příroda během týdne totálně zešílí podle těch květnových teplot tam (loni opravdu v půlce května bylo chladněji než některý maxima teď na dohled v únoru) a teď dostáváme i výraznější močenky konečně. už teď z prosince a přechodně ještě z února je hromada keřů solidně napučených, takže ty nejspíš obrostou raketově
Diskuse o počasí Zima končí, v příštím týdnu nastoupí jarní počasí
Vůbec z toho nemám radost, zatím teplo až klidně na dalších 7-10 dní. Zase se to venku rozjede, a pak v půlce dubna se budeme bát mrazu Sněženky už pomalu končí, primule už taky delší dobu kvetou, tulipány mají 10 cm, v tejdnu se rozjedou další rostliny
Dneska zatím okolo 11°C, včera k 10°C. Jeden studenější den v únoru, to vážně nezbrzdil. A jak už píše kolega z Bíliny, prosinec to rozjel pořádně, a únor už si jede svý. Stále škoda těch srážek, je to stále marný
Já to tak černě,oproti jiným rokům, nevidím.Tmax nad 10°C jsem tu měl od 12.11.tak 3x (prosinec),ale teď už se to bohužel zvrtlo a na dlouhou dobu.Trochu to snad budou zachraňovat noční,ranní teploty,možná někde i mlhy a NO,aspoň dopoledne,protože už má sílu.Samozřejmě,na ty dlouhodobé průměrné teploty nad +5°C už vegetace reaguje.Nevidím prosincové teploty,i díky inverzi, tak tragicky.Až bude nonstop funět Atlantik,budou ty průměrné teploty tady dole ještě vyšší.Pozdních jarních mrazů se letos moc neobávám,to,co mě ve zdejší oblasti před nastupujícím jarem děsí,je málo srážek.
Zde dnes teplý ale zamračený a upršený den. Tmin 6°C, Tmax 10°C a zatím 3mm vody. No takový den jak vyšitý cca z konce října. Od zítřka by dle modelů mělo zde panovat slunečnější počasí víceméně po celý týden a teploty postupně porostou takže to bude počítám pocitově takový duben cca. Každopádně ochlazení v nedohlednu a vypadá to že jaro tedy bude v plném proudu a bohužel příroda se zde počítám rozjede velmi rychle. Už jsem také viděl nějaké napučené pupeny a ze země nám lezou na podzim zasazené cibuloviny takže pomalu ale jistě to začíná.. Teplo je fajn a víceméně od včerejška jsem přestal přitápět v krbu a nyní už pojedeme 100% jen tepelným čerpadlem, které je při takových teplotách velmi efektivní a v takto teplé dny si to vezme třeba jen 5 kwh na den což je nic. V mrazech dávalo ekonomický smysl to přitápění krbem a TČ jelo jen temperaci cca na 19°C v baráku.
Tak tady byla dnes ještě zmrzlá zem, tak nic neleze, je to tady spíš tak začátek prosince.. teplotně I počasově.. nečekám tedy nějaký boom jara.. navíc ve středu a čtvrtek má znovu mrznout...
Tady v tomto máme na Moravě výhodu, v Čechách nastupuje jaro pravidelně o hodně ostřeji... východ je často ještě "zazimovaný"..
dneska krásně i vydatné močenky, přes 7mm už nakydalo a modely štědruhou zatím aji zítra
Jak jsem psal už včera, je to zbytečný to teplo. Dneska tady v okolí většinou maxima 11-13°C. Co se týče srážek, to je zatím opět propadák, nížiny dneska od pár desetin, dejme tomu do 3 mm Líp je na tom hlavně okolí KH, tam je to většinou 5-15 mm. Pro hory dobré, vzhledem k tomu, že tady v ÚK byla zatím nejvyšší pokrývka zimy, na stanici Boleboř v KH na Chomutovsku, a to 30 cm. Rekord je tady historicky pro leden, třeba 180 cm. Takže slabota velká letos v KH
No a k tomu vývinu vegetace a k těm teplotám, ať už třeba v prosinci, nebo k inverzím. Měly jsme štěstí, kdy třeba části na Moravě trpěly až okolo 30 dní bez slunečního svitu, tak tady nasvítilo v prosinci rekordně slunečního svitu, a dost stanic překonalo historické rekordy (např. Žatec nebo Kopisty u Mostu). S tím souvisela i vysoká maxima, kdy v okolí Žatce nebo Mostu, byly okolo 15°C, a několik dalších dní okolo 13°C. A samozřejmě i rekordy teplotní padly. No a leden přinesl taky pěkně slunečního svitu, takže taky méně inverzí, oproti jiným rokům. A když se podívám na cca posledních 30 dní, tak tady v okolí místy i jen 1 ledový den, to na končící zimu, taky není nějak extra výkon. To vše souvisí s tím, v jaké fázi je tady příroda, a další dny to výrazně rozjedou
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.