Jinak jestli mně opravdu něco štve, tak jsou velmi nepřesný nebo chybný, data. Viz příspěvek MirekLong. Dlouhodobě tady dává příspěvky do počasí u vás, kdy uváděná teplota, je často o 3-4°C vyšší, než realita. Mně to prostě ruší a štve, že s tím nikdo nic nedělá Nebo že bych vyzval taky někoho odsud v okolí, ať tam dává teploty, klidně o 4°C vyšší, než reálně je. Viz jinak další dnešní příklad. Má tam pomalu 16°C. Realita 12-13°C
Diskuse o počasí Začátek týdne větrný a teplotně podprůměrný, o víkendu výrazné oteplení
Tak těžko tady bude s F4 do puntíku s jeho názory někdo souhlasit,často se k nim na druhé straně republiky přibližuje Lucka,která taky teplo moc nemusí,což je u něžného pohlaví spíše výjimka.F4 vlastně nechce moc,jen počasí,které je/bylo pro jeho oblast typické,určitě bude akceptovat nějaké odchylky od normálu,pokud budou na obě strany,což se ale poslední roky nekoná a zatímco teploty a sluneční svit jsou dlouhodobě nad,tak srážky naopak pod a i ten průměr by byl vzhledem k teplotám a málo.Trnem v oku je pro mnohé hlavně proto,že to možná dává až příliš často najevo,pak mu někteří vyčítají i modrý odraz na radaru.Většina z nás si musí přiznat,že nám v určitém ročním období nadprůměrné teploty a sluneční svit vyhovují,ač už letní
nemám rád,jako kdysi,tak ta zbylá roční období ho vítám,není to jen teplo,ale i světlo,naopak NO sem sice v zimě přináší nějaké zimní projevy a nižší teploty,ale má to taky svoje negativa.Pokud bychom všichni “trvali” na svých průměrech,jako F4 a dávali svou nespokojenost stejně tak často najevo,to by bylo teprve tóčo,takhle je to pár jedinců,ale lze jim to vyčítat?
Lerak2
Naprosto souhlasím s tím, co jste napsal. V naší lokalitě kousek na jih od Prahy (nejbližší stanice je v Průhonicích) nebyl letos jediný srážkově průměrný, natož nadprůměrný měsíc. Nejvíc, asi 90 %spadlo asi v únoru. Jarní měsíce byly velice suché, v létě to zachránil jeden větší déšť v půlce července a jeden v půlce srpna, jinak bída. Září pokračuje v suchém trendu, zatím 16,3 mm (počítám údaje o srážkách pro stanici Průhonice zde na in-pocasi, kdyby chtěl někdo přepočítávat.) a jestli třeba ve čtvrtek spadnou další 2-3 mm, tak to nic moc nevylepší. Letos zasazené rostliny a keříky by to chtělo zalívat, ale dešťovka není a studnu nemáme. Jestli někomu dvakrát týdně prší, chápu, že chce slunko. U nás potřebujeme pravý opak.
TomasMost
Já mám ráda teplo, ale né vedro. Za mě se dá prostě koupat i 25-27.. někteří potřebují teploty nad 35
Myslím prostě když léto trvá skoro až 4 měsíce, že už si zasloužíme oddych. Když mi někdo po 3 měsících a vedra řekne, jak ve venku hnusně když prší, že chce
Mi prostě hlava nebere.. a takových lidí mám kolem sebe většinu
Lucina
Naprostý souhlas
Jinak srážky zde za včera 11 mm, dnes zatím 3 mm a typické podzimní počasí, tmax zatím 9,2 stupňů, občas slabý déšť. I takové počasí do září patří
Povrchové sucho se zde mimo hustší vegetaci zvolna zmírňuje, srážkově zde ale bude září zřejmě mírně podprůměrné.
Lerak2
Proč protože je to asi jediný uživatel tady co tu furt vulgarně nadava na každou přeháňka co projde kolem. Chápu že ho to štve ale bydlí na jednom z nejhorších míst co se týče srážek v ČR. Skoro ze všech stran obklíčen horami ideální srážkový stín. Prostě u něj pršet bude minimálně a všechno ho obejde nebo se rozpadne pro jeho oblast je to zcela normální. A nadavani nic nezmění.
A klidně si můžeme poměřovat srážky. To že MSK někde prší neznamená že je to všude. 😉
Když už jsme v téhle debatě, záleží také na tom, co člověk dělá, s čím přichází do kontaktu. Já například provázím lidi přírodou a mám na starosti dvě větší zahrady - soukromou a veřejnou. Sucho pak představuje každodenní přímou negativní zkušenost a ještě vám přidělává spoustu práce. Intenzivně to prožíváte, snažíte se s tím nějak srovnat a hledat způsob jak nenadávat a zůstat pozitivní.. Obrazně řečeno sedíte na dně toho prázdného sudu, do kterého zase nic nepřiteklo. Týden předtím jste sledovali modely a doufali v záchranu situace. Pak spadly, stejně jako minule, mizerné dva milimetry. A koukáte se na mapu a vidíte, že to bylo skoro nejmíň z celé ČR, a říkáte si pokolikáté už...a proč se to nemůže trefit aspoň jednou. Představujete si, jak moc by to pomohlo řešit situaci, kdyby ta bouřka jednou naskočila o pár km jinde, ale je to marný..Pak má člověk v zásadě dvě možnosti - buď přestat sledovat modely a mapy, nebo si to s vlastní frustraci nějak vybojovat.
Lucina
Ale mě by takové teploty taky stačily,protože celý léto neležím u vody.Ale Ti,co tam leží,tak budou stejně fňukat,protože takové teploty vzduchu zas tu vodu v přírodních nádržích nevyhřejí na takovou úroveň,která by jim vyhovovala.A protože ideálních teplot bylo v létě pramálo,rád si je užiji v září,to přiznám.Výraz “zlepšení počasí” se vždycky užíval se změnou nevlídného,zejména větrného počasí ke klidnějšímu,třeba díky vlivu TV a ani to nemusí souviset s teplotou vzduchu.Včera byl tedy pěkný ? pro mě typicky podzimní den,který sem přinesl dvě přeháňky s celkovým úhrnem do 1mm,který vítr za chvíli vyfoukal.No,a pokud někdo argumentuje,že Klášterec skoro ze všech stran obklopují hory,tak ty tam byly vždycky,i když u F4 pršelo daleko více.
Jirke85
Ano, bude to tím návětřím, my jsme v této situaci v závětří. V noci byl klid, nepršelo a prakticky nefoukalo. Přes den to ale zase najíždí. Dnes jsem na stanici v Tuřanech, už ráno bylo od Černovic přes Slatinu a Tuřany mokro a když jsem vystoupil z autobusu, tak byla i slabá přeháňka. Od dopoledne pak těch přeháněk chodí víc (i na západ Brna) a fouká opět i silný nárazový vítr, hlavně v těch přeháňkách, někdy prší skoro vodorovně. A zase byl vidět i nějaký ten pileus a náznak mammat, ale nebyl čas fotit. Ty přeháňky jsou ovšem jen velmi slabé, slabé nebo mírné.
K té vaší debatě mě napadá pár postřehů.. Za prvé je zcela jasné, že inverzí, mlh a nízké oblačnosti si v následujících cca 6 měsících užijeme dost, takže je zcela logické že lidé ocení ještě nějaké to babí léto. Za druhé ten výpar už nyní oproti létu začíná být víceméně minimální. Slunce na začátku října už bude slaboučké a reálně jestli je 12-15°C nebo +20-23°C tak neudělá moc velký rozdíl, protože ty odpolední peaky teploty už budou velmi krátké narozdíl od léta.. Rána budou si myslím převážně chladná a rozhodně nevyjde to co ukazuje GFS na x dní dopředu, že bude slunečno a minima okolo 13-14°C to je nereálné. Slunce už začíná opisovat výrazně menší dráhu na obloze a do mnohých míst už vůbec nezasvítí a jsou v celodenním stínu.
Takže abych to shrnul. Ano ideální by nyní bylo aby pršelo týden v kuse a spadlo plošně 50-100 mm o tom žádná. Kdybych to mohl zařídit tak to udělám hned. Ale jestliže si mám vybrat +20° a sluníčko a nebo +10° vítr, zataženo a bez deště tak beru raději to slunce. Sucho bude totiž stále víceméně stejné na tom se nic nezmění dokud nezačne pořádně pršet.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.