Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2013/2014

# 10.11.2013, 07:52

Zdravím místní zmrzliny a sněhuláky :-).
Nechápu, že když si vzpomenu, že jaro bylo nejstudenější za několik desítek let a ještě v červnu bylo celkem chladno a povodně tak jsem si užil teplo „pouze“ v červenci a srpnu a to ještě nějak extrémní nebylo a září bylo celkem chladné a začátek října odporně mrazivý a Vám snad zimy chybí ? Pár jedincům ani NE , když tady čtu srdceryvné „vyvolávání“ období zmaru.

Shrňme si fakta:
1, příroda - pranostiky
• Listí je již dole
• U břízy začalo žloutnout od spodu
• Krtci u nás v n.v. cca 500 m „rejou“ jako o život
• Vrány a jiná zimní havěť se neshlukují
• Srny a zajíci (dle info od mého kamaráda myslivce) nehromadí nadstandartně sádlo na zimu
• V říjnu jsem moc mlh nezažil ale 2 bouřky a tu druhou celkem slušnou.
• Přelom září/října celkem slušné ochlazení – to zapříčinilo že lupení pak rychle zežloutlo a opadalo
Co se týče cibule, jedna vrstva …… ale to se nedá brát vážně, protože se jedná o geneticky upravenou plodinu, která už nemá moc společného s „původní“ plodinou. Co se
Co se týče té vaší kachny, loni to nevyšlo vůbec, možná trošku ze začátku, pak už totální propadák a to je fakt ……. . Je to stejný případ jako cibule. Moje pra-prababča také“věštila“, ale to byla husa domácí správně živená (bio :-) ). Takže s tím bych byl již opatrný a rozhodně bych to nebral zcela vážně.

Klimatologických modely a fakta:
• Sluneční aktivita sice není vysoká, ale na minimu není
• Aktivita v Atlantiku letos nebyla (na rozdíl od Tichého oceánu) vysoká, Atlantik je nevybouřený ! To znamená, že má sílu a je schopen zvládnout Sibiř a udržet ji na uzdě
• Klimatologické modely mluví o mírné zimně

Pokud nebude zasahovat vyšší moc (a nyní nemluvím jen o přírodě …. Ale o různých technologiích, apod.), zima by měla být hodně proměnlivá, ale celkově si myslím, že bude minimálně mírně nadprůměrná teplotně a srážkově průměrná. S tím, že by měl být chladnější prosinec. A nyní čistě můj názor, ne klimatologicky, ale reálně. V současné době je velká aktivita v oblasti tichého oceánu a JV Asie. Ta zapříčiní, že se bude „vylejvat“ studený vzduch do Evropy a na východní pobřeží Kanady a USA. Jakmile opadne v Asii vlna jevů, obnoví se pomalu „vliv“ Atlantiku a ten je hodně silný. Naopak si myslím, že velkou zimu může očekávat později západní pobřeží USA, Aljaška a Sibiř + SV Asie. Možná přání …. Možná realita ???

Rozhodně není důvod, aby byla zima století či tisíciletí …… šíření poplašné zprávy je trestní čin :-). Naopak, proč by se nemohla opakovat super zima 2006/2007 ?

54
# 10.11.2013, 09:51

Flanker
K té nízké hurikanové aktivitě, asi je pravda že díky tomu nebude Golfský proud který nás zásobuje teplém tolik narušený. Ale též musíme popřemýšlet proč se ty hurikány nevyskytovali Jestli to není tím že teplota Atlantiku je nízká a tudíž pro jejích vznik nejsou vhodné podmínky. O teplotě Atlantiku přiznám se nemám žádný přehled.

# 10.11.2013, 17:47

Mám takový intenzivní pocit, že letos můžeme na zimu se sněhem zapomenout. Nejsem meteorolog,ani věštec jen mám ten pocit. A všechny indície, které slýchám a porůznu čtu tomu nasvědčují.



Luk
Avatar
2
# 10.11.2013, 19:34

No uvidíme jak to bude , podle faktu by měla být zima spíš mírnější ,ale může přijít zvrat který nikdo nemusí tušit ,ale taky nemusí a nebo bude vše tak nějak v průměru . To si povíme ,ale až tak někdy v březnu jaká že ta zima vlastně byla .

# 10.11.2013, 21:38

Tak tu nejoblíbenější zimu 2006/2007 bych na následující zimu už vzhledem k postupné přestavbě cirkulace vyloučil.
Po teplém konci října a počátku listopadu se teploty teď vrátí do "průměru".
(Tehdy to byla nekonečná hitparáda od JZ stále a stále a byly Vánoce a pomalu konec února.)

Někde jsem četl, že byly zjištěny jisté meziměsíční korelace-listopad by měl mít významný statistický vliv na prosinec téhož roku. Je-li celkově listopad nadprůměrný, lze podobný průběh očekávat i v prosinci (viz ten rok 2006). Ale protože výjimka potvrzuje pravidlo, vzpomeňme na roky 2002,2010. Po teplém listopadu pak přišel zvrat v cirkulaci a přišly chladné prosince.
Tak uvidíme.

# 11.11.2013, 05:59

MRAKOMOR:
Nesouhlasím. Vzpomeňme si na letošní chladné září a celkem slušné mrazy na začátku října. Děsila mě představa mít od října zimu. Někteří šílenci se těšili a chtěli zažít super zimu. Na internetu zprávy: zima století je tady, v Německu a Rakousku kalamita jako prase a během chvíle bum – slušný JZ . Počasí se mění velmi rychle a není stabilní a předpovídatelné jako dříve. Znovu říkám a dovolím si i tvrdit Atlantik je letos silný a to nás bude provázet celou zimu (právě v zimě se projevuje nejvíce). A přestavba tlakových útvarů se může zase rychle změnit. Počkejme, až se uklidní Tichý oceán. Někde jsem četl, že na nás (počasí) nemá vliv to, co se děje na druhé straně Země ….. to je dle mě blbost. Vše souvisí se vším. Takže rozhodně bych netvrdil, že zima 2006/2007 se nemůže opakovat, klidně může ….. nebo i nemusí.

A co se týče těch výstupů klim. modelů, už jsou opět na průměru, lehkém nadprůměru .... Mění se to tam každý výstup

# 11.11.2013, 08:42

Škoda, že už nejsou zimy, kdy byl sníh i v nižších polohách od listopadu až do března se spoustou kalamit:)

Snad příští týden od 400 metrů bude chumelit, zatím to tak vypadá :snih:

# 11.11.2013, 10:03

Flanker
Zaměřil jsem se na měsíce listopad a prosinec-jejich vzájemné vazby. V mé citaci neni ani zmínka o průběhu a chování povětrnosti v září a říjnu-potažmo jejich možný vliv na průběh nadcházející zimy.

117
# 11.11.2013, 12:38

Co ta husa,těším se co předpoví opět?
Ano výstupy se mění.Střídání sz proudění s jv prouděním přechodně.(teplejší)

54
# 11.11.2013, 13:22

Tak já u wetterzentrale používám tady tohle, http://www.we..._Prag_ens.png je to takový průměr dvaceti variant, takže když jde o předpovídaní na víc jak týden dopředu tak je to taký menší pomocník.

293
# 11.11.2013, 17:48

No připadá mi, že žádná předpověď letos nebude. Nikde o tom totiž není ani řádek. Na Infometu taky nikdo o ničem nepíše.

818
# 11.11.2013, 23:48

K té kachně, je nutno si uvědomit, že je "Svatomatinská" a Sv. Martin je teprve dnes. Takže dnes se teprve "věští". ;-)

# 12.11.2013, 05:40

Dnes ráno na F1 hlásili, že má kachna hodne sádla a čeká nás tuhá zima. Tak nevím.

46
# 12.11.2013, 16:06

K té kachně. Nikde jsem o ní neviděla ani čárku, takže mám takový pocit že letos nic nebude. Musím ale říct, že počasí je letos v průměru na rozdíl od loňska kdy byly teploty stále v tomto období nadprůměrné.

54
# 12.11.2013, 16:11

Ondra77
Tak já myslím že kdyby byly teplotně nadprůměrné teploty tak bych mohla přijd úplně normálně tuhá zima, a že ted jsou teploty zrovna průměrné vůbec nevylučuje mírnou zimu.

46
# 12.11.2013, 22:47

Mark
Já netvrdím, že bude tuhá zima. Já pouze tvrdím, že počasí nevykazuje žádné směrodatné znaky, čili vůbec není jasné v jakém duchu se letošní zima ponese. Protože modely neustále přehazují prognozy a není nic jisté. Já osobně si myslím, že tato zima bude nestabilní a ani jedno ani druhé počasí nevydrží dlouho. Myslím, že nás čekají jak nadprůměrné teploty, tak i podprůměrné, myslím že se určitě dočkáme lokálních sněhových kalamit--> nebudou pro celé území, ale jen pro danou oblast (vycházím ze sněžení v Brně z 18.3.2013, kdy tu napadlo 30 cm sněhu za jeden den a druhý den již bylo 5 stupňů nad nulou --> nestabilita počasí), zimu mám rád a doufám že si sněhu užijem.;-):)

# 14.11.2013, 06:46

Na příští týden (úterý a středa 19 a 20.11) již poněkolikáté kreslí GFS docela zajímavou situaci. TN protahující se až do Středomoří, která rozdělí Evropu na 2 části-chladný západ a evidentně teplý východ s teplotami možná okolo 11°C. Bude záležet na konkrétní poloze té TN.

46
# 14.11.2013, 08:52

Mrakomor
Ano, také jsem si toho všiml, modely se na tom jednoznačně neshodují. Pokud by převládalo to severozápadní proudění, troufám si říct, že by se sníh dostal i do nížin, ale pokud by zde převládalo to jižní až jihozápadní proudění, tak by sněžilo jen na horách. Jak píšete, záleží na konkrétní poloze TN, která možná rozdělí ČR na dvě poloviny. Jasnější to bude až příští týden.

818
# 14.11.2013, 10:59

Zpět k tématu zima 2013/14 jako celek, pro diskuzi o sněžení či ochlazení v nejbližší době slouží dílčí témata v patřičných fórech. Díky za pochopení. ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.