Diskuse o počasí V novém týdnu už přijdou srážky, budou sněhové i dešťové
In-počasí
Ale jinak je to poměrně dobrý model. Z mého pohledu patří zatím do toho topu tří modelů, co zatím mi pro Brno vycházejí v téhle konkrétní situaci nejlépe. Líbí se mi, že je aktualizovaný tak často, takže ideální pro nowcast (takže aktuálně máme možnost porovnávat nowcast od SHD a Harmonii). Za mě dobrý krok, který povede k velmi rozmanité a bohaté nabídce modelů.
In-počasí
No je to zajímavá situace, ne úplně jasná, kolik a kde přesně spadne, ale vystřelit jako čhmú výstrahu na 8-15 cm. Tzn. že teď všichni budou čekat na SZ hromady sněhu. Všichni budou mluvit o 15cm. No uvidíme, třeba to spadne. Jinak k tomu sněhu, v probíhající zimě, v části Mostecka. Na stanici Most-Vtelno a Lužice u Mostu, mám první sněhovou pokrývku shodně až v lednu, jako Lerak2, a to 5.1. Nejvyšší termínovou v 7h 3 cm, shodně obě stanice. Nejvyšší naměřená, také shodně 6.1. odpoledne 4 cm. Souvislá sněhová pokrývka v zimě 2 dny, a to 6.1. a 7.1. Pak už jen nesouvislá. A to je vše za celou zimu. Takže tahle nadcházející situace, s největší pravděpodobností, přinese nejvyšší sněhovou pokrývku zimy
JUGOCV
MostMost
no a taky že modely 10-12cm daly někam do Loun a Mělníku a tady to škrtlo o půlku.
No v Mostě jako přímo ve středu města mám naměřeno za prosinec 6 cm a za leden 7 cm max.
Je to prostě hodně jiný na každý kilometr, protože inverze, nadmořská výška, lokalita přeháněk......
Plošnější sněžení kde i celou dobu bezpečně mrzlo se vyskytlo jen jednou a to v lednu, ale i tak ve finále byly rozdíly ve městě versus okolí kvůli přeháňce dva dny před situací. Zbytečný se hádat.
Já si asi nemůžu stěžovat. Od rána tu občas sněží, intenzita různá od poletování až po vánici, která tu byla (a opravdu dost intenzivní) tak po 11. hodině, do toho navíc foukal silný nárazový vítr, takže sněžilo téměř vodorovně. Teplota se od začátku pohybuje kolem 0 °C, nedrží se tedy všechno, ale chvíli jsme měli až 4 cm sněhu. Nyní to bude o něco méně, ale aktuálně opět mírně sněží, takže si myslím, že na těch zhruba 3 cm se to už dnes udrží a uvidíme, co potom. Zítřka se trochu bojím, má se oteplit a je reálné riziko deště, ale pokud sníh přežije zítřek, tak by v pátek mohlo ještě něco málo připadnout a potom přijdou, vypadá to, vcelku silné mrazy, takže se zdá, že se tato zima v polovině února rozhodla aspoň částečně napravit svou reputaci.
Tady trvale sněží přechodnou intenzitou, nicméně kvůli teplotě nad nulou se téměř nic nedrží. Je škoda, že když už je potenciál na nějakou pěknou situaci tak se vždy najde něco co to překazí.. Jsem zvědavý na tu večerní vlnu, ale myslím si, že maximum této zimy - 4cm, překonáno nebude. Zítra to vypadá, že nám to zde vše spadne v dešti. Pozitivní ale je, že konečně po tom dlouhém suchém období přichází nějaké srážky.
Zdroj: meteopress.
Během večera očekáváme na západě a severu Čech intenzivnější sněžení. Na horách může napadnout až 10 cm sněhu, zatímco v nížinách na severozápadě napadne i okolo 5 cm. Kromě sněžení očekáváme v jižních Čechách i mrznoucí srážky. Vydali jsme tak naše meteovarování.
Kolikrát mi příjde že z komára dělají velblouda - těch 5 cm není hrozný, otázka je, za jakou dobu je myšleno?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.