Diskuse o počasí Začátek týdne slunečný, v jeho druhé polovině občas zaprší
Tady dnes dopoledne většinou skoro jasno až polojasno. Beze srážek. Teplota dopoledne 11-15°C. Odpoledne už spíš proměnlivá oblačnost, skoro jasno až oblačno, k večeru nakonec velmi slabá přeháňka, s neměřitelným úhrnem. Pak opět rychlé protrhaní oblačnosti, která teď později trochu přibyla. Maxima odpoledne mezi 16,5°C až 17,5°C. Aktuálně zatím nad 10°C
Včera nakonec 9 mm
Dnes ráno +1 a tak mrazům ve 2m je doufám definitivní konec, poslední zářez byl jeden rok tuším 18.5.
Výhled je takový super, to někdo psal o červených sloupečcích a prej už to tak zůstane. Neuvěřitelné tohle, prej to má být dle dlouhodobých výhledů s přesahem do června, no snad ne už
palma
Hej to nevim, Já si v lednu tipnul suchý rok, zatím mi to vychází, tak snad to nic nezkazí
Ale vážně, myslím, že ten Medard není taková pevná pranostika jako Ledoví muži, teď začalo po dlouhé době trochu deštivější období a možná se to v červnu zas překlopí zpátky do sucha, možná si na to i vsadím
Zatím v půlce května nemůžeme říct nic, CFS to mění jak ponožky na základě aktuální situace, posledního května bude beze srážek a letní den a tak tam hodí na červen sucho a tropy.
Ale na léto se těším, ať je jakékoliv, hlavněže je dlouho světlo
palma
No, tady +4°C a od rána trvalý déšť.., což na JZ predikce nedávaly..
Konec listopadu hadr..
Rajčata ven ještě nedám ani náhodou ..
Někde jsem tu četl o červených číslech, která už v predikci zůstanou..
Prdlajs..
Jde to spíš do zelené, červená žádná..
ludvicek
No u nás to trochu nečekaně skončilo nejsilnějším letošním květnovým mrazíkem, ve dvou metrech tu byl přesně -1°C, a to se naštěstí po 4 ráno stihlo zatáhnout. Je to už 3 květnový den s mrazem a později tu mrzlo jen v roce 2012, kdy byl mráz 18. května. Letos je to vážně nekonečné a snad to byl už opravdu poslední jarní mráz...
ota
U nás podle grafu ze stanice ČHMÚ v Tuřanech se to pod nulu nedostalo, ale moc nechybělo.
Vzhledem k datu bych očekával, že už je opravdu těm mrazům konec, jenže v časech klimatické změny může být v lednu tepleji než v máji (znáte jistě Starce na chmelu: když dva, se rádi mají, i v lednu je, jak v máji...).
Francois
To se přiznám,psal,někdy před dvěma dny,na konci výhledu.No a Vy tam máte zelené,ale na ty bych si ani u Vás nevsadil.Třeba konec května překvapí,bez ohledu na současné barvičky Ale pravda,napsal jsem to blbě,myšlenka byla taková,že ty poslední dva dny ve výhledu nejspíš budou i skutečností (červené).
Aldy1977
Tak dnes je to mrholení a modely nic moc nedávají, Aladin má čistou nulu. Zítra už by to mělo být lepší, čímvíc na východ tak vydatněji ale známe to
Konec deště výhledově s přestávkou ve středu do konce výhledu, je to změna oproti tomu suchu, ovšem je otázka jestli to tak vůbec dopadne, do konce příštího týdne Ecák 60 mm, to bychom možná dohnali i ten květnový průměr ty vole
dešti zdar!
Lerak2
Já čekal květen v rámci celé ČR normální jak to tady čtu z teplejších lokalit, ty nám ten průměr vždycky tak vylepší. No už to nevypadá, že by se to mělo víc zvednout do konce měsíce...
Byl by to pech, kdyby skončil i červen ne-li celé léto pod normálem a v zimě zas 4+, do háje s tímhle
Leknín
No ono i v těch nejteplejších lokalitách, to jede sotva na průměru, viz třeba Most, nebo Teplice. Do toho klasiky v údolích s rannímy mrazíky, a i večerní termíny tam taky klesá teplota rychleji, tak ty průměry jsou tam i v těch nejteplejších lokalitách o více než stupeň pod normálem (tady např. Doksany, Žatec, částečně i Kopisty). A velmi podobně to je třeba i na JM. Takže holt ty teplejší oblasti jedou okolo 1°C pod normálem, no a k tomu ty oblasti hlavně na východě republiky, jedou i 3°C pod normálem, a jsme doma a výsledek je ty cca 2°C pod normálem
Francois
Květen, topím jak kretén. Asi tak bude letošní pranostika. Já jsem ve Středních Čechách a tady to tak hrozný není, i když docela se ochladilo. Déšť jen občasný zatím, sucho ale je velké trvalý déšť by to fakt chtělo. Podle všeho bude v ČR květen po dlouhé době měsíc pod normálem (1961-1990). Naposled byl měsíc pod tímto normálem duben 2023. Tedy 24 měsíců za sebou nad normálem (1961-1990).
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.