Liciko
taky mi to přide moc
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2011/2012
KRÁSNÝ VÁNOČNÍ VEČER VŠEM.
Víc než kdy jindy začínám věřit těm nejčernějším vizím ohledně vývoje zimního počasí v nížinách tohoto zimního období jako celku. Může se stát i to (a čím dál tomu víc přitakávám), že se prostě řada oblastí níže položených u nás sněhu v této zimě prostě NEDOČKÁ.
Já jsem z Ostravy a chvála Bohu za tu středeční sněhovou nadílku, měli jsme cca 8cm, a vydrželo to víceméně do 23.12-tedy 2 dny.
Už podle archivů se dá zjistit to, že se prostě udějí jednou za čas i zimy, kdy se na sníh čeká marně. Mám obavu, že je to případ této zimy.
A tak osobně--k předvánoční náladě ty 2 dny s bílou nadílkou mne potěšily, a teď už jen se nechám překvapit jak to bude dál.
Chci ale ještě říct jednu věc.
ROK 2011 = NENORMÁLNÍ POČASÍ- dle mého názoru.
Za svůj život (1977ročník) nepamatuji takové extremity jako letos. viz. dlouhé chladné období v červenci, tropikány koncem srpna, teplotu +29 st.v půlnoční hodině zde v Ostravě kdesi koncem srpna, listopad kdy ani nekáplo a teplý prosinec beze sněhu krom 3 DNŮ, kdy se asi počasí popletlo
PŘEJI si -krom osobních přání do nového roku-ohledně počasí, ať je po všech stránkách NORMÁLNÍ a odpovídá dané roční době.
A vám, spokojenost a radost z koníčka-----počasí
Nejprve zdravím, jelikož tu jsem nový .
Trošku jsem procházel pranostiky pro toto období a tato mě zaujala: "V neděli Božího narození - teplá zima bez prodlení." - pranostiky mají obecně sice malou pravděpodobnost vyplnění, ale nebylo by dobré, kdyby se tato opravdu splnila.
meteorolog77: já bych byl možná trochu větším optimistou, snad se nějaké to přechodné ochlazení s celodenním mrazem a aspoň pár cm sněhu ukáže aspoň v druhé polovině ledna nebo v únoru, vždyť i v tak teplé zimě 2006/07 nakonec trošku zimního počasí bylo...navíc to celkově bylo tehdy horší v tom, že i hory byly téměř po celou dobu trvání skoro bez sněhu...
Nejsem ale optimistou co se týká průběhu počasí do konce roku a v první půlce ledna, taktéž si myslím, že jaro přijde zase podobně brzo, jako v loni (z hlediska mého místa pozorování), to jest už v první dekádě března.
vojtasko + celkově
Taktéž Vás tu zdravím a vítám
K tématu: Pranostiky jsou velmi zajímavé, zvláště některé a zajímavé je sledovat některou z nich v daném roce z pohledu praxe tedy. Nicméně jsou to zastaralé zvyklosti a právě kvůli tomu, že počasí dnes již není takové, co bývalo v dávné minulosti, tak na většinu z nich nelze spoléhat.
Zima se dá taktéž ohadnout podle chování přírody, čemuž bych přikládal mnohem větší věrohodnost, protože se nejedná o nic zastaralého, ale všeobecně známou věc, že příroda - rostliny i zvěř, cítí co se blíží a dokáží se přizpůsobit, mají to tak zařízené - bohužel lidé se musí spolehnout na předpověď počasí či částečně na své "tělo". Zásoby potravy zvěře, výbavy, kdy usínají medvědi, zásoby tuku, také hodně žaludů či jiných plodů = případa myslí na zvěř, která je na danou plodinu v zimě odkázána..... Na toto bych i spoléhal, no letos to oproti loňsku skutečně tak valně nevypadalo. Navíc se čeká (bych čekal) spíše teplejší počasí - studené zimy skončily (2008/09, 2009/10 = nejvíce a 2010/11) a následuje/í teplejší, (zda budou jen dvě jako 2006/07 a 2007/08 a nebo tři či jedna těžko odhadovat) nejen co se zim týče. Ale uvidíme, čas nám prozradí jak to skutečně bude, nic jiného. Kdo to po mě přečetl celé, tak děkuji za trpělivost
VOJTASKO
tvůj příspěvek ohledně pranostiky NEDĚLE BOŽÍHO NAROZENÍ-TEPLÁ ZIMA BEZ PRODLENÍ -mne zaujal.
Rozhodl jsem se pro menší rozbor-aneb fakta jsou fakta.
Předem říkám, že v tomto nejsem oproti tobě--něco na tom bude-viz.níže
POSLEDNÍ NEDĚLE NA BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ (25.12) připadla
na rok 2005. Jaká byla zima 2005/06 víme všichni. Byla jedna z nejchladnějších- čili za prvé to nevyšlo.
Jdem dál.
Další -to byl rok 1994. Zima 1994/95 byla dle mého názoru průměrná, spíše teplejší...
Boží hod vánoční vyšel v neděli ještě o zimě 1988/89
-to byla jedna z nejteplejších zim osmdesátých let.
Dále to bylo za zimu 1982/83 -to byla druhá nejteplejší zima let osmdesátých...
dále to připadlo na zimu 1976/77 byla zimou spíše teplejší, dále to byla zima 1971/72 kdy byl hoooodně teplý prosinec 71....atd.atd.atd
takže krom zimy 2005/06 byly všechny dosti teplé...
Zima v nížinách, nechci polemizovaz o tom zda je nutná nebo ne. Zima bohužel bude, to se nedá nic dělat, přijde okolo 15. ledna, nejprve to bílé co přidělává práci a dělá problémy a potom cca 14 dnů mrazy,ale více jak 3 týdny nepotrvá a myslím, že i těch 3 týdnů budou mít všichni dost, bude to vrchol zimy. Potom se bude s třídat sníh a déšť a pak už konečně jaro, až se vše zazelená .......
Apropo, po měsící jsem se díval na zprávy , a teplý prosinec = úspora energii, to je při dnešní situaci nadřazeno sněhu a mrazům. Vůbec bych se nebránil teplé zimě a rozhodně nebudu ani zdaleka sám a navíc po tom mizerném létě by se to vyrovnalo . Nicméně bohužel je ještě prosinec a může přijít. Když už nebyl o vánocích, teď už fakt potřeba není. Asi se Vám to nelíbí, ale tak to je.
honza 13
Evidentne rozumieš úlohe snehu ako káčer Donald atómovému reaktoru. Snehová pokrývka je dôležitá ako zásobáreň vlahy pre nastupujúci vegetačný rozvoj v predjarí. V zime tvorí izolačnú vrstvu, ktorá chráni oziminy pred silnými holomrazmi. Snehová pokrývka je dôležitý faktor klimatickej a prírodnej rovnováhy, nie je tu len na stavanie snehuliakov a pre srandu králikov.
Drahý agronome Salazare, myslím, že Ty víš ještě míň. Ale narovinku, o přírodě nevíme skoro nic a ona je schopna si poradit se vším. Byly doby, kdy byla Země ledová koule a pak zase bez ledu. Dogma, že zima být musí je "dogma", ale klima se mění. Byly zimy, kdy bylo teplo a co se stalo? NIC. Zažil jsi nějaké extrémní sucho po zimě 2006/2007? Důležitý je sníh na horách a na jaře deště v nížinách. Když je na jaře sucho, to je mnohem větší průšvih. PS: Všichni nadávali na léto, jak je chladné, deštivé a mizerné, ale takovou úrodu brambor jsem nemě 5 let min,
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.