Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025
dnešní den je tady nejchladnější za celý tenhle rok. ani únor si netrumfnul na tak nízký denní průměr, který už je dneska -8,1 a ještě může mírně klesnout, když je teď kolem -9 už pár hodin
Koukám na ty večerní teploty na JM, Dyjákovice -12,3°C, přízemní -14,8°C, nebo Lednice -11,6°C. Předpověď na tu dobu sotva -4°C, opět solidní úlet modelů. A to nemusím zmiňovat ten extrém sněhu, co tam v noci místy napadl. Nepamatuji si, že by se tady počítalo s 15-20 cm, třeba zrovna na tom Břeclavsku. Jinak ale gratulace na Moravu, zvlášť na tu jižní. Takovéto zimní projevy už v listopadu, to je velmi pěkné. Ať už ty hromady sněhu, tak teď ty nižší minima, který ani často nepadly při tomhle chladu, v části Čech v dnešních minimech Tady naopak dle předpokladů, maxima měla být okolo -4°C, nakonec to bylo místy i okolo nuly, třeba Kopisty u Mostu. Takže už taková klasika
ludvicek
No a k tomu se ještě vyšetřuje, jestli ty srážky za N. Mlýny, trošku nechytly něco jako lake effect. A jak jsem viděl zhruba 50 fotek, hlavně z okolí Mikulova nebo částí Břeclavska nebo Znojemska, tak bych se ani nedivil. Navíc výrazné rozdíly, na pár metrech. A dokonce jsem viděl i fotky z Mikulova a skoro 35 cm. Jedno hlášení dokonce se 40 cm, ale bohužel bez ověření. I tak jsem si vzpomněl na ty jezera v Americe a hromady sněhu. Tady v ČR holt zřejmě jen takový místní odvárek, ale i tak, kdo by čekal sníh v Mikulově
Tak navzdory modelům dnes nepadalo nic.. to iconu RUC tedy nějak nevyšlo.. viděl jsem tam dokonce mírné sněžení jednu hodinu.. tak to opravdu nesněžilo, mírně, natož slabě..
Teď dělat nějaké seriózní předpovědi je opravdu kumšt.... jen aby to nebyl... už se stalo, že byl v listopadu vrchol zimy
ludvicek
ECMWF do konce prosince se zimou nepočítá... možná se to změní, ale asi teď není důvod cokoliv měnit ve výpočtech... ale tak můžete snít o bílých Vánocích, proč by ne... ale teď tam nikde zimu nevidět..
takže ty titulky, že přichází nová doba ledová, zima století atd... to jsou bohaprosté nesmysly.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.