Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a odpoledne místy přes 25 °C, chladněji na severovýchodě

Diskuse o počasí Kvalita některých příspěvků

834
# 15.05.2025, 21:22

dnes se mi Bouřka naboural do příspěvku, hlásí v Sv.Mikuláši 13 st. bouřku,ale bouřka zde není a teplota pod 6st.Co s tím???

161
# 15.05.2025, 21:45

No ja som rad za inpocasi, jako slovak. Na Slovensku mame sice nejake diskusie, ale vsecko je to rozhadane, do kazdej prispieva tak 6-7 ludi. Tuto je to ine. Velmi vela ludi, co prispieva, s niektorymi si pisem i sukromne, alebo som sa s nimi i osobne stretol. Takze za mna je tato stranka jedna z tych najlepsich. Ano, ja tiez niekedy prispejem blbost, to priznavam.

# 15.05.2025, 22:22

gangaros
Bohužel asi nic. Otravuje tady ten nemocný člověk, celkem často. Nejvíc přepisuje Chomutov, pak Most, nebo Prahu. Jediný řešení je, že by příspěvky mohli dávat jen registrovaní uživatelé. Ale tím by se mohlo přijít o nějaké výjimečné příspěvky, neregistrovaných. Ale je pravda, že tento ubožák, ničí práci dalších lidí. Ale asi je pomalu čas, holt přejít na Počasí u vás, jen pro registrované

# 15.05.2025, 22:38

gangaros
Už je to smazané, děkujeme za upozornění.

351
# 15.05.2025, 23:08

Tomino
Dříve byla mapa meteostanic i na Slovensku i Rakousku (tady z webu in-pocasi.cz), ale stanic tam moc nebylo a nakonec to bylo zrušené. Tuším, že existovala i verze in-pocasie.sk a in-wetter.at. V Čechách těch moc dizkuzí tolik není a jen tady na in-počasí ta dizkuze nějak funguje. forum.amaterskameteorologie.cz, tam už skoro nikdo nepíše a meteoforum.e-pocasi.cz tam zase přestává neudržovaný web fungovat.

Tady na in-pocasi.cz je stále hodně aktivních uživatelů. Ale příspěvky jsou s příchodem smartfounů jednoduché a jen k aktuální situaci. Na složitější téma tu příspěvky moc nejsou. Dříve, když nebyly chytré mobily a sociální sítě (už skoro 20 let nazpět), tak to na internetu bylo všeobecně lepší.

351
# 15.05.2025, 23:11

gangaros
To on někdo hlásí úmyslně nesmyslná data v počasí u vás ? Tam není potřeba registrace ? Vím, že minulé dva roky v v létě tu jistý člověk psal pořád dezinformace, jak je zima, podprůměe, žádné tropické dny a pod. Trolloval v dizkuzi s tím dost. Vždy byl zabanován a rázem si vytvořil nick nový. Letos už se v dizkuzi také objevil.

# 15.05.2025, 23:12

TommyAst
Zahraniční verze plně nahradilo Ventusky. Dokonce i tam je menší diskuse na my.ventusky.com, ale slouží spíše jako podpora - i když je tam také místo na povídání o počasí.

# 15.05.2025, 23:24

Tomino
Za mě šla kvalita diskuse tady v poslední době nahoru. Já jsem tu už od roku 2009, to byly ještě ty "staré dobré časy", kdy tu bylo plno anonymů a některé příspěvky neměly hlavu ani patu. Sice to byl chaos, ale bylo to tu tak trochu jako sociální síť. :D Potom se zavedla registrace a moderátoři, ovšem byli tu někteří uživatelé, kteří mi přišli až příliš toxičtí, a tak jsem diskusi na několik let opustil. Loni jsem se ale vrátil a řekl bych, že se to zase zlepšilo. Minimálně těch urážek a tak je tu teď určitě méně. :)

# 16.05.2025, 08:17

In-počasí
Požádám o smazání fake příspěvku v Počasí u vás, ze 7:50 z Chomutova. Děkuji

161
# 16.05.2025, 10:24

TommyAst
Ano, dokonca aj ja som tam mal stanicu, ale nakonec jak som prestal davat data na wunderground, tak uz aj stanica sa vymazala. A potom tych stanic tam bolo mozno 5...ale inpocasi sledujem tak od 2011 roku, aj hlavne kvoli staniciam, ktorych tu bolo clekom dost v tom case, a v tom case bola vacsina velmi kvalitnych. Data neboli ovplyvnene strechami a allinone senzory niekde 10 cm nad strechou a podobne tu ani neboli.

Marek_98
Ja som sem tiez moc nechodil, no nakonec som tu zase, a da sa dajn pokecat. Pridavam i do pocasi u vas, hlavne fotografie.

351
# 16.05.2025, 12:37

In-počasí
Ventusky je mezinárodní a dobré je, že můžu přiblížit jakoukoliv oblast. Mezinárodní dizkuze v Angličtině se taky hodí. Vzhledem k tomu, jak je Ventusky postaveno, musí pravděpodobně běžet na velmi výkonném serveru nebo spíše cloudu. Udržet něco takového v chodu, to bude docela náročné tuším. Ale velmi dobře udělané samozřejmě.

Marek_98
Ty jsi byl v dizkuzi na in-počasí už od roku 2009 ? To jsi ještě byl na základce (předpokládám, že jsi se narodil v roce 1998). Tenkrát, do roku 2012, tu šlo psát příspěvky i bez registrace a trollingu, urážek, naprosto nesmyslných píspěvků tu bylo více něž dost. Pamatuji si pár jmen, co tu přispívali hodně. Sám jsem do dizkuze občas zavítal a tuším, že i něco jsem občas postnul. Dříve byli moderátoři někteří uživatelé (jak je tomu dnes nevím), a někdy opravdu docela rejpali a naváželi se do uživatelů, do mě také (nebudu jmenovat kdo). Před 15 ety byla hodně aktivní amaterskameteorologie.cz a bourky.cz, také meteoforum.e-pocasi.cz. Tam bylo hodně uživatelů, jež v té době psali kvalitní příspěvky s významným obsahem (tam byla registrace vždy a tady do roku 2012 ne, právě proto v té době začátky nic moc).

Tomino
Já si pamatuji právě začátky mapy na in-pocasi.cz ze stanicemi, už od roku 2009. Tenkrát data na CHMI nebyla dostupná (jen mapa profi stanic za poslední den a grafy z automatických stanic za 40 resp. 48 hodin). Tak to byl dobrý zdroj dat i do minulosti (Ogimet jsem znal od roku 2012, tutiempo.net s daty GSOD, tam těch stanic tolik není). Takže ta mapa soukkromých stanic se hodila. Ale přeměřujících stanic tady taky docela bylo dost, pak se to zlepšilo. Těď se mi zdá, že počet přeměřujících stanic zase roste, nebo se to více sleduje.

# 16.05.2025, 14:44

Tomino
Jj, já si myslím, že tohle je nejlepší meteofórum v Česku. Jinam ani nechodím.

TommyAst
Je to tak, já jsem tu měl postupně i několik blogů, první už na konci roku 2008 v 10 letech. Mnoho lidí (registrovaných) tu přede mnou nebylo. :D Jinak, ty ostatní weby taky znám, hlavně e-pocasi.cz, ale nikdy jsem žádný z nich nenavštěvoval pravidelně a nikam jinam než sem jsem ani nepřispíval.

351
# 16.05.2025, 17:42

Marek_98
forum.amaterskameteorologie.cz bylo asi nejlepší, lidé tam psali promyšlené rozsáhlé příspěvky. Forum začalo ještě dříve, možná už 2002-2003. Pod amatérskou meteorologii patří i forum.bourky.cz nebo databáze bouřek na report.bourky.cz, dále bourky.cz a amaterskameteorologie.cz, kde jsou i různé projekty (stále fungují, možná něco už 20 let). Tam skuteční pozorovatelé a průkopníci kdysi přispívali. Ale po roce 2015 aktivita razantně upadala a forum více-méně vyhaslo. Něco jako budoucnost vesmíru velmi vzdálená. Překvapivě na forum.bourky.cz je poslední příspěvek z 27.08.2020 a ani tam není zmínka např. o tornádu 24.06.2021 nebo povodních v září 2024.

Na meteoforum.e-pocasi.cz resp. meteoforum.cz se také vedly rozvinuté dizkuze k odborným tématům. Ale tam ne jen odliv uživatelů, ale i nečinnost Admina přinesla postupné chátrání neudržovaného webu.

Na diskuse.in-pocasi.cz ze začátku šlo psát bez registrace, bylo zde hodně spamu a také nic-neřikající krátké příspěvky. Po nutnosti registrace se to uklidnilo, příspěvky začaly mít smysl od jednoduchých na aktuální počasí až po rozsáhlé odborné příspěvky od více uživatelů. Postupně ale s přechodem téměř všech uživatelů z PC na mobil jsou příspěvky převážně k aktuálnímu počasí a aktuální předpovědi. Mimo to jsou témata zde také (pochopitelně ne jen o de mě). Dizkuze se rozvíjí a kvalita dizkuze tady spíše stoupá. Hodně to kazili jistí spameři a trollové, zakladatelé flame. Víme o koho jde. Ale naštěstí už dostaly ban a opětovné zakládání účtu je postupně snad omrzelo. Složitější to ale začíná být s AI spamery.

Já jsem do počasí se začal dostávat kolem roku 2000, tenkrát jen okenní teploměr, sešit a tuška. PC až o pár let později, internet ještě později. Až když jsem byl na vysoké, jsem meteo weby a dizkuze začal navštěvovat, nejdříve pasivně. Od roku 2012-2013 pak více přispívání do dizkuze. K roku 2008 ještě moje PC znalosti byly úplně někde jinde. Až od roku 2010 se to začalo pořádně rozvíjet vč. vytváření jednoduchých programů.

# 16.05.2025, 18:28

TommyAst
Ze stránek, které jsi zmínil, bych vypíchl ty reporty (report.bourky.cz). Několik let jsem je dělal taky, ale poté jsem přestal, protože mnou zaznamenaná situace často nekorespondovala s tím, co bylo na detekcích blesků (ty detekce bohužel některé výboje vůbec nezaznamenávají). Jinak, přechod z počítače na mobil, to si nedovedu představit. Sice patřím pořád do mladší generace, ale u mě prostě vede notebook a velká obrazovka. Na mobilu je všechno malé a poměrně nepřehledné. Taky mám pochopitelně dotykový mobil, ale sem z něj chodím jen v případě nutnosti.

77
# 16.05.2025, 18:44

Taky jsem tady začal někdy kolem roku 2009 a souhlasím že ze začátku to nebyla žádná sláva ale kolem roku 2015-2020 byl podle mě zlatý věk diskuze super na úrovni, fungovala spousta dalších webů atd. Ale nějakou dobu to jde z kopce dolů všechno upadá třeba do databáze bouřek už přispívá pravidelně jediný člověk a to nás kdysi bylo mraky ale taky jsem už přestal. I tady dost lidí odešlo a přijde mi že se tu řeší hlavně aktuální počasí ale stylem že něco se má dít odpoledne ale už od rána tu jsou spousty příspěvků o tom že je předpověď na hov... Že se nic neděje atd stovky příspěvků o ničem takže do takových diskuzi už nechodím.
Další věc dost se toho přeneslo na sociální sítě kde ty diskuze taky měli nějakou úroveň ale řekl bych že po tornádu na Moravě se všude nahrnula spousta lidí a snaží se být chytří a už to stojí všude za houby. Aspoň tu se to trochu drží ale ani tady to nevidím růžově.

351
# 17.05.2025, 00:28

Marek_98
Reporty bouřek na report.bourky.cz jsem dělal ručně, když jsem v Praze při studiu zaznamenal bouřku. V létě jich bylo docela dost. Pak jsem byl mimo ČR většinu času docela dlouhou dobu a reporty neměly smysl. Teď už tam samozřejmě rovněž nikdo nehlásí.

Chytrý mobil mám a pořdád na něj nadávám. Tak by se to asi dalo shrnout. A to je můj smarthoun větší než většina, 7 palců. Starý je už přes 10 let, nainstalovat tam nic nejde. Musel bych upgradovat Android, což neumím. A samozřejmě ovládání něčeho na mobilu dotykovém, to je fakt děs, ani trochu mi to nejde, jen odepsat SMS je dřina. A vyřizovat přes aplikace něco, nebo dokonce programovat, to vůbec. Kolem je spousta lidí, co na ten mobil kompletně přešli (a pak jsou na tom pořád) a tlačí mě do toho. Zásadně notebook, tam si alespoň umím nainstalovat Linux a další věci. A hlavně velká obrazovka a ovládání myší, přitom je to přenosné.

Samik
V roce 2009, nebo prostě do roku 2012, kdy se zavedly registrace. To tu bylo nic moc, hodně vandalizmu, a pod. Zatímco tou dobou ostatní dvě fora (meteoforum a amatérská meteorologie) vzkvétala a byla na velké úrovni. V letech 2012-2015 se to lepšilo, a těžko říct, kdy to tu bylo nejlepší, možná 2014-2017. Ale pak úplně jako všude na internetu začal úpadek. Ten úpadek se děje na včech forech a obecně na internetu (ne jen na webu). Protože se přechází na sociální sítě velkých firem a tam to fakd degeneruje, už jen kvůli těm algoritmům, je to docela svinsto. Říká se, že obecně zlatý věk internetu byl někdy k roku 2007 (před tím ne tak dostupný a pozděi sociální sítě). Od roku 2015 překročilo zastoupení smartfounů 50 všech mobilů, teď to bude tipuji přes 90 nebo dokonce přes 95. A přechod s PC na mobily, další již zmíněná degenerace.

Velký pokles aktivity a návštěvnosti je i jinde, třeba na forum.root.cz. Už je tam aktivita výrazně nižší, než před 10 lety. A to je web, kde je PC naprostým základem pro provoz Linuxu a programování. Nápodobně astronomické forum, ale tam to ještš se drží. Prakticky na nulu klesla aktivita na lamer.cz například. Bloggy obecně na webu prakticky skončily.

Twitter, Tiktok a vše od Meta, to je prostě ... sračka. Nebojme se toho slova. Ale kdo zná sociální sítě quora.com, reddit.com. Tam ty dizkuze mají smysl. Hlavně Quora.

# 17.05.2025, 11:42

TommyAst
Souhlas, s těmi reporty to evidentně většina lidí viděla podobně jako já, navíc tam pořád bylo, že se jedná o beta verzi a byly tam chyby, a za několik let se na tom nic nezměnilo. A s tím mobilem to vidím taky podobně, a Linux jsem taky na notebooku měl, ale pak jsem přešel zpátky na Windows kvůli vysoké škole.

# 17.05.2025, 13:18

Já jsem tady v nějaké obměně již od roku 2014, kde jsem našel tuhle stránku pomocí radaru na chromu a všiml jsem si, že se tady sledují bouřky online. Poté jsem narazil na diskusi, které tehdy byla na úplně jiné úrovni než dneska. Já osobně to srovnávám s tím, jak jsem psal kdysi dávno za Sněžníka. Ono člověka to bije do očí a ještě horší je pak to srovnání, kdy na jaře 2020 píše bouřky s měkkým "I" a texty dlouhé 3-5 slov, a na podzim 2020 píše dlouhé slohovky. Celkově mi přijde, že aktivita je poslední roky narůstající s tím, jak více se informuje veřejnost o počasí (otázkou je jakou formou, zda správnou). S tím co píše Samik ohledně té "jájsemnejchytřejší", kdy se část jedinců snaží poučovat druhé o jejich pravdě a znalostech se i zde pár jedinců našlo, ale byly naštěstí eliminovaní. Naopak mi přijde, že zrovna na téhle diskusi se tak moc neděje oproti jiným. Co mě osobně vadí jsou ty příspěvky typu, že nic nebude, pak se daní diví, že ve finále je apod, ale upřímně rozhodně lepší než někteří trollové-yorové a spol.

In počasí je dle mého teď ve vrcholové fázi co se aktivity diskuse týče, tak snad tam dlouho zůstane. Nicméně je fakt, že část uživatelů, aktivních dříve, už tu moc nebývá. Hodně dospělo, našlo jiné zájmy, či třeba nemají čas. Nicméně je radost je pak vidět při nějaké významné situaci v diskusi. :)

Věcně, popř. informativně je ta úroveň diskuse jako takové celkem dobrá. Nevím jak je to tu s moderátory, ale někdy se tu v diskusi drží balast klidně půl dne (i sprosté urážení uživatelů apod.) Nebylo by od věci tedy tu diskusi zkusit znovu moderovat tak jako kdysi. Popravdě nevím kolik je tady teďka moderátorů, ale dříve byli snad 4.

351
# 18.05.2025, 01:10

Marek_98
Kvůli vysoké škole jsem právě přešel spíše na ten Linux. Tedy respektive naučil jsem se ho tam. Linux ve fyzice se dá využívat velmi dobře, je tam spousty nástrojů, které třeba ani ve Windows nemusí být. U mých obsáhlejších příspěvků byl často použit bash skript právě v Linuxu. Ve Windows bych spousty věcí nevěděl jak.

Aidamko.
V roce 2014, to už jsem tady byl, ale neměl jsem tu ještě žádný větší projekt. Skutečně velké projekty jsem měl ma vysoké a tady jsem psal jen klasické příspěvky, ne moc dlouhé. Vím, že právě po zavedení registrace byl jeden moderátor poměrně rejpavej.

Ti jedinci, co sami o tématu nic neví, šiří nepravdivé informace a za každou cenu se snaží okolí přesvědčit, jakou maj oni pravdu. Těch nějak přibejvá. A jsou to právě ti plochozemci a různí konspirátoři mimo jiné. Tady se pár egistů za každou cenu propagujících nesmysl našlo, byli aktivní dost. Naštěstí ale dostali banána. Ale uvidíme, kdo přijde letos v létě.

161
# 18.05.2025, 07:12

Marek_98
Tie reporty som robil aj ja, dokonca tam mam report i z 2008 roku. Ale potom som uz prestal. Stranka sa nikde nepohla, aktivita rapidne klesla, a od 2017 tam nemam tusim zadny report uz. Co je aj celkom skoda. Na databazu burin to je fajn stranka.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.