Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slabá studená fronta přinese více oblačnosti s možností srážek a přechodné ochlazení

Diskuse o počasí Zima končí, v příštím týdnu nastoupí jarní počasí

36
# 26.02.2026, 20:30

TheRealStormCZE
Vrba určitě, ale u vrby je to normální. Jinak ano, jak už to zelená, už to začíná probouzet. Ale opravdu jen začíná - než z toho bude list, nebude to za těchto teplot zdaleka hned. Mráz pupenům ani mladým listům našich dřevin vůbec nevadí.

# 26.02.2026, 20:30

PatrikMO
No smog vypadá úplně jinak. Tohle byla obyčejná mlha, žádný znečištění ovzduší. Viz data ze stanice ČHMÚ v Mostě, z dneška

Zdroj ČHMÚ
# 26.02.2026, 20:48

Tady v ÚK dnes hlavně dopoledne s mlhou, odpoledne už pak často se :slunce: Maxima většinou 7-10°C, hlavně na Děčínsku a Litoměřicku, až okolo 12-13°C. Takže předpověď dnes celkem vyšla, hlavně dopoledne s mlhou, odpoledne protrhávání. Většinou dnes tady v okolí nasvítilo 1-4h, někde více, někde méně

2
# 26.02.2026, 20:59

Tady jsem dnes viděl opravdu minimum oblačnosti takže dobrých 9-10h slunečního svitu. Lidé co mají vlastní FVE už v těchto dnech mohou být zcela sobestační co se týče elektřiny což není špatné na konec února. Já to víceméně plánuji do budoucna, ale na druhou stranu jsme skromní a s naší spotřebou to zatím nedává úplně ekonomický smysl.

Jinak letošní zimu hodnotím tužší z pohledu posledních 15 let. Zde také bratru 30 dní ležel sníh na zemi v souvislé vrstvě a rybníky zamrzly na několik týdnů a ještě dnes byly na místním rybníce zbytky ledu. Nicméně třeba optikou minimální teploty to byla slabá zima a nejnižší teplota u nás -13 nebo -14°C jedno ráno. Takže v souhrnu zima spíše průměrná s chladnějším lednem a mírně teplejším prosincem a únorem (nebo ten snad bude více nadprůměrný?). Za mě jakožto člověka co by ideálně trávil zimu na pobřeží Středozemního moře než zde poměrně otravná zima trochu nezajímavá protože bylo málo slunce a málo srážek celkově.. bodově 6/10 na škále kde 10 je nejvíce zimní průběh

202
# 26.02.2026, 22:31

Lerak2
Zítra jedu na vejlet k sousedům do Saska, ID2 tam dává kolen +19°C,mezitím co u mě má být max +8°C. :D V úterý jsem si užil odpoledne u Baselu ve Švajzu, kde bylo +17°C a byl to luxus v tričku, být teplejší Rýn tak i na koupání. :D (Ten má jen +6°C v Baselu)

# 26.02.2026, 22:47

Jó na západě Evropy to jede. Paříž včera 22°C. Jinak dneska Sasko, tady vedle, maxima až 18°C. U tebe přes kopec dnes DippWalde 17,1°C, nebo Marienberg nad Chomutovem 16,0°C, a Chomutov dole pod kopcem o deset míň :D Takže taková klasika. Zítra asi 19°C tam dají. Na JZ Německa dnes 20,4°C. Něco z toho německýho föhnu už dnes dle předpokladů, bralo Pošumaví. Zejtra zřejmě repete :cool::D

14
# 27.02.2026, 07:08

Tak nějak přišlo jaro, koncem února :D Z vývoje teplot na další dny moc nadšený nejsem. Obávám se, že příroda se rozjede a jestli přijde na pár dní chladná epizodka z rozpadu PV ....já nevím.....ty meruňky, jak na tom budou...Já je naštěstí nepěstuji, protože to by bylo na mašli :D
Jinak zřejmě začíná opět doba, kdy modely budou s ranními teplotami úplně vedle. Dnes mělo být minimum nad nulou, realita -2. Tedy alespoň tady u nás.

71
# 27.02.2026, 07:09

palma
No sníh v kuse měsíc maximálně nějaká nesouvislá pokrývka u lesa, ale na Kladně jako ve městě tedy ani náhodou. Na Ruzyni byl sníh v kuse maximálně 7 dní ve dvou epizodách, takže asi tak, no. By si pak někdo z daleka mohl myslet, kdo ví co jsme tu neměli za parádní zimu. Jediné co bych na této zimě vyzdvihl, byly zamrzlé rybníky a měsíc bruslení, což už nebylo pěkných pár let.

# 27.02.2026, 07:17

my se toho oschnutí asi ani nedočkáme :D mrholí jak kráva, ale už je tepleji, tak příroda bude mít vodu aspoň o něco dýl

38
# 27.02.2026, 08:57

Včera se sice před polednem vyjasnilo, ale jinak pak opar a k večeru se zase přivalila mlha. Max tak 7 °C. Dnes začínáme zase s hustou mlhou. Ještě, že nás tady v regionu před těmi teplými extrémy v zimě ty mlhy tak hezky chrání :D

2
# 27.02.2026, 08:59

Tak opět dekl zdá se úřaduje na SZ Čech nyní to zasahuje až k Praze, ale ta oblast by se měla postupně zmenšovat a podle ICON D2 vydrží dekl opět nejdéle na Mostecku a Chomutovsku...nezávídím vám to.
Tady je to třetí ráno jako přes kopírák. Minimum lehce pod nulou a jinovatka, do toho vymetená obloha a teplota už jde pěkně nahoru. Dnes by měl být nejteplejší den týdne tak jsem zvědavý jestli půjdeme nad 15. Amplituda teploty tedy dnes bude na únor více než slušná..

Satelitní snímek ČR
38
# 27.02.2026, 09:04

JohnyG
Já jsem alespoň většinou na hraně při tomto nejnižším (pouze severozápadním) typu nízké oblačnosti, tzn. na několik hodin to většinou přes den zmizí a je opar, tedy sluníčko svítí, ale není cítit a teploty jsou napůl mezi místy s mlhou a zcela bez mlhy. Ale už pár km severně ode mě v Lounech se udrží mlha po celej den. Na druhou stranu pár km na jih na kopcích u Řevničova už je zcela jasno. Pokaždý je to samozřejmě maličko jinak. Na jednu stranu zajímavé situace.

2
# 27.02.2026, 09:10

Na.Guru
Ano toho jsem si včera také všimnul, že se to lámalo u Loun. Když se podívám dnes na 13:00 tak ICON D2 předpovídá víceméně to samé co bylo včera takže asi opravdu ta stejná oblast bude mít opět NO nejdéle. Ale v 15:00 už by mělo být jasno všude tak pár hodin slunce si snad užijí i v Mostě a Chomutově...

ICON D2 oblačnost ve 13:00
2
# 27.02.2026, 09:18

Predpoved - jasno 13C, zatim je inverze/nizka oblacnost do cca 900mnm, pod ni 5C.

202
# 27.02.2026, 09:35

Sice je dnes o něco tepleji, ale inverze opět ve velkém. :D +4,4°C. Ale nademnou v horách krásně +12°C, tak je jasné kam dnes vyrážím. :slunce:

494
# 27.02.2026, 10:00

No..+5 a inverze ráno.. dohled 20 metrů.. nyní 100 metrů... a to se vyplatí!:D

8058
# 27.02.2026, 10:03

Zatím potvrzuji mlhu i v Praze na Proseku (teď po 10h.). Ani zatím náznak protrhání

38
# 27.02.2026, 10:47

Z Čelákovic to mlíko už naštěstí odteklo webky, bude teplo :)

8058
# 27.02.2026, 11:03

Na Proseku se to začíná pomalinku protrhávat

107
# 27.02.2026, 11:48

Hošani vy tady "kňučíte" kvůli 3 dnům NO, My tady na Moravě to měli v Listopadu měsíc + v kuse.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.