Diskuse o počasí Před námi je tropický týden, v jeho polovině naměříme i přes 35 °C
Leknín
No ty výkyvy ve výhledu mi připomněly moje mládí,kdy jsme na Mácháči chytli chladné deštivé počasí,ale nám,dětem,to vůbec nevadilo.Ty dnešní “třasořitky” by zalezly do chatky s mobilem pod deku.Ale na takový výkyv nevěřím,i když třeba celodenní déšť,ty “ TD “ okolo,to mi nesedí.Nejvyšší (rekordní) teploty čekám spíš v Polabí,Dolním Poohří a pak až na JM,poté nejspíš delší období normálního letního počasí do 30tky a občas ,ale uvidíme
kapr84
Já mám pocit, ona má pocit, ono má pocit - ale dohromady nevíme nic. Racionální člověk se podívá na stránku intersucho.cz, kde zjistí, že ve srovnání s průměrem posledních padesáti let jsme ve stavu extrémního sucha.
TomasMost
No, ten Liberec , tak já tam mám skok ze +34 na 20, takže o něco menší rozdíl
Ale tak pravděpodobnost, že to vyjde je malá, sešup bude ale třeba jen poloviční. No a stanice v Liberci dosahuje stejného ročního průměru jako ve Vsetíně, tak to jsem četl někdy před 15 lety a jestli to stále platí nevím, průměr se nám dál vesele zvyšuje.
Dnes nakonec taky těch +29 a tropy dva nebo tři dni to přežiju a pak snad normální léto bez extrémů, jak to nepůjde pod +20 tak super, něco deštivějšího a pokles teplot se tam v delším výhledu objevuje, no z nedávné minulosti v roce 2011 to bylo u nás daleko horší, a tam byl pro nás i rekord jen 144 dnů se srážkami.
kapr84
Sucho je i na Šumavě, krom povrchového i ve středních hloubkách..a to tam za červen spadlo s přehledem 100 i více mm.
Jestli ti to připadá jako otázka pár dní, a že bude to v pohodě, protože u vás je zeleno, tak jsi ale úplně vedle..
Málo srážek je na velké části území od počátku roku ..Na jaře i málo vody ze sněhu..
Cmrndání po 5, 10 mm sice stačí na udržení zelené krajiny, ale spodní vody velká bída..
Na Šumavě spadne v bouřkách 30-40mm za den, ale jen to zasyčí, vše se vsakuje a v šumavských řekách je vody žalostně málo..
Dneska jsem byl u Otavy, nahoře kolem Anina a už začínají plavat leklé ryby, pstruzi.. nedostatkem kyslíku v příliš teplé a malé vodě..
A vedra se budou stupňovat..
Jo na zelenou travu to staci, ale jinak je to o nicem, reky jsou prazdne a bude to jen horsi. Ale jinak byli daleko horsi sucha, te jasny.
sucho bezpochyby je. v lesích to povrchově ještě ujde, ale kde nejsou stromy to je pěkně vyprahlé. tůně na radovesický rychle vysychají a v takovýhle pařácích to bude extrémně rychlý na písečném podkladě. klidně se vsadím že i dneska tu dáme trop a pojedeme možná i sedmidenní řadu
Jen píšu. Co budeme dělat až bude opravdu sucho tak jako se to v historii mnohokrát stalo. Že nebyla ani úroda. Zatím letní měsíce mají pořád bouřky. Takže se dá voda nachytat do nadrží.. já si jen myslím, že jsme nezažili opravdu výrazné sucho. 2015-2018.. vždycky pak nějaké srážky byly..
kapr84
Je pravda, že v nedávné minulosti to bylo se suchem mnohem horší a třeba Svitava se dala leckde v Brně v létě přejít suchou nohou, zatímco minulý týden jsem se v ní na rybách neplánovaně normálně vykoupal.
Spíš jde o to, že dnes nejsme na tom tak špatně my v tradičně suché oblasti, ale jinde jsou zvyklí na větší zálivku a to jim tam chybí.
kapr84
Ano,bouřky,ale jak kde.Je to vlastně přes léto skoro jediný zdroj vláhy,ani nesdílím názor,že jsou k ničemu,protože voda rychle odteče - zase,jak kde.Tady jsou srážkové průměry tak nízké,že ty letní nemůžou při tom zde teplém počasí přírodě stačit.Tu zahradu si zaliju,ale zachycená voda mi na to rozhodně letos nestačí.Od začátku roku narůstá deficit srážek,ano,ty zmiňované Tušimice mají za dva bouřkové dny 130mm,což už je skoro tolik,co někde na Mostecku spadlo za půl roku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.