to bylo rekordní.
Modely se docela dost rozcházejí v nedělních srážkách. Icon maluje v Čechách do 5 mm srážek, GFS je výrazně lepší - někde i více než 20-25 mm. GEM taky někde ukazuje i 25 mm. Ecák je chudší. Ten ukazuje okolo 10-15 mm.
Jinak je pravda, že modely lehce posouvají největší srážky více na východ - mezi střední a východní Čechy.
U nás jsem také zvědav, jak to dopadne. Zítra sníh bohužel zmizí během chvilky při 10 st. Tak doufám, že i u nás v neděli odpoledne déšť přejde do sněžení a napadne něco. Podle modelů to ale u nás bude větší poprašek. Vyjímku tvoří GFS, který nám tam hází nejméně 15 cm mokrýho sněhu.
Myslím si, že nejpravděpodobnější bude Ecák. Nový sníh: https://www.windy.com/cs/-Zobrazit-p%C5%99idat-vrs...
Žádná velká kalamita z toho asi nebude.
u nás teď poslední výstup GFS srážky skoro vymazal, ale on je hodně vrtošivý, takže příští lajna může být zase jinak
Shark26
ta největší "maličkost" bude teplota. Mimo ubrání srážek zvednul teplotu a sníh hlásí až navečer, kdežto kolem poledne tam ťuknul déšť
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.