Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes opět nejchladněji na severovýchodě, v dalších dnech oteplování

Diskuse o počasí V novém týdnu už tepleji, občas se přidá sněžení i déšť

F4
120
# 02.02.2026, 06:39

xeno
To je pravda a vlastně poprvé po x letech nečteme články o tom, jak v lednu rozkvetly ovocné stromy, keře apod.

RichardReynolds
Také už jsem si zvyknul. Loučení se sněhem bude těžké.

# 02.02.2026, 06:46

F4To je pravda a vlastně poprvé po x letech nečteme články o tom, jak v lednu rozkvetly ovocné stromy, keře apod.

Můžete dát nějaký odkaz na ty články, které jste v minulých letech ustavičně četl, jak v lednu rozkvetly v ČR ovocné stromy?

# 02.02.2026, 06:47

Aldy1977
No jo, tak u nás za ty 3 týdny něco napadlo. A ten výhled střelil asi nesmysl s 8 cm, ale ono něco spadne a trochu bílo tady je furt. Takže zas tak blízcí sousedé spolu nejsme :D ;-)

Teplota nejvíc spadla před půlnocí na -8, ono se nějak oteplilo na 7,5, čekal jsem pozvolný pád aspoň na -10, tak škodá :D

Vlastně ono článek na tento týden nevyšel, jen ten mrazák východně od nás

153
# 02.02.2026, 06:54

Doubrava nebo Kostrhún
To je takový folklór. V teplém lednu kvete jasmín nahokvětý, což 90% populace považuje za zlatý déšť (forzýtie), pak kvete některá kalina a samozřejmě jehnědy. Na některých ovocných stromech se otevřou poupata květů, asi jako když na Vánoce doma vykvetou barborky. Plošně kvetou brzo mandloně, extrémně už koncem února. To je pak pěkný výlet do mandloňového sadu u Hustopečí.

# 02.02.2026, 07:03

ludvicek
Mě zajímají ty ovocné stromy, které v lednu kvetou, které "F4" zmiňuje, tedy malvice a peckovice.

Že květe kalina bodnanská je správně, ona má v mírné zimně kvést, je to její evoluční adaptace.

490
# 02.02.2026, 11:42

Co pokvete.. No u mne nejdříve kvete kamčatská borůvka, jak se oteplí na okolo +5 na pár dní tak to do deseti dnů rozkvétá, takže teď ouňo,, nekvete ani ta kalina, zatím vše zalezlé.. mne těší, že dnes máme hromnice, tak snad bouřka nebude, když tak zapálim svíčku a vyvaruji se klení.. proč by ne, máme o hodinu více světla..:), pomalý vzestup teplot bude.. co bude za týden, uvidíme za týden...:prsi::snih::oblak::led::tornado::blesk::slunce::vitr: možností je mnoho, nějaká vyjde.

197
# 02.02.2026, 11:50

palma
Teplo bude především na východě území, koukám v pátek J/JV Morava až +8°C. Což asi i bude, Čechy zůstanou chladnější, ale též bude nad nulou. Ale ještě 3 dny zpět bylo na středu/čtvrtek v Čechách až +7°C a dnes okolo +2°C, záleží kde. Z Čech 0°C, východ Čech +4°C.
Pohodička, se to zmírnilo. Jak píšeš uvidíme co po 11/12.2, tam je ve hře všechno možný.

107
# 02.02.2026, 12:12

Trn čtvrtek je pořád nejistý či se týče formy srážek v polohách nad 300 m..modely ukazují převážně sníh.. 🌨️

490
# 02.02.2026, 14:00

No, byl jsem okouknout jak je to za barákem v lese.. zjištění.. nic tam nekvete!.. Ale teda mne překvapilo, že od té nové nadílky těch 5cm nic neodtálo a na některých místech je i poctivých 10 cm, a to nepočítám část vespod, co je zmrzlá.. Fakt paráda zimní lesní nálada..

Kladno dnes I
Kladno dnes II
Kladno dnes....les...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.