TommyAst, No, zde je aktualizace, co právě vylezla, po tom zubu do zimy ani památka, holt to hledá, rozpad PV ještě pořád dobíhá, takže je to obtížné posoudit i pro ten model, zajímavé je, že ECMWF doposud pracuje s teplejší variantou s menšími výkyvy, holt ... různé algoritmy, je to stejné, jako když dvě hospodyně vaří podle stejného receptu, ingredience jsou dané, výsledek se různí..
Diskuse o počasí Začátek nového týdne stále chladný, pozor na ranní mrazy
Takže, teplejší varianta ECMWF je fuč, a GFS v nové predikci posunul možné ochlazení opět asi o čtyři dny dál.. počítám, že tohle bude dělat do konce května, proč to modely dělají ? Nevím.. ale nyní u ECMWF, jak když to opíše od včerejšího GFS.. ansámbly nahoře a on vede predikci v mínusu jak kráva, pomalu jedinou osamocenou křivkou, někde tam dole...možná něco čujou..
palma
Hlavní běh takhle ulítnutý, osamoceně, to je prostě úlet ..
Jako tady u mě jsou mrazíky možné klidně i na konci dubna, ale plošně bych nic takového neočekával.
Tady samozřejmě šlehlo i dneska, ve 2m -0,4°C, při zemi -2,3°C..
No, jak už jsem psal dříve, brambory dám do hlíny až koncem měsíce..
Na příští týden teplotně výjezd do červené, dokonce i atak na letní hodnoty..
Srážky bohužel v týdnu zmizely, něco je tam až na sobotu , takže kdoví jestli..
Já si teď užívám hlavně ptáčky, vrátily se nám už vlaštovky, rehek má v kotelně už 4 vajíčka, kolem budky na třešni se natřásají špačci, atd, atd..
Už je to veselé
Francois
Jo, tady už to taky řve, připadá mi, že oproti minulým létům je tu těch potvor podstatně víc. obzvláště kosi se namnožili, sýkory taky a špačci jsem koukal, že už se zabydleli též, no a do lesa dorazil i místní pár krkavců, takže paráda, broskve se začaly rozvíjet do květu až teď, hrušně pomalu pouštějí poupata a třešeň má první květy, počítám, že tak do úterý vykvete naplno, bobuloviny už taky nakvétají, doufám teda, že jsem se v mé predikci nezmýlil a že už nic nedorazí.. vody mám dostatek, takže vzhůru k zářným zítřkům..
Ono původně i teď o víkendu mělo být velké ochlazení. Vidíme, jak to dopadlo. Naštěstí. Každopádně, tady jsou mrazy ve 2 m po polovině dubna velice vzácné.
-----------------------
Pokud je řeč o modelech, všímám si už nějakou dobu jedné zvláštnosti u Aladina, a sice toho, že za lepší ochranu před nočními mrazy považuje vítr než třeba střední či nízkou oblačnost. Tedy že při nočním vyjasnění a čerstvém větru bude tepleji než při husté oblačnosti a bezvětří.
Občas se dívám na meteogramy pro konkrétní stanice a tam je to dobře vidět - při srovnání stanic ve stejné nadmořské výšce a regionu, ale s různou předpovídanou rychlostí větru a různou mírou oblačnosti.
Čaká nás dlhý maratón JV prúdenia, ktoré by v zime prinieslo nevľúdne sychravé počasie s nízkou oblačnosťou, ale teraz na jar práve z tohto smeru prichádza väčšinou výrazné oteplenie. A tak sa udeje i teraz, hoci oblačnosti bude pritom v zásade pomerne dosť, čiže čakajú nás hlavne veľmi teplé noci.
s vodou je to opravdu velice špatné..sucho z 2015 se nám protahuje... když pominu povodně v loňském září není to s deštěm žádná hitparáda. A Výhledy zcela suché, ecmwf tam v ensemblech sice něco má, hlavní běh si ale trvá na svém, že zaprší až někdy po 25. dubnu.. co nezmrzlo to uschne... a i kdyby přišly vydatnější deště tak to jen zašumí.. mladou meruňku nedorazily ani tak mrazy jako sucho, co panuje... bohužel teď chybí ten sníh co měl být v zimě, a to hodně... máme duben a dřív už dávno rostla tráva a seklo se, letos? Vůbec se jí nechce, sice se zelená, ale prakticky stále neroste.. za prvních 12 dní dubna spadlo 1,5 mm.. a půda žíznivá.. moc si nepamatuju, že by jsme začátkem dubna museli zalévat..
palma
my na zahradě zatím ne.. někdy už se seká i v březnu... chtě nechtě prostě pokud budou takové zimy bez sněhu stále častější budeme odkázání na jarní deště a to není moc spásná cesta.. samozřejmě negativně působí i větrná jara tak jako to letošní... dneska vyjímečně nefouká, ale příští týden pro změnu vysušující jihovýchodní fičák. Jasný, březen byl srážkově nadprůměrný no. To zase jo, tak zaplaťpánbů za to..
Ve výhledu mě zaujal hlavně čtvrtek,Most,Vsetín a Mokrosuky shodně max 26 stupňů,min okolo 15 stupňů (IN),což u Swana bylo možná naposledy někdy na konci léta.Vítr už klasika silnější na V, jinak tady zoufale čekám na vodu,od zítřejšího večera do úterý máme slíbený místní přeháňky a ojedinělé bouřky (ČHMÚ),ale to není vzhledem k výhledu ani narůstajícímu deficitu nic zásadního.Pokud nepřijde delší deštivé období teď na jaře,tak ta šance s příchodem léta bude klesat.A bouřky? Ty mi tady neumíme A první sekání trávy? Já až koncem dubna,stejně v ní kvetou po krokusech ještě fialky,sedmikrásky,modřence apod. Každý to má nastavený jinak,někdo se nechává stříhat každý měsíc,jiný jednou za půl roku,jako já
teplota nad dvacítkou, ve výhledu X letních dní a občas větry, které nám tu z východních směrů středohoří ještě hezky nakopáva, nejbližší srážky až příští víkend a vzhledem k tomu, co se stalo během včerejška a jak se osekalo těch 20mm uprostřed týdne na čirou nulu, tak ani těm už nejsem schopnej věřit. první dvě dekády bez jakýhokoliv deště. jó, začátkem týdne leda pár vloček poletovalo, to je vše tak si jdu užívat léčení chřipky v tomto procházkovém počasí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.