Diskuse o počasí V příštím týdnu do Evropy pronikne původem arktický vzduch, teploty dále klesnou
Ondris
Já se neustále dotazoval.. kolik modelů to dává, odpověď tedy přišla.. že GFS.. toť pro dokreslení,.. čili, zimní počasí bude , ale asi ne s těmi minimy okolo -15 až -20 ( střední polohy) ale do -5 -8.. a přes den až k nule..možná i do plusu, hory a mrazovky jsou jiná kategorie..
p.s. vítám, že aktuálně venku opět leze slunko (paráda) a máme po ránu -4.. to pujde dnes nad nulu.. zase..
Ondra83
No a Aura mě za to pokáral, že jsem pesimista. Ono tak je totiž vždycky. Vlk taky sliboval (miluju tuhle frázi), protože to na to pasuje dokonale. V nížinách max. pár vloček, jinak furt nad 0 nebo max. 1 LD a hned oteplení, jak jsem psal.
Jinak já už se těším, až tohle počasí skončí. Zase to pitomý slunce. Už chci změnu, ideálně ať nasněží.
Na Pardubicku -8 a nad 0 to vetsinou nechodi, uz je solidni led na pisaku. Ted uz jen ten snih chybi
Ty předpovědi jsou za mě fakt velice dobře zimní a fajn. Nemám sebemenší pochopení pro některé komentáře. Teplota v 850 hPa bude poměrně dost nízko, bude oscilovat někde kolem -10°C, ale dobře, dejme tomu, že může být i třeba přechodně níže kolem -5°C nebo -7°C - to bude beztak dané přechodem frontálních systémů a tedy teplejších sektorů, ovšem bohatších na srážky. Ty budou jisté, prakticky pořád ve formě sněžení, navíc bych se přikláněl prostě k tomu, že se vyskytne poměrně dost sněhových přeháněk i silnějších.
Takže co chcete? Po dlouhé inverzi a šedi je tady předpověď něco na způsob leden 2019. Ano v nížinách to bude hraniční, pokud jde o teploty pod 0°C nebo srážky - srážkový stín, ale pořád se z toho něco vytěží.
A nechápu proč řešíte prostě nížiny takhle jedním slovem. Řešte polohy podle kategorií jako 200 m n.m., 300, 400 nebo 150, 250, 350 atd. a pak Vám musí zákonitě dojít, že budou poměrně velké rozdíly pouze v rámci nižších poloh, takže když se Vám to úplně „nepovede" někde níž, stačí si na mapě najít první menší kopec a tam se to s nejvyšší pravděpodobností vyvede líp - najít si čas a vyrazit tam a pozorovat rozdíly a o něco hezčí zimu a mít z toho radost. :-)
Pamatuji na leden 2019, ano ten byl v nížinách proklínaný, jak vlastně v nížinách bída - úplně bych nesouhlasil, jelikož z té jedné epizody byly luxusní silné přeháňky, poměrně četné. Sice v těch nižších výškách kolem 200 m n.m. sníh odtával, ale fakt stačilo být někde o něco výše 300 - 350 m n.m. a situace byla rázem jiná a byl to jakýsi přechod od slabší zimy k té pravé.
Bohužel na diskuzi stále moc pesimismu, někteří lidi nebudou spokojený nikdy, dokud jim nenapadne metrák sněhu a nebudou arktický dny. Vše ostatní je slabota. :-)
A je opravdu vtipné, jak se někteří těm zimním výhledům jakoby vysmívají... ... Jejda, lidi, Vy máte někteří fakt dost, ale tak jsem se aspoň pobavil no a jsem rád sám za sebe, že netrpím přehnaným negativismem a dokážu mít více radosti a vidět to nějak realisticky a pozitivně zároveň, bez nějakých nesmyslných nároků, které ani nedávají logiku.
AuraPočasí
Tak si užijte svůj optimismus a jděte příkladem tím, že to tu nebudete v každém příspěvku zmiňovat. O to více, když Vám to vadí ve vztahu k suchu, slunci atd. A dávat do pléna informaci o tom, že jak to vypadá nadějně teď začátkem ledna, tak že celá zima může skončit v normálu nebo pod je teda dost předčasný. Z 1 týdne usuzovat další 2 měsíce... Navíc ještě v obráceném módu. Kdyby jste řekl, že zima skončí stejně nadprůměrně jako posledních x zim a že to 1-2 týdny nevytrhnou, tak Vám budu věřit určitě více. Zkušenosti a hlavně realita hovoří za vše. Kouzlo je přesně v tom, že předpovědi zní zimně a fajn, realita může být jiná, když to ještě pořád není jasné, jelikož teploty létají nahoru dolů. Kolikrát jsme už všichni viděli, jak modely, ansámbly atd. ukazovaly nádhernou zimu s mrazem a sněžením a jak to nakonec dopadlo? Tak asi proto tu nemůžete od všech čekat jásot při prvních malůvkách.
Jinak tady už se opět rozfoukal vichr, teplota letí někam kdo ví kam a smaží to tu jak v dubnu. Doufám, že že to profoukne na většině území, ať zase nejsme jediní bez LD.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.