Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slabá studená fronta přinese více oblačnosti s možností srážek a přechodné ochlazení

Diskuse o počasí Zima končí, v příštím týdnu nastoupí jarní počasí

# 26.02.2026, 14:20

Před pár dny se hlásalo teplo 15°C. A najednou se ty inverze umí co, že sotva 5°C. Teplo zničené, zase jen nuda.

1684
# 26.02.2026, 14:23

Tady se zatím každý den drží teploty k 10°C a už se dá příjemně chodit i v mikině. :slunce:

2
# 26.02.2026, 14:50

Peter Sedlák 1
Nízká oblačnost je pouze na velmi malé části území no bohužel u vás. Holt vždycky Most no. F4 má určitě dneska radost tak mu to přejte. :cool:
Tady dneska slunce nonstop a je parádně 12°C.

Satelitní snímek
8058
# 26.02.2026, 14:57

Je dneska parádně, svítí sluníčko, ale od rána jsem v Praze :D:D No a na SZ se F4 konečně po delší době dočkal NO ;-)

8058
# 26.02.2026, 15:29

No a v Mostě taky je :slunce: tak žádný brečení :D

202
# 26.02.2026, 15:38

Už se konečně Slunko snaží, sice stále mlha, ale už lepší jak ráno. Teplota pouze 5,8°C.. Chtěl jsem +13°C, bohužel. :D

# 26.02.2026, 16:37

voda se snad vůbec neodpařuje, všude všechno vody plný. dnes docela silná inverze, ale i tak už to nad 8 leze. 3/3 dnů mráz
Miriam
ok, tak až takhle příště budou vypadat stromy co od prosince do února bude 20cm sněhu, chci dostat vědět.

javor
bříza
dub
2
# 26.02.2026, 16:43

se bavím, jak má tady většina diskutujících obavy o přírodu... přátelé, hoďte se do klidu. Samozřejmě nepíšu o tom co vám roste na zahrádkách, ale to nemá s divokou přírodou nic společného...

494
# 26.02.2026, 16:50

kapr84
Správně, parádní zima...

nějaký jehnědy...
už lezou i kočandy..
# 26.02.2026, 16:53

No ranní mrazíky nástup vegetace budou částečně brzdit. Naštěstí se příroda neřídí jen teplotou ale také třeba délkou dne atd takže rozvoj vegetace snad nebude tak rychlý.

2
# 26.02.2026, 17:09

palma
no, zrovna od Vás bych očekával, že budete nad věcí při uvědomnění si jak může klima oscilovat a podnebí být variabilní... tak snad rozumíte tomu, že si třeba teplota často ráda hoví v extrémech... ale ano, pokud je podle vás pro zimu typický výhradně sníh a mráz tak asi nemá smysl další diskuze.. :-)

za mě stejný nesmysl bojovat proti změně klimatu jako sázet stromky po holoseči v lese.. aneb do všeho musímte vrtat prsty.. tady to zachraňme planetu je docela srandovní představa.. nedávno jsem po x letech přestal finančně podporovat Hnutí Duhu, důvodů bylo více, hlavně jak vykopala válečnou sekeru s novou vládou, boj za UK a další... přiklonění se na jednu či druhou stranu je samozřejmě vždycky špatně.

494
# 26.02.2026, 17:28

kapr84
Já taky jsem nad věcí:D, a DUHU nemůžu ani cejtit ( hnutí DUHA).. a k zimě vlastně patří i ty jehnědy, dva týdny se oteplí, třeba i v lednu.. a už jsou venku.. a teda ten výhled teplot je trisní, zatím tak tipuju, že by se to mohlo natahnout na dost dlouho, s PV to vypadá už bledě, ale chlad to asi dá do Kanady a tady, v Evropě, na sever, severovýchod.. uvidíme, za dva dny dám oficiální poslední zimní procházku ..:cool::snih:

202
# 26.02.2026, 17:58

Já se dnes byl projít tady u mě na vyhlídku v Krušných. Nahoře v 770m.n.m hezky teplo a na úrovni mlhy, výhled kromě na vrchol krušných moc nebyl no. Ale jinak jsem měl 3/4 cesty sníh a led, takže stále ještě je. :D Zhruba od 400m až na vrchol. V závětří kopce na severní straně stále i přes 10cm sněhu, nějakou dobu vydrží, kór když je teplota lehounce nad nulou a mlha. :snih:

Cesta údolím - 420m.n.m
Vrchol - výhled do vnitrozemí
2
# 26.02.2026, 18:45

stejně tak jsem nesouhlasil už v lednu s některými tvrzeními tady, že bude tato zima nějaká tuhá...nebo snad i jen tužší.. nebyla jak vidno. Měřítko zimě vždycky dávají pohoří, a letos si řekněme žádná sláva ani na horách. Čekalo se od ní asi víc vzhledem k La Nini..

494
# 26.02.2026, 18:57

kapr84
No, pěkná byla, třeba 31 ledových dní na Kladně, rozhodně značí dobrou zimu..sníh v kuse měsíc..taky dost dobrý,..no... mohlo ho být více, ale dobrý..

36
# 26.02.2026, 19:14

TheRealStormCZE
Opravdu je to zcela normální stav pupenů (vyvinutých, ale nenarašených). Zimní teploty s tím souvislost nemají. Já často různě barvím přírodní větvičky do věnce na Dušičky a vím zcela jistě, že takto vypadají už v tom listopadu. Pupeny pro příští rok se začínají vyvíjet už v červnu, akorát že mezi listím nejsou vidět.

# 26.02.2026, 19:20

kapr84
La Nina nemusí být měřítko jaká by měla být zima. To opravdu nelze vztahovat na jednu veličinu v Paficiku. Ostatně uplynulých 6 zim co to zde sledujeme, tak sázka na La Ninu mi vyšla jen v jednom případě v zimě 20/21. V dalších zimách, i když byla La Nina, tak nic extra. Jestli byla zima tuhá či netuhá je věc pocitů, ale za Brno musím konstatovat, že takový počet ledových dnů co byl letos v jedné řadě nebyl od února 2012. I celkový počet ledových dnů bych oproti uplynulým zimám velmi slušný. Samozřejmě se sněhem to tak slavné nebylo, protože proudění letošní zimy přálo spíše sněhu Čechám, ale i tak s počty dní kdy sněžilo za Brno luxus.

Od zimy se čekalo co se nakonec splnilo. Listopadu nástup zimy v druhé polovině, inverzní prosinec a změna na konci prosince až do poloviny ledna. Pak postupně otupění vlivů a únor už postupně s oteplováním. Vyšlo tedy co se čekalo. Po 6 letech.

494
# 26.02.2026, 19:40

Aidamkoo
Jo, vlastně už je 26.2. takže si to zhodnotit můžeme, ano, po 6 ti letech to vyšlo..Jestli nám to ještě po polovině března zamává.. uvidíme..Já koukám na ČT a jsem smuten.. chtějí reorganizovat i ČHMÚ a eventuálně tam propouštět a škrtat..to bude zase "vylepšení"..:zz:

# 26.02.2026, 19:55

Miriam
tohle už je jarní pučení, vrba už taky pučí viz odpolední report. jsou značně víc nabobtnalý než co jsem je viděl v úterý. nezpochybnim že se něco nastartovalo v teplý epizodě z prosince, ale teď to prostě jede už všechno a není se čemu divit s tím teplem, ten mráz tomu ani nijak moc nevadí vypadá to.

pučenky všude
# 26.02.2026, 20:25

Tak co to tu dnes máme :cool:

Palma
Nový ministr ŽP dostal noty od Macinky a Turka, a je to tedy jasný. Národní parky, nepotřebujeme, vyhodit lidi. ČHMÚ nepotřebujeme, vyhodit lidi. A můžeme pokračovat. To je jen začátek :( Budeme šetřit tam, kde už dlouhodobě chybí peníze. No nic, klimatická změna skončila, tak aspoň bude už jen normální počasí. Naštěstí máme tady IN počasí, tak aspoň něco pozitivního ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.