Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Počasí pod vlivem tlakové výše, slunce častěji jen horách

Diskuse o počasí Globální oteplování

433
# 07.03.2022, 19:48

ROFA
Daní ať to klidně zatíží, a ostatní zrušit dotace, a budou peníze na smysluplné projekty, ty pak pěkně hlídat, aby si někdo neúčtoval, jak na kladně za lavičky v parku, jedna lavička 15 000,-- apod...
P.s. teď už tu v údolí v staré zástavbě stejně všichni topí sírou apod.. s odvoláním, že je to v kamnech a ne v kotlích.,

332
# 07.03.2022, 20:03

Solary se urcite budou hodit. Vzhledem k rustu cen energii se vyplati ted podstatne vic nez pred tim. A hlavne, az by doslo k nejakemu problemu a vypadkum, tak solary mohou zajistit vlastni energii. Je jen otazka, kdy budou vypadky site kvuli Ruske agresi nebo Slunecni erupci.

Stejne tak se hodi studna a kotel-kamna na drevo. Uhli moc cisty zpusob vytapeni uplne neni.

433
# 09.03.2022, 17:44

No vida, a je zrušený přimíchávání řepky do benzinu, biosložky finito...dobrá zpráva, míň toho hnusu žlutýho na polích.. i když vůči rostlině řepky olejné ve své podstatě nic nemám, na smažení je to olej dobrej.:cool:https://domaci.hn.cz/c1-67043750-konec-primichavan...
a jako bonus zrušily silniční daň, takže malé narovnání s elektroautíčky, docela nám to na těch našich pět aut bodne, úspora fajn. A je dokonce fajn, jak jsem se dočetl jinde, že pokud bude nová daň někdy v roce 2026, tak se počítá, že se bude platit z hmotnosti vozidla, což je správně, zároveň skončí osvobození od daně pro elektroauta, což je taky správně, a v tu chvíli bude mít benziňák alespoň tu silniční daň nižší než elektroauto, protože je lehčí..narovnání podmínek, tak to má být.
Jo, a očekává se razantní zvýšení ceny baterií a autobaterií, na zlevnění elektromobilů a bateriových úložišť i automobilú (elektromobilů) můžeme zapomenout..https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/londynska-...

306
# 10.03.2022, 14:09

Osobně se mi líbí ty perovskit poloprůhledné skleníky vyrábějící elektřinu samozřejmě s celoročním pěstováním uvnitř + vnitřní bazének, přijel bych si vždycky pro nabitou baterii do auta i do kola, sklidil úrodu, vykoupal se a hurá na výlet.
https://www.newstream.cz/money/palivo-pro-auta-vyr...

306
# 11.03.2022, 15:15

Jinak brzo se ukáže, kdo se flákal po výletech a kdo se poctivě připravoval, řeším spíš akumulaci energie a její využití nejen primitivně do teplé vody, ale do jiných materiálů jako ona terra preta, která by mohla pracovat i v zimě, ona prý i taková slatina má 8 x větší akumulační kapacitu než voda, mít to takhle pod skleníkem napojené na na tepelné čerpadlo země-voda, to by byla pecka a pak to bahno dáte na pole s jeho trvalým zůrodněním a můžeme odstřihnout největšího výrobce hnojiv na světě = Rusko a všechny chemické koncerny a přejít na organiku.
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/po...

88
# 12.03.2022, 07:29

Yurri
Kam na ty nápady chodíte?
Když píšete o "akumulační kapacitě", tak máte na mysli tu ve fyzice uznávanou jednotku "tepelnou kapacitu" či něco jiného?
Pokud ano pak je to samozřejmě nesmysl. Žádný výměník si pro tepelné čerpadlo pod skleník nikdy nenaistalujete a dopadne to stejně jako řadou dalších bláznivých nápadů co se zde už objevily.
Nezapomeňte, že i pro běh toho čerpadla budete potřebovat řádově více elektrické energie než dnes konzumujete. V současnosti je nejzajímavější si větší část té energie vyrobit doma.

306
# 12.03.2022, 08:28

ROFA
Normální brainstorming, to jste asi pochopil nebo ne? Já přemejšlím jak a vy proč to nejde, to je ten rozdíl mezi námi, určitě naistaluju, jen otázka času, to se nebojte. Ty nápady chcete i s odkazy nebo si myslíte, že si je cucám z prstu? Klidně pošlu a garantuju vám, že se tomu věnují sakra větší kapacity, které vám vysvětlí vámi nepochopené pojmy, i když na vás asi nebudou mít čas:D

88
# 12.03.2022, 08:44

Yurri
Někdo se Vás pokouší opít rohlíkem. Vezměte tabulky tepelným kapacit materiálů a uvidíte sám. Slatina ma jistě velkou tepelnou kapacitu pro vysoký obsah vody. Nikdy však nebude vyšší než u vody samotné. Pak je tu problém s předávání tepla. Zatímco voda v nádrži umožňuje přenos tepla konvekcí tak z té slatiny ji dostanete pouze kondukcí. To už je hodně velký rozdíl ve prospěch vody. A je spousta dalších nevýhod, za které to úsilí nestojí.

433
# 12.03.2022, 09:11

Osobně se spíše bojím konání soudruhů v EU, ti to mají tak promyšlené a spočítané, že se to podělá při prvním nefoukání větru, prvním zatažení oblohy a prvním podívání se realitě do očí..https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/nemeck...
Holt nezbývá než sám za sebe..:(:cool:

88
# 13.03.2022, 19:28

Yurri
K tomu prvnímu odkazu musím říct, že ač se na začátku zmiňují o sezónní akumulaci tak ve skutečnosti jde jen o akumulaci ze dne na noc a přibližně obdobných řádech. Samozřejmě že si ani podobnou technologii na zahradu nikdy nepořídíte.

Akumulace energie do kamenného prachu je jakýsi experiment, který podle mne najde praktické využití jen těžko, natož u Vás na zahradě. Obdobné systémy trpí stejným neduhem a to neschopnost sezónní akumulace energie. Daleko blíže k tomu mají systémy, které už i v praxi akumulují teplo do materiálu s přeměnou skupenského tepla. Pro sezónní akumulaci energie je to ale stále příliš málo. Respektive realizace systémů s takovými výměníky by i při dnešních cenách energií vysoce převyšovaly návratnost.

306
# 13.03.2022, 19:52

ROFA
Brainstorming má 1 výhodu, dělá se bez ohledu na náklady, ty firmy to nedělají pro srandu králíkům, určitě budou a někde už jsou dostupnější technologie i pro využití v domácnostech, vývoj jde rychle dopředu, obzvlášť nyní, tepelné čerpadlo má dnes kde kdo a i EU do nich teď bude tlačit hodně peněz, to samé soláry, nepochybuju o tom, že něco z toho budu mít, spíše mě zajímá kombinace řešení, ale o tom už jsem vícekrát mluvil, jak říkal Ludvicek, ovocnej kvas v sudech je jistota;-)

130
# 13.03.2022, 20:30

Yurri
Mně vyšlo, že z tuny ovoce o cukernatosti 18°ČNM (hrozny na hranici přívlastku kabinetní) získáme 100 litrů paliva E95 + výpalky do bioplynky + zbytek z bioplynky na pole. Uvolněné teplo 235 kJ na mol (glukóza má 180 g/mol, z tuny ovoce tedy 235.000 kJ). Jediný vklad energie by byla destilace, ale to by šlo z přebytků, protože destilace nespěchá. Počkalo by se, až se větrníky pořádně roztočí.

# 15.03.2022, 09:12

ROFA>
Jak velký výkon máte instalovaný? Já si nedávno počítal nějaký odhad a vyšlo mi 2000Wp pro ohřev boileru po 2/3 roku a nabíjení malé záložní baterky pro svícení v případě výpadku proudu.

# 15.03.2022, 09:32

Já chci stavět příští rok a uvažuji něco mezi 5-10 Kwp (kilo Watt peak) to bude pro rodinný dům ideální + bateriové úložiště. Počítám, že to vyjde tak na 500 tisíc, ale cca 200 by mohla pokrýt dotace. Nicméně zatím to jsou jenom takové nástřely a ještě nejsem úplně 100% dobře informovaný.

306
# 15.03.2022, 13:08

ludvicek
Pěkný, hele mě nejde o extra energii na vytápění, to má smysl řešit ve velkém a za dotace a u mě to ani nejde, stačí mi energie kvůli celoročními pěstování třeba v tom perovskit skleníku na malé ploše třeba 25 m2, v mém malém bytě stačí 2 kýble polínek denně do Jotulek a máte tepla ažaž, stačí trochu místa na plantáž rychle rostoucích dřevin a budete mít hromady dřeva, ale jak říkám, je s tím mrcasení a bordel, ale když místo jednotek tisíc ušetří člověk desetitisíce, tak už na to lidi slyší a vůbec se jim nedivím, emise a klima mají holt smůlu, peněženka rozhoduje, ta devastace lesů pokračuje nejen v Amazonii, ale i u nás, požárů teď bylo na Vysočině mraky jak někde v suchých tropech a to je půlka března, šílené.

88
# 15.03.2022, 18:40

catmeows
5,4kWp. Při návrhu je optimální vyjít z celkové roční spotřeby energie.

JohnBattler
Podle současných podmínek by dotace na FVE do 6kWp měla pokrýt polovinu celkové investice.

306
# 18.03.2022, 08:43

Než čekat na slunce, tak se mi líbí níže uvedené biobaterie, jam říkám zkouším imitovat terra pretu, kde má kyselina mléčná nezastupitelnou roli, je úplně jasné, že tohle bude zajímavá cesta nejen k uchování energie, ale třeba i k její výrobě, solární panel nebo fólie bude jen na vylepšení celkové produkce, třeba to bude časem na větší aplikace stačit, i ty solárka jdou dnes rychle dopředu:

https://www.osel.cz/12227-unikatni-biobaterie-zalo...

https://m.vtm.zive.cz/bezne-solarni-panely-nejsou-...

Tohle je můj člověk:
https://www.euro.cz/byznys/elektrinu-si-muzeme-vyp...

# 21.03.2022, 10:22

18.03.2022 Antarktida, až o 40°C tepleji než obvykle, rekordní tání ledu

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.