Tak jelikož už mají modely velkou shodu a zbývá už jen 5 dní, tak teď už by to skutečně mohlo klapnout, tak zakládám tohle téma. Ještě není jisté zda se vyskytne i nějaký zásyp, ale nějaká šance tam rozhodně je.
Ten zásyp sněžení počítáme v průběhu tohoto ochlazení, takže jestli přetrvá, tak zásyp klidně i kolem 20.-25.11.. Prostě v jeho průběhu a samozřejmě v ČR. Anketka do 14.11., pak se uvidí, jak jsme se trefili. Pro mě je v tuto dobu velice těžké hlasovat, chvilku ještě počkám . Při nejhorším kdyby to nakonec nevyšlo, téma by se smazalo. Ale to snad ne.
Co pro nás v ČR to ochlazení přinese?
Nakonec z toho ochlazení budou pouze přízemní mrazy
8 (31 %)
Budou holomrazy
0 (0 %)
Budou sněhové přeháňky ale na většině území holomráz
9 (35 %)
Napadne na většině území ČR sníh ze slabších TN a poté mrazy
8 (31 %)
Bude pořádný zásyp z jihu a poté mrazy
1 (4 %)
Celkem hlasů: 26 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Super že tady tohle téma je. Podle toho co jsem koukal, tak nejvýraznější srážky budou během pondělí při přechodu studené fronty, z toho napadne hlavně na horách, pak útlum srážek a ke konci týdne by opět mohly srážky být, ale to je jen odhad. Hlavní je to, že je šance, že se chladnější počasí udrží víceméně celý týden.
Pokud bude nějaký sníh padat, tak v nížinnách to stejně roztaje, půda je ještě teplá..takže spíš se udrží v polohách nad 500 m n m... otázka je, jakou intentizou a kde se vyskytne..
aktuální gfs má u nás déšť ale pravda ochladí se no Tobiáš10 kde jsou ty jadranky? nějaké srážky tam jsou ale jak jsem zmiňoval u nás by to bylo převážně v dešti možná déšť se sněhem, ale ještě včera tam bylo krasnych 5 cm na listopad
Zatím to vidím na slabou sněhovou pokrývku hlavně na horách a možná i ve středních polohách. Když už, tak v nížinách by podle mě padal jen sníh bez sněhové pokrývky.
Jinak tady se po 17. hodině zvedl vítr a mlha záhy zmizela.. zlepšila se dohlednost, zvedla základna oblaků.. snad bude mlha i v sobotu, zatím vyšla vždycky na pracovní den , šel bych si do lesa zafotit. Zatím na to jen smutně koukám v práci, dneska jsme vyjeli při svozu odpadu do Chřibů a zajímavé bylo jak rychle mlha zmizela, a to jsme popojeli jen asi o 50 metrů výše, při návratu dolů zase zpět do mlhy.. Podzim taky umí vykouzlit tu pravou atmosféru... ale když je čas no..
Tak nový GFS přitvrzuje v to pondělí. Posouvá přechod studené fronty už na noc z neděle na pondělí a sněhové srážky by se měli ukázat ve všech polohách, samozřejmě bude půda prohřátá takže se to v nížinách držet nebude, ale měli by to být silnější srážky, takže se to déle držet na trávě bude asi všude.
já ve výhledu nevidím ani vločku. dopadne to úplně jako vždycky, ochlazení se zmírní a srážky když už teda nějaký budou, tak téměř výhradně dešťové, tak aby se tady někteří netěšili ve finále z ničeho, jako v 95% případů
TheRealStormCZE Z čeho teď čerpá tvůj úsudek? Bavíme se o aktuálních výstupech na situaci která začne víceméně už za 4 dny, takže je tam docela vysoká pravděpodobnost. A první aktualizováný model je GFS a ten ukazuje že se sněhové srážky objeví nejspíše ve všech polohách hned v pondělí. Nechápu moc tyhle názory😀
roska01 V pondělí s vysokou pravděpodobností bude sněžit nad 500m.n.m, smíšené srážky se ojediněle někde můžou objevit i níže, ale v nížinách půjde o déšť.