Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Závěr pracovního týdne i víkend bude ve znamení babího léta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2011/2012

2
# 28.12.2011, 08:47

Pokud vím, v zimě díky mrazům nejsou bakterie a podobný svinstvo. Nicméně nemít v zimě sníh a mráz mi přijde stejný hnus jako v létě nemít letní teploty. Popravdě neznám ve svém okolí člověka, který by si nepřál mít sníh a mráz alespoň měsíc. A v našich podmínkách je třeba mít zimu.
Pedro Salazar má pravdu. Pokud se někomu tady nelíbí, má možnost jet na jih v zimě, kde je teplo. Já zase v létě jezdím na sever, protože zase nesnáším léto, ale chápu že i léto je třeba.

# 28.12.2011, 11:12

filip:

Presne tak

honza 13:

Čo sa deje, ak nie je v zime sneh na dostatočnej ploche? Tak napríklad sa predčasne akumuluje teplo na eurázijskej doske, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť jarných a letných extrémov v počasí. Sneh má totiž vysokú odrazivosť slnečného svetla, zabraňuje teda predčasnému zhromažďovaniu tepla na pevnine. Čo sa týka poľnohospodárskeho aspektu - pochádzam z dediny a viem z vlastnej skúsenosti, že sneh v zime je ideálne riešenie - zabraňuje rozvoju hubovitých a plesňových ochorení v zemine a zároveň chráni oziminu pred vymrznutím. Z hydrologického pohľadu je lepšie, keď sa výdatnejšie zrážky držia vo forme snehu, než by mali hneď odtekať do povodí a hroziť záplavami. Sneh jednoducho patrí k tomuto ročnému obdobiu rovnako ako zeleň k letu a dúfam, že sa ho ešte dočkáme. Aj keď vyhliadky na január veľa nesľubujú...zatiaľ sa z tejto zimy rysuje jedna z najslabších v histórii meraní

# 28.12.2011, 12:53

Koukám, jak si notujete. Nicméně, pokud jsme u bakterii a virů jde hlavně o imunitu lidí a jejich zdravotní styl !!! Zima je ten poslední element, který má na to vliv. A Filipe, zajdi se projít po ulici, zda by si lidi přáli min. měsíc mrazy a sníh v nížinách, už vidím ty ohlasy.... stačilo loňský prosinec a po týdnu !!! toho lidi měli dost a chtěli jaro. Takže zaZase jde jen o propagandu. Apropo ty se odstěhuj na antarktidu, když tak prahneš po sněhu a ledu. Mě se tady líbí a k tomu sníh nepotřebuji a ani Tebe :)

To, že jsi byl kdysi Pedro (nebo ??) na vesnici a nyní žiješ v paneláku ve městě neznamená, že víš všechno. Ale klima se mění a nebude to jako dříve. A ty ozimu, vždyť je na poli řepka. Plodiny ktré se sázejí jsou vysoce odelné proti chorobám a hnilobám, sám si mořím ekologicky česnek ...

8
# 28.12.2011, 13:21

honza13
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%ADh
proč se tu tolerují uživatelé, které zajímá jen teplo a této diskuzi téměř vůbec nepomáhají? A když, tak jen svými rádoby meteo zkušenostmi. Admini mažte to:)

531
# 28.12.2011, 19:42

Já nevidím vůbec důvod něco mazat.Každý má svůj názor na věc a od toho je diskuse aby svůj názor k danému tématu zveřejnil zde.A nemusí to být v "zimomil"

118
# 28.12.2011, 20:16

Zimapodzim nakonec bude pokračovat minim.do 7.1.2012.Nakrátko se ochladí na 2 dny a pak opět zimapodzim.Dokonce jsem vyčetl,že pravá zima příjde až v unoru.(i nížiny)

54
# 28.12.2011, 20:16

filip
Tak to jsme dva kteří moc nemusí léto a zimu mám rád.
A co se tyče střední Evropy tak zde sníh patři.

# 28.12.2011, 21:13

honza 13:
Prosím, chtěl bych poněkud podrobněji objasnit, co myslíte tím: "klima nebude jako dříve". Já si totiž nemyslím, že bychom tu měli za pár let subtropy.

# 28.12.2011, 21:29

honza 13:
Já myslím, že ve vašem případě jde taky o propagandu...

I když možná kdekoho nebaví a obtěžuje odhazovat sníh a připlácet si za topení, musí se s tím smířit. Žijeme v mírném podnebném pásu, v blízkosti 50. rovnoběžky. S tím prostě souvisí výskyt jak teplejších, tak studenějších zim, na srážky bohatších a chudších. S těmi chladnějšími většinou přichází i sníh. Pro naši zeměpisnou šířku je to zcela běžné a tomu je uzpůsobena i příroda. Ještě můžeme děkovat Golfskému proudu za relativně teplejší a vlhčí podnebí. Pokud vás to rozčiluje a udivuje, tak je mi vás líto, protože s tím stejně nic nenaděláte.

Já vám vaše názory neberu, máte samozřejmě právo se svobodně vyjádřit o čemkoli, ale mám pocit, že na tomto webu je to jako volání do větru, protože je tu očividná převaha zimních nadšenců (mezi ně se řadím i já) :)

87
# 28.12.2011, 22:02

Dlouhodobé klimatické předpovědi od NOAA zatím hezky vycházejí - již v listopadu předpovídaly v Evropě teplotně nadprůměrný prosinec.

Jinak letošní rok patří globálně k těm chladnějším. Teploto zůstalo hlavně v Evropě.

Změna možná nastane kolem 10. ledna, ale tuhé mrazy (-20 °C i v nížinách) už bych letos nečekal.

2
# 29.12.2011, 01:20

Honza13:
1) prosím o vykání, děkuji
2) já chci zimu, takovou jaká má v našich podmínkách být. To spíš Vy si jeďte do teplých krajin, když odmítáte v zimě sníh a mráz.
U nás na vesnici 25 km od Prahy na jihovýchod jsme zvyklí na pěkné zimy, tzv. ladovské. A asi díky globálnímu oteplování je toto minulost. A není to normální.

# 29.12.2011, 11:18

pan Filip:

1,Omlouvám se panu Filipovi a apeluji na všechny
2, Ano, já ji nechci a nepotřebuji, a nejsem ani zdaleka sám. Proto nemusím jezdit do tepla. To vy můžete jet na antarktidu za krásnými bílými pláněmi bez života, třeskutými mrazy ....

To že je na tomto fóru "převaha" zimofilů 5 - 10 lidí, to zdaleka neznamená, že všichni ji milují. Svůj názor mám a ten mi nikdo nevezme. Ale chbí mi sluníčko :slunce:.

Co se týče současného počasí, je z něj kromě pár lidí nešťastný hlavně jiné skupiny lidí, kteří na mrazech a závalech sněhu profitují ......

Znám spoustu starých lidí, kteří vždy považují zimu "ladovskou" jako období bídy a nedostatků. Ono koukat z vyhřátého paneláku, čučet na TV a dojet autem 20 metrů je dost jednoduché. Lidi jsou líní a pohodlní.

Prosím opusťme toto téma, protože se stejně neshodneme. Vraťme se k tématu jaká bude zima.

Zde je opět můj názor: Do poloviny ledna bude stejný ráz počasí, jako je nyní. Protože studeného vzduchu je "málo" :) a ani rusko a sever není dost prochladnutý, zima přijde v polovině ledna se sněhem a mrazy (ale nebudou rozhodně klesat pod -15 C). To bude trvat cca 2 - 3 týdny a posléze se vrátí "atlantik". Leden bude teplotně slabě nadprůměrný, únor bude více nadprůměrný. A pak konečně jako :slunce:

2
# 29.12.2011, 12:18

Nikam jezdit nemusím, stačí mi, když bude zima taková jaká tady být má. Na sever jezdím v létě na několik týdnů a to mi stačí.

Jinak příští týden to vypadá, že u nás ve výšce 430 metrů nad mořem se to bude míchat, chvíli déšť a chvíli sníh. Což není špatné, ale pořád nevidím nějaké prudší ochlazení, aby mrzlo i přes den. Jsou nějaké výhledy, kdy se takového počasí dočkáme ?

6
# 29.12.2011, 12:24

vypadá to až na 15. ledna to ochlazení...

# 29.12.2011, 13:16

To radek1: přesně tak. Ale bude to jen 2 - 3 týdny. Tak to musím přetrpět ;-)

# 29.12.2011, 13:35

Podle GFS to tak má být no po tom 15 . lednu :) kéž by to vyšlo ale je to ještě hodně daleko a znáte to :) ješte se to hodnekrat zmeni :)
To Honza13: stejně nechápu jakej je rozdíl v tom jestli máte venku + 4 °C a hnusně šedivo a nebo jestli máte -2 °C a hezky bílo :) Zima je stejně ! Ja osobně v tom rozdíl pocitovej nevidím :) A teplo nad 20 stupnu mit stejne nebudete , protoze je preci zima :) Hlavně jestli nebude normalni zima tak nebude normalni leto a leto bude naopak teplotne podprumerne , coz nehcci protoze mam rad jak zimu tak i leto :)

# 29.12.2011, 17:13

To R.R.:
Je pravda, že šedivo je nepěkné,raději :slunce:. Na zimu jsem zanevřel předloni, kdy za víkend tady napadlo 1/2 metru težkého sněhu a musel jsem i na střechu. Pro mě zima = práce,starosti a vyšší výdaje. Není nic krásnějšího, než jaro, vše se zazelená .....

Mimochodem podívejme se jaká byla loňská zima - prosinec šílenej, únor mrazivej a léto ..... na prd :)

54
# 29.12.2011, 19:12

Já radši tomu ochlazeni nebudu vůbec věřit začnu to brát vážně až tak po 10. jestli to bude ještě platit. Lepši je byt totiž realista stojící pevně oběma nohama na zemi.

156
# 29.12.2011, 19:16

Zima je letos dost bídná a to platí někde doslova. Na počasí jsou závislí provozovatelé lyžařských areálů a všeho kolem např. ubytování, pohostinství, prodejny, půjčovny a.t.d. Přez sezonu tak mají práci místní lidé. Za špatných podmínek nelze ani zasněžovat, no a když není sníh nejezdí lidi a je hotovo. Já doufám, že od půlky ledna se snad nějaká zimy se sněhem dočkáme (aspoň ve vyšších polohách) a začátkem března sluníčko a jaro.

118
# 29.12.2011, 21:45

Představa,aby zima nahradila až v létě,napadl teprve sníh.:D Tak NOA tak vidí kolem 0(bílá barva)pro Střední Evropu.Je vidět,že NOA je s prominutí shit.
Na zimu stále,věřím.Rozhodně příjde,je všechno opoždělé a situace se určitě obrátí.(Atlantik,azorský blok atd)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.