JohnyG
Semena trav klíčí v průměru od 7 do 14 dnů, pokud jsou správně zasetý při stabilní teplotě +18+20 stupňů, ale je třeba věnovat pozornost tomu, že různé trávy mají různé délky doby klíčení. Nízké teploty prodlužují dobu klíčení. Při teplotě vzduchu nad +20 mohou například semena jílku vyklíčit do 7 dnů, pokud dostanou dostatek vláhy. Semena kostřavy klíčí asi 14 dní, teplota musí být minimálně +10 ve dne a minimálně +2 v noci. Čím vyšší je průměrná denní teplota, tím rychleji semena trávníku klíčí. Příznivá teplota pro klíčení je +22-24 stupňů. Jo a ještě se to na jaře, než to vyklíčí překrývá bílou netkankou, ovšem zase když je větrno, je to problém. No a pokud právě naklíčí, a přijde mráz... pak je to das ist kaput..
p.s. při těch teplotách myslím, že to ještě nemělo klíčky, klasicky vysemeněné trávy taky na jaře ze semen vzejdou.. počkal bych na to, co to udělá až v noci bude mnimálně tak okolo těch +7.. to už zachová aktivitu i přes noc..
Já budu vysévat mikrojetel místo trávy, je to odolnější.. a taky holt čekám, čekám.. až nebudou mrazy..
Diskuse o počasí Nový týden začne chladněji, potom přijde oteplení a pak zřejmě výrazný pokles teplot
palma
Díky za rady. Bohužel už nevím přesně jaký druh osiva jsem měl, obal jsem vyhodil. Ale byl to obyčejný pytel z Hornbachu "užitkový trávník". Loni jsme už zaseváli horní část pozemku tím samým a klíčilo to vždy už za 5-7 dní po zasetí do země. Ale to bylo v létě takže optimální teplota. Nicméně byla to fuška aby to nezaschlo v létě a kropil jsem 2x denně plus některá hodně exponovaná místa přes poledne zakrýval bílou geotextilií. Nyní všude čtu na internetu že ideální na jarní vysetí trávy je duben, ale na druhou stranu se všude píše že teplota půdy by měla být min. 8-9°C což v dubnu asi moc nebývá.. Takže nyní je otázkou zda ta semínka stihla před tím dnešním mrazíkem již mírně naklíčit a tím pádem jsou asi kaput a nebo pokud jsou stále zavřená tak by to snad měla přežít. Blbé je že v dohledné době se to asi nerozjede když vidím ty noční teploty tak budou stále nízké. Jo takže poučení že raději počkat s tímto na květen.
No taky by mě zajímalo,když je přízemní teplota kolem -5°C a teplota půdy v 5cm kolem +11°C,jestli se na louži bude tvořit led.My jsme trávu vždycky vysévali na podzim,protože udržet tu vlhkost těsně pod povrchem půdy během slunečného dne není vůbec jednoduchý,zejména u větších ploch.Zmrznout můžou jenom klíčky,ale ta klíčící semena jsou pořád v půdě,která už má dostatečnou teplotu a pokud je chladno,můžou klíčit pomalu,klidně 2-3 týdny.U Synop stanic se ta teplota půdy většinou uvádí.
TomasMost
doksany momentálně i ve 20cm bezpečně nad 10 stupni už pár dní a to víme jak tam v noci vždycky mrzne, v hloubce je zatím pod 10
Jo také zajímavá diskuze o teplotě půdy. Je možné že v 10 cm bude půda teplejší, ale osivo trávy je na povrchu nebo třeba 1cm zasypané takže při nočních přízemních mrazících bude asi teplota povrchu půdy nižší a přes den zase na slunci mnohem vyšší tak těžko říct jestli to splní ty správné podmínky klíčivosti zda se že v mém případě ne.
Jinak výhledy počasí nejsou tak hrozné na dohlednou dobu 5-7 dní. Samozřejmě ty minimální teploty jsou v reálu mnohem nižší, asi ten výhled tady na in-počasí nepíše vyloženě nějaká minima, ale prostě nějakou termínovou teplotu třeba v 7:00... vypadá to tak.
GFS už mi trochu lezl na nervy, že tam neustále maloval na cca 8. den výhledu teploty ve stylu 6/0°C což na začátek května už je teda na mě silná káva. Takhle to bylo neustále posledních x dní na ten zhruba 8. den. Poslední výstup trochu oteplil zhruba na 11/2°C tak hurá, ale i tak je vidět jak jsou ty výhledy nestabilní na více jak týden. No ale každopádně co je asi jisté, že nějaké vyloženě teplo nás začátkem května nečeká a prostě s malými výkyvy je stále stejně už od konce února. To je fakt ujeté v tomhle ročním období aby teploty 2 měsíce stagnovaly. Jsem zvědavý kdy se to trochu otočí a bude stabilnější teplejší počasí. Kdyby aspoń ta zima byly doplněna pořádným deštěm tak to beru, ale tohle je fakt dost nešťastné.. Za posledních 60 dní máme přesně 20 mm a ve výhledu čistá nula.
za posledních 60 dní 17mm, ale za posledních 61 dní 24,5mm skoro půlka úhrnu za 2 měsíce teď předtím v únoru za jedinej den. zlatá zima fakt. bych jaro vymazal z existence, když stejně skoříme ze zimy na podzim a z něj rovnou do léta, žádný stabilní 2, 3 týdny 20-25, rovnou 25-35 bude jako vždycky
TheRealStormCZE
Je fakt, že takhle jsem si to globální oteplování nepředstavoval.
Ten vzorec počasí, co se obecně rýsuje, je zhruba takovej:
Chladno a sucho nejvíc na jaře,
mokro největší v září (babí léto zrušeno),
nejvíc sněhu v listopadu nebo teda řekněme před Vánocama,
na Vánoce teplo
A jediný, co funguje, tak bude asi vedro v létě.
Bohužel změna klimatu přinesla více meridiánového proudění (v ose sever-jih). Podle starých Atlasů převládalo v ČR západní proudění a to cca po 60-70% roku, které přinášelo stabilní teploty a pravidelné srážky. Ta čísla nemám, ale počasí sleduji hodně takže je mi naprosto jasné, že posledních 15 let rozhodně 60%+ dní v roce tu západní proudění nemáme. To procento bude výrazně nížší. Tudíž když je častěji severní nebo jižní proudění tak to přináší extrémy na obě strany a méně pravidelné srážky. Prostě ten západní vítr od Atlantiku byl pro naše klima zásadní a nyní jsme o něj výrazně přišli. Takže celkově je tepleji, ale je více extrémů na obě strany a srážky jsou nyní velmi nepravidelné. Opravdu nic ideálního pro zahrádkáře a zemědělce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.