Diskuse o počasí Jaký bude podzim 2023
TommyAst
Ty údaje co jsem uvedl byly pro Prahu Libuš. Bral jsem ze dvou různých zdrojů. Ogimet má data jen od roku 2008 a zbytek byl ČHMU. Ale teď jsem si to zkontroloval a bohužel mezi daty je trochu rozdíl, takže asi to není úplně ucelená a správná řada dat. Berte to spíše orientačně.
Každopádně k dnešní půlnoci má září 2023 v Praze Libuši průměrnou teplotu 19,1°C což je odchylka od normálu +4,8°C. Od dneška začneme průměr postupně snižovat tak jsem zvědav na jakém číslo skončíme. Ale když se podívám na současné výhledy, které jsou celkem teplé tak myslím že odchylka +3°C určitě bude a to je opravdu značný nadprůměr.
Včerejší bouřky nás jenom ta lízly se 3 mm a za září tak máme zatím 4mm což je extrém. Tedy letošní září bude zdá se jedno z nejtepleších a nejsušších v naší lokalitě.
Tpěkný..ak, sice nejsem až do konce měsíce v Čechách, nicméně se mi ta předpověď teď líbí a vypadá to i na podobně teplý první týden v říjnu.. se to nějak zacyklilo..tři dny ochlazení, a týden teplo, třid ny ochlazení a týden teplo...atd.., akorát sprchnout by tam mohlo..
GFS jede babí léto až do konce výhledu, kdyby mu to vyšlo, tak bych se vůbec nezlobil, na 10°C přes den je ještě času dost, jen by bodla trocha deště, není ani třeba nějak moc, nechci aby popraskala rajčata a vinařům to kazilo vinobraní, ale takových 10 mm na spláchnutí prachu a zalití trávníku by bylo fajn.
Frantis95
No já si právě kladu otázku, jestli to vůbec "babí léto" je. Protože když si otevřu zdejší encyklopedii a článek "Charakteristika babího léta", jako jeden z hlavních parametrů jsou chladná rána, nezřídka přízemní mrazíky. Takový Ecák má příští týden rozpětí teplot 15 - 25°C... Podle mě prostě zatím pokračuje klasické léto, které má ovšem krátké dny. Do babího léta to ještě přepne třeba někdy v říjnu.
ludvicek
Mně přijde, že ta rána jsou poměrně chladná už teď, tady bylo dnes 9 °C, skoro o 5 °C méně než předpovídaly globální modely a dokážu si představit, že by takovýto trend pokračoval i nadále. Asi je možné to klasifikovat jako pozdní léto nebo časné babí léto, na tom ale ani tak nesejde, hlavně že je hezky.
ludvicek
Ono ty vysoké noční letní teploty, které uvádí modely se drží jen někde. Kvůli suchému vzduchu a většinou bezvětří jsou teď velké rozdíly a to třeba i 3-5 °C u meteostanic, které jsou pár km od sebe ve stejné nadmořské výšce. Roli hraje zástavba a hlavně orografie terénu. Takže někdo chodí v noci v tričku a jinému jde pára od pusy. Na druhou stranu teploty pod 10°C v noci nejsou v druhé půlce září nic neobvyklého, naopak. Babí léto to asi je, ale extrémně dlouhé a nadprůměrné, hlavně ve dne.
Babí léto údajně v tento čas teprve přichází, to by měl být opravdu až spíš konec září-říjen. K tomu říjnu už potom patří i ty mrazíky. Do té doby asi prostě pozdní léto... Tak jsem to kdysi četla snad v nějakém článku od Čhmú.
----------------------------------------
ludvicek
Tady byla včera taky hodně teplá noc. Taky cca těch 17°C.
Tak jsem pokoukal na nové výstupy pro střední dobu.. denní teploty hlásí nadprůměr o +2 až +3 stupně do konce října, teplota povrchu moře a oceánu v okolí Evropy a středozemního moře též nadprůměr do konce října +2 cca všude, plus povrch do 5 cm nad zemí taktéž do +2, vortex stoupající tendence rychlosti a vychlazování na průměr, kouknul jsem i na MJO.. oscilace se má držet ve vnitřním kruhu, čili nepředpokládá se nějaká studenější událost, v 500hpa to ukazuje blokaci někde na úrovni Británie i na konci období k cca 6.-7. říjnu, s tím, že studený vzduch by se měl dostat až někam ke Španělsku ale sem ne e.. srážky spíš tak pro radost, když něco bude....takže vlastně zatím "babí léto" až do konce října.. uvidíme, no..Jinak tady na jihu, co jsem mám aktuálně teď večer ještě +24, nádherně se paří na terase, komáři neštípou, víno paráda.., ani se netěším, že za týden jedu domu..
Tak dneska v 8:50 nám začne i ten astronomický podzim...https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-8-50-na..., no zatím podzim vypadá dobře, ušetří se za topení, sklidí se v klidu zbytek úrody, teď ještě aby zapršelo a byly i podzimní houby, toliko moje přání..
Ano dnešní ráno je hodně chladné, ale další noci už budou teplejší. Babí léto si já představují, když je odpoledne nějakých 18-22°C a je slunečno. Výhledy na další dny ovšem ukazují teploty přes 25°C a na začátku října až 28°C. V Německu dokonce to ukazuje i 30°C. To jsou za mě na tuto dobu už extrémy. Navíc skoro neprší. Tady máme za celé září jenom 2mm a možná se to už ani nezmění. Nedávno v TV říkali, že nás čeká krůta zima a v říjnu možná bude i 30 no .
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.