Koralovec
Co jste pil? Asi hodně že jo..
Takže polopatě, ten dotyčný ohněstrůjce se zaregistroval dnes, v době svého jediného příspěvku, a přispěl sem, aby prudil, což jsem taky napsal, že z toho uděláte Babu Vangu, je teda taky umění.. a Váš problém, ne můj.
p.s. a když si mezitím vymažete příspěvek, na který jsem reagoval, pak už vám ani Baba Vanga nepomůže..
Diskuse o počasí V příštím týdnu do Evropy pronikne původem arktický vzduch, teploty dále klesnou
Koralovec
Jsou v tom příspěvku dvě věci mimo. Předpověď je kvalifikovaná, ta se obvykle nedá moc korigovat co se nastavení matematických rovnic v počítačích týče. Nicméně člověk postupem času už si udělá svůj obraz a náhled ze zkušeností.
Pak je tu ještě jedna věc mimo. Tam by se to dalo korigovat omezením alkoholu ve večerních hodinách.
TomasMost
Bude zajímavé srovnat teplotní odchylky za prosinec v ČR a okolních zemích, kde inverze neuraduje. Díky inverzim (paradox to děkovné slovo) jsme zatím ušetřeni šílenosti typu kvetoucí meruňky v lednu atd. Mimochodem je škoda, že kronikáři v předchozích staletích moc nepsali o mlhách a nízké oblačnosti. Zajímalo by mne, jak časté a dlouhotrvající byly inverze v době předindustriální.
TommyAst
Plošný zákaz ohňostrojů snad ve světě ani není,i ty nejpřísnější země stále povolují ty profesionální a licencované.Je asi pravda,že ohňostroje porušují zákon o týrání zvířat i o ochraně ovzduší a je vidět jejich postupné omezování.Na ohňostroj,pořádaný městem se rád podívám,spíš mi vadí Ti soukromí žabaři,kteří bouchají celý měsíc,těm bych dával pokuty. Ale co tam,kde tu možnost nemají a děti si chtějí nějakou tu petardu bouchnout,asi je to na zdravém rozumu každého z nás a jak známo,ta úroveň není u všech stejná.
MichalPyro
Klasika. Uživatel MichalPyro se registroval dnes a toto je jeho první příspěvek - reakce na moje hanění ohňostrojů.
Co se týče znečištění obvzduší, tam je jasné měření. Ty těžké kovy a chemikálie jsou přímo rozprskávány do okolí, a musí tam být právě vůli vytváření barev. Tedy skutečně je to znečištění významné. Po zprůměrování na celý rok už je to jiná, ale i tak je to znát.
Zdali byla-nebyla nikde ekologická katestrofa způsobená zábavní pyrotechnikou, nemohu posoudit přímo. A jestliže ne tako z jediného důvodu. Nikde to není koncentrované ve velkém, ale je to rozšířeno všude možně. To je jako když by jedno auto nebo benzínka měla způsobit katastrofu. Požáry a výbuchy továren známy jsou.
A ano - Člověk, který odpaluje petardy je bezohledný šmejd. Ta intenzita zvuku skutečně trápí hlavně zvířata, která nevědí o co jde a to a kilometry daleko. Starší lidé tím také trpí, byť méně (ví o co jde). Je to neskutečné, co jsou lidi schopni dělat jen pro zbytnou zábavu. Stejné, jako dřívější cirkusy, nebo další podobná zvěrstva.
Bezohledný šmejd je i ten, kdo si zapálí na zastávce plné lidí při dešti, nebo v tramvaji. Nebo ten kdo rozbíjí na chodníku prazdné lahve, odhazuje odpadky a nebo ten kdo pro zábavu např. zapaluje popelnice. Efekty ohňostrojů jsou podtatně horší. Zákazy rozhodně ano. To není žádná totalita, ale ochrana druhých. Stejně jako se nesmí topit pneumatikama.
Kouřit v mhd či ve škole se také nesmí a to je proti ohňostrojům nic.
TomasMost
Ohňostroj jde udělat i tak, aby tam ty rány a znečištění nebylo. Třeba show s ohněm na představení. Je toho spousty. Prskavky už jsou bez toho hluku, i když splodiny "moc nevoní." Světelné efekty se dají řešit pomocí dronů.
Úplně zakázané to není možná nikde, protože na ochranu zvířat skoro všechny státy poměrně kašlou a na ochranu přírody taky. A byznys má přednost i před bezpečností. Alespoň jsou někde povolené jen ty profesionální s přesnou lokací a netrvají tak dlouho.
palma
MichalPyro se registroval dnes, před posláním příspěvku. Účel je jasný. Korálovec je registrován déle. Podle všeho jeden a ten samej.
charlie
Srovnávat větrníky a ohňostroje je trochu mimo. Ta intenzita škodlivosti ohňostrojů je řádově naprosto jinde (spoiler: vyšší). Větrníky nejsou taky žádná sláva, ale to je věc alespoň nějak užitečná. To že jsou lepší soláry a ještě lepší jaderné elektrárny, je jasné.
Tyhle hádky jsou zbytečné. Tommymu to vadí. Má právo na názor, tak proč mu ho vyvracet a při další odpovědi mu to vyvracet znovu. Já taky nesouhlasím částečně s tím, co Tommy píše, ale je zbytečné se mu to snažit vyvracet tímhle až "hysterickým" způsobem.
Ten nový účet, to je nějaký troll účet. A hlavně je za tím osoba, která asi nedokáže uznat fakt, že jeho názor není brán jako světový názor a to říkám já, který má ego až do vesmíru.
Aidamkoo
Jo, kdo chce, stejně si bouchne.., já už akorát šampáňo..
. jo mladý se na to rády koukaly, bouchal jsem, pak jsem kvůli sousedům přestal... obecně třeba na Nový rok na náměstích, i když se to nebude smět, stejně to a hlavně mladý, budou dál odpalovat ( nebyl jsem za mlada jinej, a do dneška nechápu, že jsem nepřišel někdy k úrazu, páč jsme to míchali z práškovýho hliníku, manganistanu a síry), prostě rána , světlo, efekt a soutěž, komu to bouchne víc..
.. plus třeba tradice v národním pojetí... což je Čína a Asie asi obecně, tak to holt je, a asi dlouho ještě bude... a přísná regulace? Jo věc názoru, akorát už budeme za chvíli regulováni uplně ve všem.. ( a je ovšem pravda, že s.ačky v tom čoudu, co z toho je, rozhodně škodlivý jsou ( zelená barva - sloučeniny mědi, žlutá je sodík nebo železo, červená kobalt, bílá hliník... atd..) plus splodiny z hnacích složí a z prachových složí, a emise pevných částic k tomu. takže tak to za sebe hodnotím. trochu off topic, takže už s tím končím.
palma
Ten zákon je hlavně vymyšlen naprosto nesmyslně. Ty vymezené zóny... Příklad od nás z města. Ten zakroužkovaný dům je hospoda (asi nejoblíbenější v Blatné). Takže kdyby v blízkosti stál policista, tak pokud vypálím u SV rohu hospody, zákon poruším a dostanu pokutu, když ale půjdu pár kroků od JV rohu, tak mi nic nehrozí?? Nebo když mi čára prochází zahradou, tak tam můžu, tam ne?? Kdo tohle bude kontrolovat... Už vidím příslušníky místní městské policie jak chodí a mapou a měří🙈🙈. To se zas přemýšlelo, když se to vymýšlelo. Buď plošný zákaz nebo vypalovat všude
Ale nechme ohňostroje na pokoji a věnujme se zpátky počasí. Tady sice na Štědrý den ráno ležel 1 cm, tudíž píšeme bílé Vánoce, jinak ale nuda. Dnes inverze, včera inverze, po většinu prosince inverze. SNAD zítra se nám Slunce ukáže. Na přelomu roku by to mělo být zajímavější. Ale letošní sněhové maximum 3 cm je hrůza... Na druhou stranu 150 ledových dnů je dost slušné
GFS oper několikrát zasebou jel do tepla tak teď to utnul a nasadil plošných východních půlmetru a mrazy dlouho. Kéžby vyšel ngl.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.