Diskuse o počasí Před námi je tropický týden, v jeho polovině naměříme i přes 35 °C
TommyAst
Jinak teploty přes 30°C, se večer vyskytovaly v okolí Ústí nad Labem, ještě po 23h, tam bylo několik souk. stanic s hodnotami 30-31°C. Dole v údolí u Labe je ofiko stanice Ústí Vaňov, a ta měla maximum ve 23:20, ještě 29,1°C. A i další města na SZ, držela dlouho večer, velmi vysoké teploty, až do noci, např. Most, nebo Teplice
člověk se sotva probudí a už před osmou je bezmála 27. výrazně se zved vítr, ale i tak to stoupne docela vysoko
Noc 03-03.07.2025 byla na některých místech docela teplá zejména v Praze a pak také v typických závětrných kotlinách, kde se po půlnoci se zesílením větru poměrně výrazně oteplilo. Tropická noc byla na více místech, ale Tmin +25.0 °C a více dosaženo nejspíše nikde nebylo.
Grafy stanic na in-pocasi.cz, kde byla noc 02-03.07.2025 velmi teplá, 3 stanice v ověřené závětrné kotlině - ve Frýdlantském výběžku. Na stanici Jindřichovice pod Smrkem (Liberecký kraj, 379 m n. m.) bylo v 01:30 SELČ dosaženo +27.1 °C
3 stanice CHMI různě v ČR, kde se v noci 02-03.07.2025 oteplilo, nebo obecně byla noc velmi teplá. Velmi se v noci oteplilo v Javorníku. Ale i v mrazové kotlině Horská Kvilda se výrazně oteplilo.
A na závěr 3 stanice, kde bylo 02.07.2025 velmi teplo odpoledne. Samozřemě Doksany s nejvyšším maximem v roce 2025 zatím, i když dneska možná bude překonáno.
Tomino
Dneska bude na jihu Slovenska extrémě teplo, teplota v 850 hPa má být 23-24 dnes odpoledne. Ani na JV Moravě tak teplo nebude, v průběhu dne přijde fronta. Ale absolutní Slovenský rekord asi nepadne. Mapy jsou GFS 03.07.2025 06 UTC +10 hod na 16 UTC.
Zdroj:
https://wetterzentrale.de/en/topkarten.php?model=g...
Lerak2
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-5-7880-Pred_nami...
Na mapě tady na in-počasí jsem už hodnoty nad +30 °C neviděl, ale pravdou je, že velká část stanic na mapě nebo v tabulce nejteplejších-nejchladnějších stanic teplotu nemá, data se aktualizují až ze spožděním. Co vím, tak Praha Klementinum ve 22:10 +30.0 °C, pak už jsem tam nic neviděl. Co jsem se teď koukal, v okolí Ústí a Děčína, tak třeba Teplice v 21:00 +30.7 °C. Já to mám tady z mapy na in-pocasi.cz, ty bereš informace odjinud ? Zdá se mi to divné, aby zrovna v Ústí vydržely teploty nad +30 °C nejdéle. Není to ani závětrná kotlina, ani tam není tak teplo jak v Praze. K 23 SELČ +30 °C a více se mi zdá dost extrémní a nepravděpodovné. Ale ke všem stanicím přístup nemám.
To jsou samé extrémy žůžo a tady vůbec nic mimořádného, pár chladných rán, dva dny tropik a pak týden neléto ,
Včerejší denní amplituda téměř 25 °C tak to se v létě moc často nevidí.
Dnes už je tady víc jak včera, ale pěkně fičí takže pocitově to vyjde nastejno. Pocitově to příští týden bude pocitovka pod +20 ještěže tu nebudu ale aby se nám to neprotáhlo, jen ty srážky jsou potřeba, chládku letos bylo až moc tak snad se to vzpamatuje.
K těm bouřkám v neděli:
Modely GEM a KMA-UM tam několikátým výstupem po sobě drží hodně silné bouřky
Zatím jsou v tom sami a ani to nejsou nejspolehlivější modely ale tak třeba jim to projednou vyjde
Tak první 35°C hodnoty dneska na jihu Moravy. Orientačně Strážnice (zde přes 36°C), pak Bod nad Dyjí, Lednice, Dyjákovice, Troubsko, Kuchařovice. Tak uvidíme co dále. Kousek od 3°C např. Přerov, Brno-Žabovřesky a když vydrží hezky, tak i další stanice, třeba i Tuřany.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.