Diskuse o počasí Začátek týdne větrný a teplotně podprůměrný, o víkendu výrazné oteplení
Pokračuje tady stabilní počasí, s častým slunečním svitem, a stále celkem vysoká denní maxima. V pondělí odpoledne dorazila jedna očekáváná slabá přeháňka, s úhrnem pár desetin, a pak ještě jedna velmi slabá, neměřitelná, později večer. Včera už beze srážek, a převládala zmenšená oblačnost, většinou skoro jasno až polojasno, jen přechodně oblačno. Denní maxima pokračují v trendu okolo 17-18°C, a zatím tedy dnem, s nějakým nižším maximem, je půlka května. Zatím dle předpovědi to vypadá, že zítřek bude po několika dlouhých měsících, dnem s maximem do 16°C. A snad dorazí i nějaké srážky. Protože pak to vypadá opět na delší slunečné počasí, a pomalu rostoucími teplotami. No a dnešní ráno, bylo nejchladnější od 18. května. Noční teplota byla mezi 12-7°C, k ránu přechodně i okolo 6°C. Aktuálně je okolo 16°C, většinou jasno, přechodně skoro jasno
JohnyG
Já to beru u mě teď tu chodila spousta přeháněk a někde se trénovali opakovaně a to že někde 50 km od nás spadne slušný úhrn je fajn na tom Frýdecku a podobně prší opravdu krásně ale tam já nebydlím bydlím západně od Opavy a i dle vašich map je krásně vidět že u nás spadlo srážek minimum.
minimum 5,2 velmi bezpečně daleko od mrazu. a už teď slunce efektivně vytápí na 17 a byty ještě víc. akorát ten výhled je k zblití. jojo vlhkej podzim 
Tady tmin rovných +5°C takže docela zima po ránu. Připravil jsem si včera večer krb na první zatopení, ale ráno bylo v baráku pořád 20,5°C a kupodivu ani ženě nebyla zima tak to prozatím odkládáme. Já jsem v pohodě i při 19°C holt studený odchov. Tak buď zatopím zítra a nebo ten krb zůstane připravený delší dobu, protože od pátku dál to na zahájení topné sezóny opravdu nevypadá.
Každopádně zde krásně slunečné dopoledne a nyní se zatáhlo takže asi už výše než těch 16°C to nepůjde. Zítřek bude více zamračený a dle modelů cca 2 mm spadne. No a to budou možná poslední srážky v září, které má zde zatím cca jen 25 mm tedy 50% normálu.. pak už to babí léto.
Tak dnešek od rána opět slunečno, jasno až skoro jasno, teplota okolo 19°C. Takže dneska padne tady zřejmě dvacítka. Zítra fronta a nějaké srážky, a pak tedy pokračování a stále teplejší ráz počasí, vzhledem k roční době. Uvidíme, jestli do toho začne promlouvat, někým i milovaná, NO
TheRealStormCZE
Vlhký podzim samozřejmě stále může být, pro ČR platí tyto normály (1991–2020): září 59 mm, říjen 49 mm, listopad 45 mm. Záleží na synoptice v říjnu a listopadu, potenciál tu je. Září 2026 nebude od normálu zase tak daleko, tipuju, že se úhrn v ČR bude pohybovat okolo 50 mm (sláva severovýchodu území).
Ty rána tady v září zatím na pohodu, pod +5 to švihlo jednou a teď je většinou kolem +8. Přes den kolem +13, víc se oteplovat tady začne až v sobotu.
Včerejšek byl s těma přeháňkama dosti otravný a ještě zítra nás čeká poslední dešťová situace na delší dobu, s možností září se vyšplhalo už na průměr, uvidíme co dál, tento rok je světlá sušší vyjímka v těch deštivějších rocích, v tomto století možná první a poslední
Pochybuju, že by se mé oblasti dotkla nějak výrazně klimatická změna a ubývalo by celkově srážek, spíš je to tak nějak furt stejné, hlavně aby jich nezačalo přibývat, bych se rozvedl a odstěhoval
Edit: A aktuálně nám prší, jediný flek v republice a kde asi? já to prcám
pravděpodobnost srážek 0%
Úterý už trochu slabota proti pondělku, 4,4 mm; celkem za tento týden 16,7 mm. Voda doplněna ve svrchních vrstvách půdy už všude kromě lesů, kde je furt sucho. Poslední šance na vodu v září je zítra a trochu v pátek, pak si srážky vezmou min. na týden dovolenou. Jinak včera byly krásné pohledy na Hostýnské vrchy, kudy se proháněly přeháňky od samého rána
PS: Aktuálně teplota 6°C rovných, kam to eště klesne do rána?
Lerak2
Já netvrdím že tam nějak prší, ja mluvím o tom že tam prostě výjimečně nějak výrazně prší. pro tu oblast je to normální.
A záři díky včerejšku vypadá srážkově už pěkně s 52mm. Dokonce jsme už překonali rok 2015 kdy spadlo 385mm letos už máme 389mm. uvidíme co jestě letošek ukáže co měřím vždy u nás platilo 2 roky srážkově normální a jeden suchy rok. a ten byl loni s 473mm což je druhy nejsušší rok, takže letos by mělo spadnout aspoň 600 mm ještě na to máme něco přes 3 měsíce tak uvidíme. v roce 2024 tu řadu zachránilo září s 182mm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.