Diskuse o počasí Prší i na horách, o víkendu opět nasněží i v nížinách a vrátí se mrazy
Jsem zvědav na neděli a jaká bude max. teplota. Modely s tím hází od -5 po +2°C v posledních 24 hodinách. Jako že by bylo tmax -5°C v půlce února je už fakt poměrně zima tak snad zas taková zima nebude. Potom to následné oteplení dostalo od dnešních výstupů také na frak a maxima v příštím týdnu jen slabě nad nulou tak jsem na to tedy zvědavý zda se zima vrátí na nějakou delší dobu a nebo spíš přechodně na dva dny jak to původně vypadalo. Zítra budeme moudřejší. Jinak to vypadá že únor bude poměrně vlhký a TN budou pronikat do prostoru Severního a Baltského moře takže by mělo poměrně dost pršet/sněžit. Základ do jara co se týče vláhy by tedy nemusel být tak špatný. Ale pak by to taky chtělo nějaké to slunce. Dneska jsem našel v trávníku v zahradě několik plesnivých fleků jak to bylo přikryté ledem a sněhem tak to chytlo plíseň.
Hlavne, ze jsou a budou srazky, to je dulezite.
Na západní Šumavě díky dešti stoupají i řeky: https://www.in-pocasi.cz/stavy-rek/modrava-vydra/ Naštěstí srážky už ustaly. V okolí Železné Rudy spadlo kolem 30 mm srážek v dešti: https://www.in-pocasi.cz/archiv/zelezna_ruda/
Zde v noci slusny destik, ale teplota furt kolem 4°C. Uvidime, co pres den, ma byt nad 10°C
Včera Prášilsko a Železnorudsko opravdu pěkné srážky, 30-40mm..
Sem do závětří nám Šumava pustila 4mm..
Dneska další dávka pro Šumavu a od zítřka pak další, tentokrát už ve sněhu..po několik následujících dní..
Konečně se tak začíná doplňovat loňský obří zimní a jarní deficit..
Jen tak dál..
In-počasí
Tak pro polovinu února je běžná maximální teplota pro mojí oblast či pro Prahu cca +4°C takže tmax -5°C je 9° pod normálem což není málo. A to se bavím například o průměrné teplotě z Libuše za roky 1971-2025 (zdroj graf zde na in-počasí) pokud bych bral klimatický průměr na rok 2026 budu ještě výše než +4. Samozřejmě není to nic extra mimořádného, ale zcela normální to není. Naštěstí asi taková zima zde v Praze a okolí nebude a odhaduju to spíše tak na tmax -1/-2. Každopádně neděle a pondělí budou asi ledové a já osobně doufám, že to budou poslední dva ledové dny této zimy. V březnu už jsou ledové dny vzácnost a napoisledny byly 2018.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.