Diskuse o počasí Na západě Čech místy napadl sníh, na východě úrodu poničily mrazy
palma
Ano, ještě se přidají také mlhy, píšeme na Facebooku: V místech s jasnou oblohou opět klesají teploty pod bod mrazu. V druhé polovině noci takových míst bude přibývat. Teploty by měly sledovat také ty, co se vydají na silnice. Oproti předchozím dnům se v noci a zítra ráno budou tvořit i mrznoucí mlhy. Pozor potom na silnicích.
Já se hlavně těším na další zítřejší barevný západ slunce, ale taky s obavami budu sledovat komentáře ohledně ovocných sadů na jihu Moravy. Tam to je prostě špaténka. Jinak pokud jsem někoho nějak někoho dneska dopo naštval, tak se mu tím omlouvám. Vzhůru k teplejším dnům.
PS: Úterý a Středa možná výraznější, ne moc plošné srážky (10-15mm). Nicméně záleží model od modelu. Teplo by ale být mělo. Dneska maximum těsně pod 7°C. Nic moc, tohle v dubnu nemusím.
Tak a ještě jedna zajímavost, k těm mrazům, sněhům, atd. Na stanici v Ústí nad Labem Kočkově, ani včerejší noc, nepřinesla mráz. A tak stanice stále držela duben bez mrazu. No ale pak přišlo dopolední sněžení, a to poprvé srazilo teplotu na stanici, pár desetin pod nulu. Takže ne noční, ale denní minimum, přivedlo stanici konečně pod nulu Na druhou stranu, druhá stanice v Ústí Vaňově, dole ve městě, měla v tu noc přechodně mrazík, ve dvou desetiminutovkách, shodně teplotu mezi 0,1°C až -0,2°C. Jinak celou noc výrazně nad nulou. No a v té sněhové bouři, co tady včera panovala
tak tady na té stanici spadla teplota nejníže na 0,9°C. A dnešní noc tam také bez mrazu. Takže je jasné, že vzhledem k velké rozhlehlosti a členitosti Ústí, lze celkem s jistotou tvrdit, že tam na některých místech, jede duben stále s nadnulovými teplotami
Ta teď už bez námrazy.. zato dohlednost tak do 200m, jsem zvědav, zda se to okolo poledne opravdu projasní a bude to slíbené slunko, potřebuju pracovat venku.. Výhledy dobrý, do konce měsíce zatím bez ranního mrazu, to by bylo fajnový..přes den do +15.. ideál, srážky pořád naprd.
Lerak2
U mě překvapivě se v noci vyjasnilo a teplota klesla až na -2,7°C, od zhruba 3:00 pomalu stoupá (vytvořila se mlha) a až nyní se blíží k nule, vše je zmrzlé, bílé. Mazec 10.4. 1-2cm sněhu a denní Tmax +1,4°C a 11.4 ráno docela mráz, námraza a mlha bude někdy do oběda nebo možná i déle. Extrémek trošku.
Lerak2
To je asi možné,že je nějaká část Ústí stále v dubnu bez mrazu,ale s jistotou to tvrdit asi nelze.Stejně tak může nejvíce zafoukat,spadnout nejvíce srážek/sněhu mimo oficiálně pozorovaná místa,ale to pak někdo ironicky zesměšní viz sněhová bouře a neuzná.Ono,když při teplotě kolem 0 přijde silnější sněhová přeháňka,často v ní padají velké vločky (lepí se na sebe) a při teplotě pár desetin nad 0 není problém aby se sníh na trávě při té intenzitě držel a z takto velkých vloček vytvořil krátkodobou cm vrstvu.Ten beton,asfalt (webka náměstí) není pro mě relevantní argument,protože teplota půdy v 5cm je už okolo 10°C.Ústí Kočkov je pořád nižší poloha a dubny bez mrazu tam byly i v minulosti,nicméně ten letošní se k nim nepřidá,stejně tak dole ve Vaňově,na tom se oficiálně jistě shodneme…A jak jsem psal,za zmínku určitě stály včerejší denní teploty v ÚK a pak i námraza,která se začala tvořit při vyjasnění hned po západu Jen dodám,Kopisty průměrná teplota 0,7 a Tmax 2,6°C.
TomasMost
Koukám, že jste už konečně po celém dni přidávání, dokončil myšlenky. Tak aspoň nějaká reakce ode mně se čeká. Tak primárně mi šlo o to, v kontextu těch mrazivých nocí, různě po republice, ukázat, jak to třeba vypadá v největším městě v ÚK. Ať si někdo může udělat obrázek. O Vaňově jsem nepsal, že by tam nemrzlo. Takže doplním, v Ústí dole ve Vaňově, letos v dubnu mrzlo. Nejnižší noční teplota je prozatím -1,3°C, k tomu třeba dvakrát minimum -0,2°C a -0,3°C. Mrzlo tam tedy lehce 4x. Vaňov je specifická lokalita, kdy těsně nad stanicí, vybíhají prudké vysoké kopce, a převýšení je tam přes 400 metrů, prakticky okamžitě od stanice, po obou březích Labe. Takže přeci jen tam ten studený vzduch ke stanici, v noci klesá. O kus dál ve městě už je situace jiná, a teplotní poměry jsou tam o něco rozdílnější, vzhledem k výrazně širšímu údolí. Jinak za březen byla nejnižší teplota, tady na této stanici v Ústí nad Labem, jednou pod -3°C. A 2x těsně pod -2°C. Poslední minimální teplota, s hodnotou pod -5°C, tam byla v lednu. Co se týče Kočkova, tam tedy v dubnu poprvé mráz v pátek, minimum měsíce zatím -0,7°C. V březnu tam mrzlo 4x, nejnižší teplota byla 3. března, a teplota šla až pod -2°C. No a poslední informace k Ústí nad Labem. Dnešní noc, na Kočkově kleslo minimum těsně pod 5°C. Ve Vaňově v noci zhruba 3 hodiny v kuse, teplota nad 8°C, většinu noci byla mezi 6-8°C. Naopak včera později večer až k půlnoci, tam teplota klesla přechodně i pod 4°C
Srazky opet Fake, to je radar k H. už
To neco chces jit delat, kouknes, aaa bude prset, hovno, zelena a ani kapka
Lerak2
Ale,po celém dni přidávání? Tak jsem tam jednu myšlenku dopsal,tu, o které se máte zmínit Vy,ale to ne,jedete s kolegou pouze teplou vlnu.Už nejsem tak bystrý,jak Vy mladší,tak mi promiňte občasné dopsání příspěvku,který je v danou dobu stále poslední,bez reakce.A jistě,každá stanice,pozorované místo je něčím více či méně zajímavá/vé,někde je to teplotně nudné a předvídatelné,ale jako asi většina,mám rád místa s velkou teplotní amplitudou,ne každý by na takovém místě chtěl žít,ale pro fandu do počasí fajn.Ústí je jistě členité město,stačí,když si jeho návštěvník projde zdejší ZOO s pěkným výhledem a převýšením 93m,vyjde horním východem a vidí,že i tam nahoře nějací lidé bydlí.Kdežto Vy toto město prezentujete výhradně na výškové úrovni Vaňova (150m),což,pokud budu bydlet na sídlišti Severní Terasa (300m,kolem 20t lidí),mě tak zajímat nebude,ten výškový průměr města je kolem 220m.A co Most,převýšení 100m,není nejhustější zástavba v horní části města,kde je nalepený panelák na paneláku? Zde se zase prezentuje Vtelno a Kopisty (240m),ale pouze ta maxima,protože uvádět minima z těchto míst,včetně Vaňova, není přeci fér,stejně,tak z Doksan.Tam,když byl v lednu rekordní mráz,od Vás ani zmínka,ale Lednice se skoro -15°C,to jo.V tom je mezi námi rozdíl,já jsem tehdy nešel ani spát,protože v době KZ rozhodně nefandím těm extrémům do plusu,jako Vy dva
Přes nás ráno také přecházely zelené odrazy a spadlo asi tak 10 kapek na 1 m2. Už začínám být zoufalý. Modely vždy malují několik jednotek mm a pak spadne pár desetin nebo nic. Úterní srážky byly v modelech také dost osekány takže kdo ví jestli něco spadne. Jinak příští týden budou teploty již víceméně květnové a příroda se rozjede ve velkém. Tedy začíná to smrdět opravdovým problémem a velkým půdním suchem. Jinak hydrologické sucho už je dávno a stavy vodních toků jsou žalostné. No nic nezbývá než zatnout zuby a nějak to přežít. Na Ministerstvu životního prostředí máme přece odborníky a klimatická krize skončila takže nic se neděje.
JohnyG
Zase to nějak dopadne a déšť přijde, jako vždycky.. .. určitě není takové sucho jako v letech 2014-2018... ani náhodou. Ale tak ono bude vlastně sucho asi už pořád, když pár týdnů nezaprší.. v minulosti při suchu ti lidé opradu neměli co do huby, a nemám pocit, že nyní se máme až tak zle... takže tady to plakání u mě v současné době opravdu neobstojí. A stěžování si na politiky, které jsem nevolil, to už je skutečně k pousmátí.
kapr84
Od 25.2. zde napršelo 12 mm a navíc to bylo po desetinách mm nebo 1-2 mm za den takže prakticky do hloubky se nedostalo nic. Zatím to má k 2018 daleko, ale pokud to bude ještě pár týdnů pokračovat a bude tepleji tak to bude to samé.. Bohužel suchá jara jsou v posledních 15-20 letech už tradicí a ona pak jistě přijde nějaké kompenzace v květnu nebo červnu potom spadne přívalově spousta vody. Mě to štve jednak protože zakládáme novou zahradu tak je to opravdu náročné bez deště a za druhé kvůli přírodě kdy vidím například stav zdejšího rybníka a výška hladiny je jak uprostřed léta.
Ale jinak souhlasím nejde nám tady o život jako našim předkům a produkce jídla je dneska už o nečem jiném. Holt oželíme české ovoce, které zase opět pomrzlo.. i když co nezmrzlo teď už by snad mohlo přežít momentálně jsou výhledy bez mrazu na dlouho dopředu.
JohnyG
Trochu jsem tu kritiku přehnal. Uznávám. V Čechách je asi jiná situace. Uvidíme co přinesou další měsíce.. jak píšete, ta kompenzace určitě přijde. Otázka zní kdy. Dnes už je ale svět natolik globalizovaný, že výpadek v produkci v jedné oblasti neznamená prakticky žádný problém. Horší by byl nějaký rozsáhlejší výpadek. Vojenský konflikt, globální přírodní katastrofa..
kapr84
Jasné nemá cenu brečet. Lidé žijí v oblastech kde je té vody ještě mnohem méně než tady a taky to jde. Já nejsem zastánce teorie, že kvůli změně klimatu tady všichni umřeme. Zase takový extrém to v dohledné době nebude. Ale že se klima mění je zcela jasné každému kdo ta čísla trochu sleduje..
Hlavně srážkově bohužel je zřejmé, že se budou střídat období sucha a období povodní a málokdy bude pršet "tak akorát". Musíme si vody vážit a zachytávat jí co nejvíce. Já mám na pozemku 5000l podzemní nádrž na vodu, dále 1000l IBC kontejner u zahradního domku a ještě dva sudy. Tu podzemní mám naštestí tak ze 3/4 plnou ještě z loňska, ale jinak zbytek je zcela prázdný a zkrátka neprší teď když to nejvíce potřebujeme.
JohnyG
Tady třeba v Lužicích u Mostu, od toho 25. února zatím jen 4 mm. To není moc. Na poli strčím do prasklin ruku. Na Intersuchu jsme jako jediná, tady červená oblast, v dopadech na zemědělství. Nic moc no A ani v zimě to nebylo bůhví jaké, se srážkami. Ale věřím, že brzy něco spadne
kapr84
Vy všechno okecáte,ale zas máte jiné benefity a taky mě překvapilo to ohledně meteostanice “stavěli jsme ji s tatínkem”.To už jsem z úst dospěláka hodně dlouho neslyšel,mimo filmy pro pamětníky.Já se občas projedu vlakem a čučím z okna,člověk toho vidí daleko více,než z auta,co se přírody týče.Vůbec mě tedy nikdy nenapadlo v souvislosti se suchem myslet na své přežití,zatímco my s pitnou vodou splachujeme wc,jinde k ní ani dnes nemají přístup.Ale to,že bez vody život není,platí samozřejmě i pro přírodu.Dívám se dál,než na svojí zahradu,kterou si zaliju,ale co lípa hned za plotem,kolik takový velký strom potřebuje vody k tomu,aby prospíval,kolik vody se dostane ke kořenům,až bude mít listy.Už tak jsou tady nízké DP srážek,pokud se ani ty dlouhodobě neplní,je to prostě velký špatný.
MostMost
4 mm za 7 týdnů to je opravdu bída. Celé Čechy na tom nejsou dobře s vláhou bohužel. Trochu se bojím že duben bude kompletně suchý a pořádně začne pršet až v květnu. Ale doufám že se pletu a ještě dorazí nějaké vydatnější a plošné srážky. Jako jasně březen a duben nejsou moc vlhké měsíce dlouhodobě, ale zkrátka aspoň těch blbých 20 mm by za měsíc mohlo spadnout to snad nechci moc.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.