Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v nížinách mlhy a nízká oblačnost, na horách slunečno a teplo

Diskuse o počasí K letním měsícům patří noční svítící oblaka. Co ovlivňuje jejich výskyt?

# 24.07.2025, 15:35

S létem na severní polokouli se pojí výskyt tzv. nočních svítících oblak (NLC z angl. noctilucent clouds). Jedná se o velmi tenké oblaky, které se vyskytují v horní části mezosféry ve výškách od 75 do 90 km. Svým vzhledem připomínají stříbřitou až namodralou světélkující pavučinu na tmavém pozadí noční oblohy.... Více >>

1579
# 28.07.2025, 12:05

David Tichopád
Zajímavý článek ;-), zrovna letos moc NLC u nás pozorovatelných nebylo.

jak tato oblačnost vzniká a pro je její výskyt omezen, 1. chyba na konci 1. odstavce,

V úvodu: které se vyskytují v horní části mezosféry ve výškách od 75 do 90 km., ve druhém odstavci: nacházejí se ve výšce přibližně 76 až 85 km. Ten druhý údaj je zpřesnění možného výskytu? Jinak nevím, proč se výška různí :(

Vodní ve vyšších vrstvách atmosféry vzniká také reakcí metanu s hydroxylovými radikály. , 2. chyba před koncem 2. odstavce - něco mi tu chybí :D...

a bylo zjištěno, oblak vodní páry z raketoplánu se rozprostřel horizontálně do všech směrů, 3. chyba uprostřed 5. odstavce, bez "že" se špatně čte...

Celkem dost menších chyb, před uložením by příště chtělo zkontrolovat... děkuji

1261
# 28.07.2025, 12:10

David Tichopád
Taky musím říct, že je to zajímavý článek. Právě mě celkem zajímalo, jak se vytváří, tak teď už to vím. ;-)
Ano, NLC se letos objevovaly spíše ojediněle.

Danda.1902
A s těmi chyby, lidi někdy chybují. To se občas stane každému. I mě se to stává. ;-)

1579
# 28.07.2025, 12:20

Tadeas
Já vím, a určitě je to také v pořádku. Jen je škoda v takovém pěkném odborném článku zbytečně nechat tolik chyb, potom mu to poněkud ztrácí hodnotu, tu "odbornost"... :)

Jak jsem již jednou psal, kdybych měl možnost na první pohled viditelné chyby opravit, nemusel bych psát tak dlouhý příspěvek sem. Jenže počet zbytečných chyb i v obyčejných knihách dnes extrémně narůstá, čeština se velice pomalu, ale jistě vytrácí... ale to už je jinam. V článku se opraví, a je po problému 👍

1261
# 28.07.2025, 12:54

Danda.1902
Samozřejmě, myslel jsem to v pořádku. ;-)
A souhlasím s těmi chyby i v knihách. Taky už jsem jich spousta objevil, ale byly to většinou takové menší a šlo tomu rozumět.

375
# 28.07.2025, 22:42

Danda.1902
Tadeas

Článek je to pěkný a na odborné úrovni. A chybám se člověk nevyhne. Já mám také poměrně dost překlepů v textu.

Ta výška, ve které noční svítící oblaka se vyskytují to není tak jednoznačné. Každopádně je potřeba velmi nízké teploty přibližně pod -120 °C. To z důvodu, že obsah vodní páry je extrémně nízký a pro tvorbu oblak jsou potřeba extrémně nízké teploty.

Vůbec nejnižší teploty (mimo uměle vytvořených) se kompletně na celé Zemi vyskytují právě v mezosféře, v horní části. Nejnižší teploty jsou dosahovány právě pod mezopauzou, tedy horní hranicí mezosféry.

Nejnižší teploty v horní mezosféře jsou dosahovány právě týdny po letním Slunovratu v polárních oblastech. A proč v létě ? V polárních oblastech je velká teplotní amplituda v průběhu roku. Stratosféra-Mezorsféra se nepromíchává konvekcí, jako troposféra. V létě se dolní vrstvy oteplí, oblastni v mezosféře vystoupají do větších výšek a adiabaticky se ochladí. V polárních oblastech nad severem Skandinávie byly zjištěny teploty v mezosféře až pod -140 °C. Ale měření jsou obtížná a je jich málo. Přesně měřit nejde.

Nejvíce se noční svítící oblaka vyskytují krátce po slunovratu, v polárních oblastech, čím více na sever, tím více. Jenže na severu v červnu-červenci vůbec se nestmívá. proto od 65. rovnoběžky k polu tyto oblaka nelze pozorovat. Nejlépe se pozorjí v oblasti k 60. rovnoběžce. Ale ze satelitu s různými vlnovými délkami noční svítící oblaka se dají detekovat i v průběhu dne.

375
# 30.07.2025, 14:05

V době Slunečního maxima výrazně stoupne intenzita Slunečního větru a taé krátkovlnného záření (kratší UV, rentgen). To zahřívá termosféru a exosféru - horní vrstvy expandují do větší výšky a družice na nízkých drahách jsou bržděny. Možná i vyšší Sluneční aktivita zvyšuje teplotu horní mezosféry, tím pádem by poklesl výskyt NLC.

Starty raket jsou ve 21. století stále častější, čímž se dostává stále více vodní páry do mezosféry a korelace by tímto zmizela. Také malé meteority, kterých je hodně, zvyšují koncentrace vodních par v atmosféře. Pravděpodobně největší vliv měla tunguzská událost (asteroid, kometa) v 30.07.1908. Vodní pára a další složky se zdola dostávají do mezosféry i většiny troposkéry difuzí. Potenciální teplota Theta (normální ThetaA) s výškou stoupá a tak konvekce neexistuje.

V mezosféře je potenciální teplota Theta opravdu vysoká, ve vyšší stratosféře taky. Jde o hodnoty vysoko nad 1000 °C (takovou teplotu by měl vzduch při adiabatickém snesení do 1000 hPa). Pokud ale v troposféře dosáhne větší množšsví vzduchu takové teploty (potenciální-normální), konvekce se dostane až do mezosféry. To se stalo při velkých jaderných testech (v roce 1961 Tsar bomba v SSSR přes 50 megatun, hřib řelezl výšku 60 km).

V horní mezosféře je vzduch opravdu řídký, při mezopauze je hladina přibližně 1 Pa resp. 0.01 hPa, nebo i méně. To je 100 000x menší tlak než při zemi v nizké nadmořské výšce. Balon nebo letadlo do mezosféry prostě nevyletí a družice by samozřejmě spadla brzo. Nic se tam nemůže pohybovat pomalu. Jedinou možností je sondáž pomocí raket. V takto řídkém vzduchu je měření samozřejmě nepřesné. Mezosféra je jediné místo, kde teplota klesá pod -120 °C (mimo uměle vytvořených). Nad Skandinávií byly zjištěny hodnoty pod -140 °C. Měření je samozřejmě málo.

Nejnižší teploty naměřené na Zemi:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-7-6218-Historick...

O nočních svítících oblacích tady už teoretický post mám:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-4-7368-Nocni_svi...

Otázkou je i jak samotné zvýšení výskytu NLC bude ovlivňovat klima. Nejvíce se vyskytují v polárních oblastěch v průběhu polárního dne, nebo alespon svítání, nejsou tedy vidět. Družicové pozorování je ale možné. Výskyt více NLC hlavně v polárních oblastech v průběhu polárního dne možná zesílí skleníkový efekt a způsobí teplejší léto na pólech. Nebo naopak budou odrážet více Slunečního záření ? Toť otázka.

375
# 30.07.2025, 14:19

Tady je družicové pozorování mezosférických oblak:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aeronomy_of_Ice_in_t...
https://aim.hamptonu.edu/

Jednalo se o misi NASA, vzhledem k situaci v USA takové mise už asi moc nebudou. Začátek pozorování 2007 a družice schořela v atmosféře 19.08.2024, pozorování skončilo 13.03.2023. Oběžná dráha ve výšce 552-559 km, inklinace 97.9 °. Oblasti těsně okolo polu nebyly zmapovány, tam družice neviděla.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.