Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně beze srážek, v noci na zítřek dorazí studená fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2011/2012

# 23.12.2011, 13:08

Liciko
taky mi to přide moc

118
# 23.12.2011, 14:05

Při inverzi bejvá takové velké rozpětí teplot mezi nížinami a horami.Když má být v nížinách do +7,tak an horách i +12 může bejt.Stačí kounout jen na okolní státy,kdy mají teploty kolem +12 a ještě bez inverze!

54
# 25.12.2011, 06:47

Tak na současnou zimu má spatný vliv hned několik faktoru neustálé kladné NAO, vysoká sluneční aktivita, a malý vliv na tom možná muže mít i El nino.

# 25.12.2011, 21:39

KRÁSNÝ VÁNOČNÍ VEČER VŠEM.
Víc než kdy jindy začínám věřit těm nejčernějším vizím ohledně vývoje zimního počasí v nížinách tohoto zimního období jako celku. Může se stát i to (a čím dál tomu víc přitakávám), že se prostě řada oblastí níže položených u nás sněhu v této zimě prostě NEDOČKÁ.
Já jsem z Ostravy a chvála Bohu za tu středeční sněhovou nadílku, měli jsme cca 8cm, a vydrželo to víceméně do 23.12-tedy 2 dny.
Už podle archivů se dá zjistit to, že se prostě udějí jednou za čas i zimy, kdy se na sníh čeká marně. Mám obavu, že je to případ této zimy.
A tak osobně--k předvánoční náladě ty 2 dny s bílou nadílkou mne potěšily, a teď už jen se nechám překvapit jak to bude dál.
Chci ale ještě říct jednu věc.
ROK 2011 = NENORMÁLNÍ POČASÍ- dle mého názoru.
Za svůj život (1977ročník) nepamatuji takové extremity jako letos. viz. dlouhé chladné období v červenci, tropikány koncem srpna, teplotu +29 st.v půlnoční hodině zde v Ostravě kdesi koncem srpna, listopad kdy ani nekáplo a teplý prosinec beze sněhu krom 3 DNŮ, kdy se asi počasí popletlo :)
PŘEJI si -krom osobních přání do nového roku-ohledně počasí, ať je po všech stránkách NORMÁLNÍ a odpovídá dané roční době.
A vám, spokojenost a radost z koníčka-----počasí

# 25.12.2011, 22:10

Nejprve zdravím, jelikož tu jsem nový :).

Trošku jsem procházel pranostiky pro toto období a tato mě zaujala: "V neděli Božího narození - teplá zima bez prodlení." - pranostiky mají obecně sice malou pravděpodobnost vyplnění, ale nebylo by dobré, kdyby se tato opravdu splnila.

# 25.12.2011, 22:16

meteorolog77: já bych byl možná trochu větším optimistou, snad se nějaké to přechodné ochlazení s celodenním mrazem a aspoň pár cm sněhu ukáže aspoň v druhé polovině ledna nebo v únoru, vždyť i v tak teplé zimě 2006/07 nakonec trošku zimního počasí bylo...navíc to celkově bylo tehdy horší v tom, že i hory byly téměř po celou dobu trvání skoro bez sněhu...

Nejsem ale optimistou co se týká průběhu počasí do konce roku a v první půlce ledna, taktéž si myslím, že jaro přijde zase podobně brzo, jako v loni (z hlediska mého místa pozorování), to jest už v první dekádě března.

828
# 25.12.2011, 23:06

vojtasko + celkově
Taktéž Vás tu zdravím a vítám

K tématu
: Pranostiky jsou velmi zajímavé, zvláště některé a zajímavé je sledovat některou z nich v daném roce z pohledu praxe tedy. Nicméně jsou to zastaralé zvyklosti a právě kvůli tomu, že počasí dnes již není takové, co bývalo v dávné minulosti, tak na většinu z nich nelze spoléhat.

Zima se dá taktéž ohadnout podle chování přírody, čemuž bych přikládal mnohem větší věrohodnost, protože se nejedná o nic zastaralého, ale všeobecně známou věc, že příroda - rostliny i zvěř, cítí co se blíží a dokáží se přizpůsobit, mají to tak zařízené - bohužel lidé se musí spolehnout na předpověď počasí či částečně na své "tělo". Zásoby potravy zvěře, výbavy, kdy usínají medvědi, zásoby tuku, také hodně žaludů či jiných plodů = případa myslí na zvěř, která je na danou plodinu v zimě odkázána..... Na toto bych i spoléhal, no letos to oproti loňsku skutečně tak valně nevypadalo. Navíc se čeká (bych čekal) spíše teplejší počasí - studené zimy skončily (2008/09, 2009/10 = nejvíce a 2010/11) a následuje/í teplejší, (zda budou jen dvě jako 2006/07 a 2007/08 a nebo tři či jedna těžko odhadovat) nejen co se zim týče. Ale uvidíme, čas nám prozradí jak to skutečně bude, nic jiného.:D Kdo to po mě přečetl celé, tak děkuji za trpělivost

# 25.12.2011, 23:26

tom791

To máte pravdu, jen mě to prostě zaujalo. :)
No s těmi zimami to asi opravdu tak vypadá, ale stát se ještě může skoro cokoliv...

# 25.12.2011, 23:52

VOJTASKO
tvůj příspěvek ohledně pranostiky NEDĚLE BOŽÍHO NAROZENÍ-TEPLÁ ZIMA BEZ PRODLENÍ -mne zaujal.
Rozhodl jsem se pro menší rozbor-aneb fakta jsou fakta.
Předem říkám, že v tomto nejsem oproti tobě--něco na tom bude-viz.níže
POSLEDNÍ NEDĚLE NA BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ (25.12) připadla
na rok 2005. Jaká byla zima 2005/06 víme všichni. Byla jedna z nejchladnějších- čili za prvé to nevyšlo.
Jdem dál.
Další -to byl rok 1994. Zima 1994/95 byla dle mého názoru průměrná, spíše teplejší...
Boží hod vánoční vyšel v neděli ještě o zimě 1988/89
-to byla jedna z nejteplejších zim osmdesátých let.
Dále to bylo za zimu 1982/83 -to byla druhá nejteplejší zima let osmdesátých...
dále to připadlo na zimu 1976/77 byla zimou spíše teplejší, dále to byla zima 1971/72 kdy byl hoooodně teplý prosinec 71....atd.atd.atd
takže krom zimy 2005/06 byly všechny dosti teplé...

54
# 26.12.2011, 08:05

Však v písni Ladovská zima zpívá Jarda Nohavica pravě o té zimě 2005/2006

6
# 26.12.2011, 16:21

do konce roku ani první týden nečekejte zimu bude pořád kolem 5°C začínám jsi mysled že letošní zimě nebude sních za letošní zimu bylo 3 poprašky:!!: zatím v minulích letech i když byla zima teplá tak bylo sněhu dost:) začínám se obávat že bude teplí a suchý jaro:!!:

# 26.12.2011, 18:45

Zima v nížinách, nechci polemizovaz o tom zda je nutná nebo ne. Zima bohužel bude, to se nedá nic dělat, přijde okolo 15. ledna, nejprve to bílé co přidělává práci a dělá problémy a potom cca 14 dnů mrazy,ale více jak 3 týdny nepotrvá a myslím, že i těch 3 týdnů budou mít všichni dost, bude to vrchol zimy. Potom se bude s třídat sníh a déšť a pak už konečně jaro, až se vše zazelená .......

# 26.12.2011, 20:32

klidně ať si sníh přijde v druhé půli ledna, ale ať vydrží bez větších oblev aspoň do půli února :)

54
# 27.12.2011, 14:44

No já jsem zvědavy jak jsi tato zima povede v porovnaní se zimou 2006/2007. Tehdy sice padaly rekordy jak na běžícím pasu ale měly jsme i par pořádných sněžení.

118
# 27.12.2011, 16:34

Nedá se to říct na 100%,ale vše je o měsíc pozadu.Prosinec byl vlastně listopad,takže leden bude teprv prosinec-začátek zimy. :D
Vše to může potvrdit v tomhle týdnu ze čtvrtka na pátek,kdy napadne na řadě míst sníh i nižších lokalitách.(kolem 400 i níže) :)

# 27.12.2011, 19:47

A o víkendu to naštěstí sleze :)

# 27.12.2011, 20:03

Apropo, po měsící jsem se díval na zprávy ;-), a teplý prosinec = úspora energii, to je při dnešní situaci nadřazeno sněhu a mrazům. Vůbec bych se nebránil teplé zimě a rozhodně nebudu ani zdaleka sám a navíc po tom mizerném létě by se to vyrovnalo :). Nicméně bohužel je ještě prosinec a může přijít. Když už nebyl o vánocích, teď už fakt potřeba není. Asi se Vám to nelíbí, ale tak to je.

2
# 27.12.2011, 22:31

Tak snad bude léto chladnější, ať uspořím energii za klimatizaci :)

Od soboty to vypadá pro střední polohy dobře.

# 28.12.2011, 00:51

honza 13

Evidentne rozumieš úlohe snehu ako káčer Donald atómovému reaktoru. Snehová pokrývka je dôležitá ako zásobáreň vlahy pre nastupujúci vegetačný rozvoj v predjarí. V zime tvorí izolačnú vrstvu, ktorá chráni oziminy pred silnými holomrazmi. Snehová pokrývka je dôležitý faktor klimatickej a prírodnej rovnováhy, nie je tu len na stavanie snehuliakov a pre srandu králikov.

# 28.12.2011, 07:14

Drahý agronome Salazare, myslím, že Ty víš ještě míň. Ale narovinku, o přírodě nevíme skoro nic a ona je schopna si poradit se vším. Byly doby, kdy byla Země ledová koule a pak zase bez ledu. Dogma, že zima být musí je "dogma", ale klima se mění. Byly zimy, kdy bylo teplo a co se stalo? NIC. Zažil jsi nějaké extrémní sucho po zimě 2006/2007? Důležitý je sníh na horách a na jaře deště v nížinách. Když je na jaře sucho, to je mnohem větší průšvih. PS: Všichni nadávali na léto, jak je chladné, deštivé a mizerné, ale takovou úrodu brambor jsem nemě 5 let min,

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.