Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení a hlavně v severní polovině území postupně srážky, na horách i sněhové

Diskuse o počasí Nový týden začne chladněji, potom přijde oteplení a pak zřejmě výrazný pokles teplot

# 19.04.2026, 15:57

Před námi je proměnlivý týden s teplotami pod dlouhodobým průměrem pro poslední dekádu dubna. Srážek bude spíše méně. Zpočátku bude počasí ovlivňovat brázda nižšího tlaku vzduchu, která přinese více oblačnosti a místy přeháňky.... Více >>

4
# 19.04.2026, 16:20

Tady za dnešek spadly 4 mm což je lepší než drátem do oka, ale že by to něco vyřešilo se říct nedá. Do té vyprahlé půdy se to nedostalo hlouběji jak pár cm.. Takže nakonec to trefil nejlépe ten ALADIN a ostatní modely včetně slavného ICONu nám včera dávaly 2-3x více srážek. Zítra by snad ještě mohl nakapat nějaký 1-2 mm..

Příští týden to počasí do pátku nevypadá nejhůře s tím že akorát středeční ráno mi dělá trochu vrásky, ale nemyslím si že by to mělo padat nějak výrazněji pod nulu no uvidíme. Ale co se týče víkendu tak pořád doufám, že se to ochlazení nějak zmírní protože už to začíná být celkem otravné.. Chladné a suché jaro je za mě snad nejhorší kombinace. Jo kdyby bylo upršené počasí s maximy 5-10°C a bez nočního mrazu tak s tím absolutně nemám problém, ale takové počasí bohužel není moc na skladě.

No tak uvidíme co nabídne květen, protože poslední dekádu dubna už dá se říct odepisuji jako převážně nepovedenou. Srážkově budeme za první 4 měsíce roku tak na 50-60% normálu to je fakt slabota.

# 19.04.2026, 17:17

Hlavně že meteorologové nedávno po těch posledních mrazech psali, že už ted mají ovocnáři vyhráno a že už ranní mrazy by hrozit neměly jestli tohle vyjde tak bude zase všechno v prde.i, jako před loni kdy jsme neměli skoro vůbec nic, je to opravdu hnus každým rokem je tohle velký problém, prostě ta svině zima se nechce vzdát:(:zz: už ted máme poškozené merunky ale ještě tam něco zbylo a lehce broskvošvestky ostatní zatím ok ale o týden později z toho všeho bude asi hov.o:(

# 19.04.2026, 17:28

tomášzposázaví
Kde někdo psal, že má někdo vyhráno? Naopak mrazy mohou nastat každý rok i na přelomu dubna a května a potom jsou samozřejmě nejhorší, viz článek z 9. dubna: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/mrazy-zat... V příštím týdnu se mrazy na většině území neočekávají. Zda se vrátí ještě v závěru dubna, je zatím nejisté.

# 19.04.2026, 18:17

Jestli se na konci týdne hodně ochladí a pak přijdou mrazy tak bude všude po úrodě :zz:

# 19.04.2026, 18:41

Mě tedy mrazy netrápí,ve středu to tady vypadá,že se na 0 nedostaneme, přízemní mrazík samozřejmě ano,příští po + út ráno je ještě daleko.To,co mě trápí víc,jsou srážky,protože pokud strom nemá vláhu,jako první začne shazovat plody a velký stromy se mi pitnou vodou zalejvat nechce.Zítra tady možná nějaké drobky,ale Tmax 8 ? Ha,ha,to spíš okolo 12°C.

Most
# 19.04.2026, 18:49

už by se to ale mohlo konečně normalizovat, takhle suchý jaro nemá obdoby, v životě to tady nebylo takhle špatný a ani dobrá zima to nezachrání prostě, ani ochlazení, který po ránu zabije úplně všechno a výpar teď stejně moc nesníží, když už před 2 týdny bylo 10cm téměř úplně bez vody

# 19.04.2026, 18:56

Ten výpar je tady prostě problém. Stabilně vysoké teploty, :slunce: dost, srážek málo, ještě že netrpíme na větry:D. Poslední 3 měsíce tragický. K tomu výparu, když jsem se bavil s kolegou v Doksanech, tak loni srážky cca 380 mm, ale výpar od dubna do října, cca 530 mm. Nic moc, prostě jakákoliv vláha, rychle mizí :(

157
# 19.04.2026, 20:01

JohnyG
No, spíš tak 10 - 15°C, ale jinak souhlas.
Tady dnes sprchlo opticky pěkně, staniční úhrn 4,7 mm.

# 20.04.2026, 06:25

I s večerní přeháňkou včera tady celkem 7,5mm.. Fajn.
Ten závěr týdne a výhled na příští je teplotně celkem tragický..
Reálně ty ranní minima tady v mrazovce můžou být klidně ještě o 5-6°C nižší, než je predikce..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.