Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na severovýchodě místy nízká oblačnost

Diskuse o počasí V příštím týdnu do Evropy pronikne původem arktický vzduch, teploty dále klesnou

86
# 27.12.2025, 08:43

Ondris
Také mi to tak přijde :D V lednu se střídá noční mráz s denním oteplením nad nulu - to je teda něco výjimečného :) A ještě bůhví jestli bude vůbec mrznout, ani to není jisté.

481
# 27.12.2025, 08:50

Ondris
Já se neustále dotazoval.. kolik modelů to dává, odpověď tedy přišla.. že GFS.. toť pro dokreslení,.. čili, zimní počasí bude , ale asi ne s těmi minimy okolo -15 až -20 ( střední polohy) ale do -5 -8.. a přes den až k nule..možná i do plusu, hory a mrazovky jsou jiná kategorie..

p.s. vítám, že aktuálně venku opět leze slunko (paráda) a máme po ránu -4.. to pujde dnes nad nulu.. zase..

12
# 27.12.2025, 09:08

Teď to tam valí jednu frontu ze severu za druhou. No tak uvidíme..... Snad i konečně sníh na hory, které to potřebují nejvíce.

F4
116
# 27.12.2025, 09:15

Ondra83
No a Aura mě za to pokáral, že jsem pesimista. Ono tak je totiž vždycky. Vlk taky sliboval (miluju tuhle frázi), protože to na to pasuje dokonale. V nížinách max. pár vloček, jinak furt nad 0 nebo max. 1 LD a hned oteplení, jak jsem psal.

Jinak já už se těším, až tohle počasí skončí. Zase to pitomý slunce. Už chci změnu, ideálně ať nasněží.

# 27.12.2025, 10:05

Na Pardubicku -8 a nad 0 to vetsinou nechodi, uz je solidni led na pisaku. Ted uz jen ten snih chybi

105
# 27.12.2025, 10:28

Tak jak jsem psal holomrazy beze srážek co tam byli včera jsou ty tam, teď mi to maluje (na příští týden) minimum kolem -6°C a něco málo srážek :prsi: + :snih: uvidíme co z toho nakonec bude.

339
# 27.12.2025, 10:58

Jo, prostě aby se sešly v nížinách sněhové srážky a mrazy zároveň to je něco nepředstavitelného - buď holomrazy nebo 1denní břečka a oteplení.:zz: Každopádně na Silvestra mám v plánu jet do Jizerek, tam to alespoň vypadá na nějaké pěkné sněžení.:)

# 27.12.2025, 11:09

Ty předpovědi jsou za mě fakt velice dobře zimní a fajn. Nemám sebemenší pochopení pro některé komentáře. Teplota v 850 hPa bude poměrně dost nízko, bude oscilovat někde kolem -10°C, ale dobře, dejme tomu, že může být i třeba přechodně níže kolem -5°C nebo -7°C - to bude beztak dané přechodem frontálních systémů a tedy teplejších sektorů, ovšem bohatších na srážky. Ty budou jisté, prakticky pořád ve formě sněžení, navíc bych se přikláněl prostě k tomu, že se vyskytne poměrně dost sněhových přeháněk i silnějších.

Takže co chcete? Po dlouhé inverzi a šedi je tady předpověď něco na způsob leden 2019. Ano v nížinách to bude hraniční, pokud jde o teploty pod 0°C nebo srážky - srážkový stín, ale pořád se z toho něco vytěží.

A nechápu proč řešíte prostě nížiny takhle jedním slovem. Řešte polohy podle kategorií jako 200 m n.m., 300, 400 nebo 150, 250, 350 atd. a pak Vám musí zákonitě dojít, že budou poměrně velké rozdíly pouze v rámci nižších poloh, takže když se Vám to úplně „nepovede" někde níž, stačí si na mapě najít první menší kopec a tam se to s nejvyšší pravděpodobností vyvede líp - najít si čas a vyrazit tam a pozorovat rozdíly a o něco hezčí zimu a mít z toho radost. :-)

Pamatuji na leden 2019, ano ten byl v nížinách proklínaný, jak vlastně v nížinách bída - úplně bych nesouhlasil, jelikož z té jedné epizody byly luxusní silné přeháňky, poměrně četné. Sice v těch nižších výškách kolem 200 m n.m. sníh odtával, ale fakt stačilo být někde o něco výše 300 - 350 m n.m. a situace byla rázem jiná a byl to jakýsi přechod od slabší zimy k té pravé.

Bohužel na diskuzi stále moc pesimismu, někteří lidi nebudou spokojený nikdy, dokud jim nenapadne metrák sněhu a nebudou arktický dny. Vše ostatní je slabota. :-)

A je opravdu vtipné, jak se někteří těm zimním výhledům jakoby vysmívají... :D... Jejda, lidi, Vy máte někteří fakt dost, ale tak jsem se aspoň pobavil no a jsem rád sám za sebe, že netrpím přehnaným negativismem a dokážu mít více radosti a vidět to nějak realisticky a pozitivně zároveň, bez nějakých nesmyslných nároků, které ani nedávají logiku.

F4
116
# 27.12.2025, 11:50

AuraPočasí
Tak si užijte svůj optimismus a jděte příkladem tím, že to tu nebudete v každém příspěvku zmiňovat. O to více, když Vám to vadí ve vztahu k suchu, slunci atd. A dávat do pléna informaci o tom, že jak to vypadá nadějně teď začátkem ledna, tak že celá zima může skončit v normálu nebo pod je teda dost předčasný. Z 1 týdne usuzovat další 2 měsíce... Navíc ještě v obráceném módu. Kdyby jste řekl, že zima skončí stejně nadprůměrně jako posledních x zim a že to 1-2 týdny nevytrhnou, tak Vám budu věřit určitě více. Zkušenosti a hlavně realita hovoří za vše. Kouzlo je přesně v tom, že předpovědi zní zimně a fajn, realita může být jiná, když to ještě pořád není jasné, jelikož teploty létají nahoru dolů. Kolikrát jsme už všichni viděli, jak modely, ansámbly atd. ukazovaly nádhernou zimu s mrazem a sněžením a jak to nakonec dopadlo? Tak asi proto tu nemůžete od všech čekat jásot při prvních malůvkách.

Jinak tady už se opět rozfoukal vichr, teplota letí někam kdo ví kam a smaží to tu jak v dubnu. Doufám, že že to profoukne na většině území, ať zase nejsme jediní bez LD.

1433
# 27.12.2025, 11:52

Tak dneska nakonec ještě nižší minimum -7,7°C. A to podle modelů mělo být nějak kolem -4°C.

# 27.12.2025, 13:09

Ale ledovku tady umíme,i když jestli bude,tak slabá.

ČHMÚ

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.