Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?
Mne pred par dnami vypovedala sluzbu Davis konzola.. bohuzial s webstrankami sa mi nova neda napojit.. jedine platit za weatherlink cloud a odtial tahat data.. takze cas na svoju vlastnu stavbu, a ostatek ecowitt https://www.meteohrnciarovce.sk/
Francois
Tomino
Nějak se ty rekordy dosahovat musí a kdo chce, ten vyhraje. Na závodech cyklokrosu se schovaným motorem v kole (Belgičanka v roce 2016) a při měření počasí a teplotních extrémů se zase "správně" umístí stanice, aby vyhrávala rekordy. Ještě bych ten radiační kryt natřel načerno.
Přidali jsme novou stanici z Uherského Brodu.
In-počasí
Možná by to chtělo občas některou stanici i odebrat,Ti,kteří je sledují,vědí,jaké nebrat vážně,protože díky slunci přeměřují o 5 i více stupňů,ale to není každý.Běžný uživatel těmto nepravdivým údajům věří,protože ne každý má pochybnosti a ověří si stanice v okolí.Jako k čemu mi je naměřená teplota nad plechovou střechou vedle komínu,to teploměr za oknem nebo Tauto bude 10 x přesnější.V dnešní době bych byl rád za toleranci jednoho stupně,tyto nevhodně umístěné stanice nemají žádný smysl ani pro samotné majitele,navíc tak trochu vrhají špatné světlo na ty kvalitní.
Tomino
Se ti ta VP2 nějak rozpadla.. já už potvrzuju nedávné posílení kvality přenosu dat do nové konzole.. takže největší škraloup zdá se minulostí.. v podstatě od toho updatu jsem neměl ani jednu resynchronizaci... Jinak zaklepu na dřevo, všecko funguje jak má. Jen budu muset za nějaký čas provést kompletní renovaci=vyčištění vnitřku radiačního krytu.. do toho se mi vůbec nechce a nevím, jestli nekoupit komplet štít i se solárním panelem nový.. Ale tak zvenku to nejde poznat.. mám podobné hodnoty teploty a vlhlkosti jako okolní profesionální stanice Čhmú i s tím obyčejným krytem jaký nabízí Davis, pravda s 24h ventilací.. takže mám klid na záznamy a prozatím nic moc řešit.. dneska fučelo, maximální průměrná 10-min rychlost přes 8 m/s a průměrná rychlost větru za celý den 5,5 m/s.. severák řádný
Jinak jen pro info, stanice Davis VP2 se aktuálně dožívá 8 let provozu.. jo hrozně to letí.
TomasMost
Byla tu například stanice Javorník, ta přeměřovala o 5-7 °C za slunečného dne a byla odebrána. Už to byl fakt extrém. Zrovna v této oblasti by to ale fakt stanici chtělo. Nicméně stanic, které přeměřují výrazně, je tu více. Takový Štemberk je aktuálně nejvíc vidět, stanice už zaznamenala letos tropický den. Ale těch stanic razantně přeměřujících je tu více.
Lerak2
Možná budeš vědět více, ale tady data z Klementina stanice 1 zatím bez aktualizace pro rok 2024:
https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/praha-k...
Zveřejněná data ze stanic dle zákona 123/1998 Sb zatím jen do roku 2023.
https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/denni-d...
Data ze staniční sítě RBCN končí rokem 2022:
https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/denni-d...
Zatím tam rok 2024 není, ještě požná probíhají kontroly dat, začlenění do systému. Proto rok 2024 nemohu do statistik zapojit a ani nemohu vytvořit statistiku 250-leté Klementinské řady. Samozřejmě, existují opendata, kde ten rok 2024 už je, ale tam je to horší s tou dokumentací. U SYNOP stanic jde poznat podle čísla, o jakou stanici jde. U základních klimatologických stanic je to horší.
https://opendata.chmi.cz/meteorology/climate/histo...
Jinak za mně bych bral taky ideální, kdy tady stanice se budou držet max do 1°C rozdílu. Tady naštěstí v okolí, nemusíme dlouhodobě žádnou řešit. A v celém ÚK jen občas zlobí Děčín, když tam u okna svítí naopak když je ve stínu, tak dost podměřuje. A k tomu Roudnice, ta sonda není moc ideální. Jinak ostatní tady velmi dobré hodnoty, a tímto díky, za udržování kvality dat
kapr84
Jojo, tam asi nejaky problem na doske plosaku, alebo software... ale podla toho, co to robi, tak asi na plosaku nieco odeslo... kazdopadne u nas tiez pofukovalo, v noci neviem presne, ale vecer zacalo trochu, a dalo to naraz v 5m 9.6m/s.
Lerak2
Tych stanic tu asi bude vela. Vela z nich(aj davisky) su niekde po strechach domov, na garazi a podobne.. proste sa nedaju brat vazne, ale zase kebyze sa rolko stanic odstrani, tak tu bude tak 15 stanic 😀
Tomino
No 15 by jich asi nezbylo Po odfiltrování by to bylo tak 120-140 stanic. Zbytek těch hlavně přeměřujících, bych přepnul na srážkoměrné. Tam ta chybovost je velmi nízká. Co se týče střech, nemusí to být úplně špatně, používají se občas i v národních meteo službách. Co je špatně, jsou hlavně sedlové střechy, k tomu to dát ještě na komín, atd. Naopak u rovných střech, je ta chybovost měření minimální. O hodně horší jsou různé stanice za oknem, na balkoně, na zdi v částečném stínu. Nebo někde v uzavřeném dvorku
Lerak2
Tak samozřejmě počkám. Jen jsem si nebyl jistý, zdali se dané stránky a chmi.cz budou vůbec aktualizovat po spuštění opendata.chmi.cz K té Praze Klementinum, tam jsou ty stanice dvě ? I na mapách se někdy objevuje hodnota z Klementina 2x.
U těch rovných střech bych si tím moc jistý nebyl. Hlavně, jde-li o černou rovnou střechu s ipou, jak tomu na školách a panelácích bývá. Tam by po přeměřování bylo ještě vyšší. Stanice na balkonech a blízko střechy jsou ještě o dost horší. Balkonové stanice přeměřují, když je Slunce níže nad obzorem a svítí na balkon. To i o více než 5 °C. A podobně je to se stanicemi blízko stěny, na které svíí Slunce.
Stanice někde na dvorku v koutě, zastíněné stěnou ze všech stran, tam jsou zase denní Tmax výrazně nižší.
Stanice Šternberk (Olomoucký kraj, 268 m n. m.) nám tady vede dezinformační kampaň, že je venku odpoledne o dost tepleji, než v reálu:
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/stenberk/...
Mezi 16-17 hod tam najednou teplota vyskočí do nereálných hodnot. Stanice typu WH1080 umístěna nad střechou chatky v zahrádkářské kolonii. Foro tu není, ale předpokládám, že po 16 hod na tmavou střechu svítí Slunce a nad střechou je výrazně tepleji než v okolí.
Tomino
Já na to už koukal před pár týdny. Vypadá to na měření okolo sedlový střechy. To už jsme řešili, že to není ideální. Navíc tady těch v průměru 7°C nad, to bude spíš už nějaká chyba stanice. A do toho, když se podíváte na stránky provozovatele, tak tam denní hodnoty, ať už dnešní, okolo 17°C, nebo včerejší max 16,0°C, by bylo jakž takž v pořádku. Ale v hloubce těch stránek, jsou naopak pro srovnání ty vysoké hodnoty. Tak třeba se na tom pracuje
No a když už jedeme v tom přeměřování, tak dneska při slunečnu, to bylo úplně evidentní, u některých, většinou zde stále se objevujících. Např. v 17:30, první 4 stanice v přehledu, a všechny nad běžné hodnoty v okolí. Šternberk víme, do toho klasika Břeclav Poštorná, taky marný, tam jsme dneska vysoko nad 21°C No k tomu tam byla Brumov Bylnice 20,8°C, a nakonec Plzenec Sedlec. To jenom z poslední hodinky. Přitom dnes dle stanic ČHMÚ, nejvyšší teploty na SZ, od Mostu po Č. Lípu. Případně v okolí Strážnice na JV Moravy. Nejvyšší teploty dnes zatím právě Č. Lípa nebo Ústí Vaňov. Ale přes 20°C zatím nikde. A tady vesele některý stanice jedou k letním hodnotám
Dnes se třeba opět potvrdily ty Rouchovany, že jsou úplně mimo. Telč taky cca 4°C mimo. Dopoledne se potvrdilo, že Uh. Brod, kterej se tu několikrát řešil, oproti nové stanici 3°C, a to ta nová je GoGEN, která nevyniká úplně kvalitním krytem. To jen namátkou
Tomino
To je od Google StreetView nebo od map na seznamu ? Je uvedeno stanice nad střechou nevytápěné zahradní chatky, což ale neznamená, že Slunce střechu či stěnu nezahřeje. Umístění ideální nebude, samotná stanice kdo ví. Slunce může být schováno za stromem a mezi 16-17 hod na střechu proniknout.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.