JohnyG
Tedy přímo pro Prahu (což před tím specifikováno nebylo) se maximální teplota -5 °C neočekává, čeká se -1 °C. Potom je denní odchylka 5 °C do záporu, což opravdu není nic neobvyklého. Je to sice podprůměr, ale ten je úplně normální - vždy se střídají nadprůměrná, průměrná a podprůměrná období. Až u denních odchylek kolem 10 °C se lze bavit o něčem málo častém.
Diskuse o počasí Prší i na horách, o víkendu opět nasněží i v nížinách a vrátí se mrazy
ludvicek
Ano tak že je únor zimní měsíc to je bez debat. Statisticky je druhý nejchladnější v roce. Ono celkově v těch teplých oblastech ČR je v průměru maximální teplota v plusu i v lednu přeci jen jsme na pomezí oceánského a kontinentálního klimatu. Takže zkrátka tmax -5°C zde není úplně běžný zimní den a hlavně v posledních letech je takových dní obvykle jen pár za zimu.. Každopádně obecně v zimě jsou větší odchylky od normálu častější než v létě takže asi bych se nad tím neměl tak pozastavovat. Už mi leze na hlavu touha po jaru. Dnes jsme zde začali den s polojasnou oblohou a ranní minimum +4.
In-počasí
Ano můj koment byl myšlen čistě z pohledu: "kdyby bylo v neděli tmax -5°C v Praze že je to překvapivé". Nakonec to dopadne na tmax -1/-2 což je opravdu něco zcela běžného.
Ta předpověď je celkem čitelná. V sobotu se začne během dne poměrně citelně ochlazovat, začne sněžit. Nedělní ráno bude často se sněhovou pokrývkou a mrazivé. Chladnější ráz počasí vydrží ještě tak v pondělí, úterý se začne oteplovat.
Dlouhodobé vyhlídky jsou příznivé pro hory, jelikož v hladině 850 hPa se teplota bude pohybovat často pod 0°C, například kolem -5°C a k tomu často nějaké srážky a fronty, tudíž na horách dle výhledů napadne několik desítek cm sněhu.
charlie
Jenom by mě zajímalo k čemu je to naprd. Však ty vyhlídky jsou poměrně srážkově bohaté i pro nížiny. Do konce února zřejmě tak kolem 20-30 mm spadne i v nížinách, jelikož srážky budou poměrně časté.
Musí to člověk brát nějak realisticky. Beztak je všude mokro a louže, jednak stále po tajícím sněhu a těch několik málo mm srážek v dešti se v tomto počasí téměř neodpařuje. Sucho tudíž prakticky není - to slovo ani nedává smysl.
Ansámbly ECMWF AIFS například pro Prahu dávají srážkovou palbu, do konce února je průměr ansámblů 30 mm, tudíž srážek bude hodně a možná až moc.
Negan
Klidně ať je na sucho. Stejně je jasné, že tady v Praze a okolí se dá čekat od poprašku po několik málo cm sněhu. Se štěstím a spíše lokálně i více 5-10 cm - což je pořád nesrovnatelné s tím, co tu bylo v lednu. A poté beztak bude hodně srážek další dny.
BTW od té doby co jsem se zaměřil na sledování ansámblů z téměř 100%, dávají všechny předpovědi počasí větší smysl - jsou přesnější a lépe odhadnutelné, díky tomu, že zobrazují celý rozsah variant.
Vždycky to porovnám s hlavním během modelu na animaci mapky a vždycky se směju tomu, jak ty hlavní běhy často preferují okrajový scénář s pravděpodobností například 3%. něco jako velká zima, hodně srážek apod.
Zcela reálně ono těch srážek za únor bude dle vyhlídek opravdu hodně a to znamená, že mokro, louže a bláto budou téměř na denním chodu. Únor skončí zřejmě srážkově bohatý a určitě bohatší než leden. Osobně se těším spíše na jarní sucho, v kombinaci s vyššími teplotami, sluncem a větrem, aspoň to bude příznivější pro venkovní aktivity.
ludvicek
Jo je to fakt děs. Já to vidím hodně bledě. 30 mm průměr ansámblů srážek pro Prahu do konce února je celkem děs. Sice to lehce přimrzne teďka a něco do toho nasněží, ale od cca úterý pojedeme prostě ultra mokro a bláto a vyhlídky jsou prostě srážkově dost bohaté.
Ono to bude nějak takto: Do již velkého mokra začne sněžit, pak to zmrzne mix vody, sněhu, pak do toho zřejmě opět nasněží (v pondělí) a poté to roztaje a naprší do toho - tohle celé ve sledu několika dní.
Ve finále bude prostě vysoké nasycení, všude hodně mokra a bláta, což si prostě moc nepřeju.
Ono s tím nasycením to asi nebude tak super jak se na první pohled zdá. Tady je sice hrozné bláto, plesniví mi trávník atd. ale odhaduji že kdybych kopnul do země tak v půl metru moc vláhy nebude. Letošní zimu totiž nejprve srážky skoro nebyly (prosinec) a pak poměrně dost zamrzla půda, pak na to nasněžilo a když to tálo tak se to moc nevsakovalo. Tento týden poměrně dost prší a těžko říct jak je na tom půda zda komplet rozmrzla nebo je tam nějaká zmrzlá nepropustná vrstva pár cm pod trávníkem. No a víkend bude mít průběh cca jak píše Aura, tzn déšť potom sníh a pak to zamrzne..Každopádně by na přístí týdny bylo fajn aby se co nejvíc vody dostalo co nejhlouběji než začně jaro. Ale takové to cmrndání po milimetrech je podle mě o ničem a jeden větší déšť s 20mm do rozmrzlé půdy udělá mnohem víc než 10x2mm cmrndání.
JohnyG
Střední Čechy, Praha nebo jižní Morava mají výrazné - nadprůměrné nasycení. Ono to bude taky tím, že v těchto oblastech byl výrazně nadprůměrný meteorologický podzim a ta voda se zřejmě ještě neztratila. V Praze zejména byly až extrémní srážky v září, ale pršelo nadprůměrně hodně ještě i v listopadu.
charlie
Myslím, že lepší je to nevidět - nevědět, protože to nebude nic moc. Pracuji venku a prostě to nebude moc dobré.
charlie
Především nemá smysl sledovat ty hlavní běhy nějakých modelů bez ansámblů - je to prostě náhodná palba často málo pravděpodobných scénářů horních/spodních.
Samozřejmě že v Rci bude možná těch srážek méně, ale nechápu v jakém kontextu se tedy bavíme. Pokud Vám záleží na jednom dni, když bude pršet/sněžit skoro každý den následujících pár týdnů.
Jako mě Vaše uvažování nedává smysl - nic proti. Na jednu stranu si stěžujete, že u Vás spadly jen asi 2-3 mm srážek, když na návětří Šumavy spadlo 30 mm a že nyní to vidíte opět bledě, když přitom vyhlídky obecně jsou srážkově velmi bohaté a srážky budou chodit téměř každodenně - v konečném součtu jich bude hodně.
„Ale takové to cmrndání po milimetrech je podle mě o ničem a jeden větší déšť s 20mm do rozmrzlé půdy udělá mnohem víc než 10x2mm cmrndání."
JohnyG
Pěkná blbost. Tohle mi hlava nebere taková úvaha. Ono je celkem jedno, v jakém časovém rozsahu ty srážky spadnou, faktem je, že spadne určité množství srážek za určité období. Navíc je již mokro, vše se vsákne a půjde do půdy.
10x2 mm cmrndání o ničem - fakt nechápu, proč to takhle nazývat.
Průměr srážek za celý únor se tady v Praze nebo Polabí pohybuje většinou 20-25 mm, půjde tak o celkově výrazné srážky, navíc beztak se to sotva bude vypařovat protože je únor.
Tohle je fakt zajímavé uvažování... Hodně srážek celkově, ale někdo to takhle zvláštně bere a nazývá...
Já bych spíše naopak v tom viděl právě ten úhel pohledu, že srážky budou časté a frekventované v součtu výrazné, sotva stačí nějak vyschnout, prostě bude pořád mokro, mimo ten přechodný mráz.
Každý ten mm se normálně zužitkuje a v součtu spadne hodně vody v následujících pár týdnech.
charlie
Mám již vypozorované a potvrzené, že hlavní běhy v zimě nesmyslně upřednostňují výrazně chladné varianty počasí ve výhledech - v podstatě jsou tak trochu špatně „vyladěné a kalibrované".
Klidně bych mohl vzít reálná data a udělat nějakou mini studii-analýzu, z které by vyšlo, že v průměru jsou předpovědi hlavních běhů v zimě například o několik °C chladnější, než následná realita. Ale nemám na to náladu/čas. Týkalo by se to těch výhledů zejména na období 7-14 dní dopředu.
Ovšem pokud člověk sleduje ansámbly, zde jsou vidět všechny scénáře a tudíž hlavní běh většinou vybočuje někam mimo realitu, do kategorie málo pravděpodobné 1-10% například.
Jednou jsem něco podobného psal i na meteoforu a dostal jsem za to kritiku, že tomu prý nerozumím atd. - dokonce mě tam zkritizoval i nějakej meteorolog. Přitom to tak prostě je, zrak mě nešálí, sleduji předpovědi a vidím, co vidím.
AuraPočasí
Nemáte pravdu. Pro nasycení hlubších vrstev je vždy lepší jeden vytrvalejší déšť co dá 20m než třeba 10x 2mm během 20 dní. Samozřejmě nesmí to být přívalový déšť to se nestihne vsáknout. Uznávám, že ten rozdíl je hlavně v teplé části roku kde je větší výpar a jsou olistěné stromy, takže nějaké drobné deště se ani tzv. neproprší pod stromy. V zimě bude ten rozdíl mezi 1x20 vs 10x2 asi menší než v létě, ale pořád tam nějaký bude.
V zimě je to spíš o tom uživatelském hledisku kde když vám prší obden 1-2 mm tak je neustále bláto a mokro na povrchu, ale nasycení půdy 50 cm hluboko je stále stejné.. Takže čistě z uživatelského hlediska preferuji častější, ale o to intenzivnější deště než nějaké srážky pod 2 mm za den. Ale samozřejmě každý mm dobrý v tuto dobu o tom nepolemizuji.
JohnyG
Kumulativní srážky jsou ovšem nesmírně vypovídající hodnota. Sečtěte si srážky za celý únor, porovnejte s průměrem.
Pokud bude za únor srážek nadprůměrné množství, koho potom zajímá, v jakých přesně dávkách to spadlo?
Mě nyní asi 95% ansámblů (47 z 50) pro Prahu dává do konce února v součtu nad 20 mm - OK spadne to v nějakých dávkách mezi celé období. Navíc od začátku února již nějaké srážky spadly.
Víceméně se rýsuje vlhčí měsíc jako celek a jak jsem přidal tu mapku nasycení, v Praze a okolí je již teď nadprůměrné.
A další věc. Jak víte, že některý den nespadne například 5 mm, 7 mm atd. Těch 10x 2 mm přesně takto jistě nespadne a některý den bude pršet/sněžit trochu víc.
Nemůžu prostě si pomoct, ale vzhledem k tomu, že půda je již nadprůměrně nasycená, tak dalších 20 + mm srážek - velmi pravděpodobných dle vyhlídek do konce února - prostě celkem dost vlhké období a situace - jaký má potom smysl řešit konkrétní rozložení srážek podle jednotlivých spadů a dní? Já Vám to řeknu - žádný.
Navíc koho teď vlastně zajímá sucho? Však pro start jarní sezóny a zemědělství, zahrádkářství, je nyní ještě brzy a vlastně jsme na tom poměrně dobře + vlhčí vyhlídky.
Pokud nastane v březnu nebo dubnu sušší počasí - prostě standardní situace vzhledem k tomu, že jsou vyšší teploty, častější slunce a nějaký vítr.
Prosím vás, co se tady bavíte s těma zabedněnejma sluníčkářema? Stačí vidět určitá jména a hned přeskočit.
Jinak ano, asi už nás nečeká srážkově vyloženě chudé období, ale 20 mm za 3 týdny v nížinách není nic moc, když loňský rok skončil s obrovským deficitem a leden měl taky podprůměr. když už nebude sněžit, tak ať aspoň vydatně prší jako dříve -> teplá fronta, plošně 10-15 mm v nížinách, hory 20-25 mm a část ve sněhu. Pak hned studená a za ní přeháňky a 20 v nížinách jsme dali během třeba 2 dnů než frontální systém přešel. Tohle a výhledové počasí s tím nemá pořád nic společnýho. Buď jsou srážky orografický s vichrem, takže jen hory, nebo nějaký malý cmrndy jako třeba včera. A sobotní fronta bude tradiční jako celý loňský rok, na SZ nic a jen to dojde k Praze a dál k východu, hned zmohutnění a zásypy. Jako by to nemohlo projít celou republikou.
F4
Přitom stačí se na to dívat realisticky a ne tak, že pokud nespadne 2 x vyšší množství srážek, než je průměr = je to vlastně málo.
A ano jména, to znamená čest, mít vlastní názor a nebýt jak každý, co tu drží nějakou linku. Mě jenom mrzí ty příspěvky, kterou jsou pesimistické a jak se to pořád opakuje. Chtělo by to do té diskuze více radosti.
Přitom já sám jsem dříve často brečel nad počasím tady na diskuzi - jsou za tím nějaké depky, jako u každého.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.