Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí V novém týdnu už přijdou srážky, budou sněhové i dešťové

# 14.02.2025, 18:46

Tak u nás v nižších polohách KV to zimu také připomíná . Aspoň trochu ..

# 14.02.2025, 19:01

ota
Sníh se při velké intenzitě drží i při teplotách lehce nad nulou, mám to odpozorované. Navíc ještě předtím byly srážky i čistě kapalné a na zemi to nenamrzalo, nad nulou tedy bylo. A po sněžení tu pak byly v noci ještě smíšené přeháňky a opět žádné namrzání. Byl jsem vzhůru ještě kolem 3. hodiny a meteostanice mi ukazovala 0,3 °C. Večer a v noci si jsem tedy téměř jistý, že odchylka mé meteostanice nebyla větší než 0,5 °C.

Aidamko.
Je pravda, že předtím na chvilku vylezlo Slunce, no a meteostanice WH1080 nemá úplně skvělý radiační kryt, takže možná to tím bylo trochu ovlivněné, i když jsem se díval až v době, kdy bylo zase pod mrakem. Možná jsem se měl podívat radši na tu druhou meteostanici, která byla v té době ve stínu, ale tam je čidlo zase těsně u domu. Tuhle mám umístěnou uprostřed zahrady a opravdu neexistuje lepší místo na tomto pozemku, kam ji dát. Leda tak na střechu, ale to bych už teplotu nemusel měřit vůbec. Každopádně abych to shrnul, je možné, že ta dnešní teplota tu byla o něco nižší, ale sníh měřím ručně a tam tedy chybu jen tak neudělám, no a to, že jsme tu včera večer měli až 9 cm a teď máme kolem 6 cm, je realita. Takže přes 2 °C tu dnes bylo určitě a dost pravděpodobně i přes 3 °C.

EDIT: Jinak, díval jsem se teď na tři různé meteostanice (Tuřany, Žabovřesky a Kraví hora) a všude je od 0 °C do -0,5 °C. U nás aktuálně +0,4 °C, takže jak píšu, nějaká odchylka tam bude, ale rozhodně ne tak velká. Většinou je to tak 0,5-1 °C, takže přemýšlím, že bych nějakou takovou hodnotu od těch mých měření odečítal. Co myslíte? Na druhou stranu, tohle zase není až tak moc a dalo by se to svést na mikroklima, meteostanici mám umístěnou na zahradě v koridoru, který je od jihu na sever volný, jsou tam sice lesy, ale stovky metrů daleko. Naopak na východě a západě jsou domy, respektive betonová zeď oddělující naši zahradu od jiné, a na oba směry je to tak 10 metrů daleko. Meteostanici mám umístěnou prakticky uprostřed zahrady.

ota
2923
# 14.02.2025, 19:22

Marek_98
Ano, tak to samozřejmě je, ale při teplotě nad cca 0,8-1 už nový sníh výrazněji odtává, takže pokud by bylo 1,1°C, výrazně by kapalo ze stromů, teklo ze střech atd. Během dne ta větší odchylka může být radiačním štítem určitě. Ono WH1080 příliš kvalitní štít nemá, jestli vás měření baví, tak doporučuji zkusit pořídit jiný štít a nebo lepší meteostanici. Důležité ale je místo měření, hlavně aby tam bylo možné proudění vzduchu, nejhorší je nějaký uzavřený dvůr.
Maximum ve vaší oblasti dnes určitě nešlo nad 2°C, ale v nějakém uzavřeném prostoru to sluneční svit nad tuhle teplotu vytáhnout mohl, takže jak říkám, velmi důležité je místo měření.

# 15.02.2025, 00:11

ota
Takhle, teplotu já měřím spíše orientačně a obávám se, že i pořízení lepšího štítu nebo meteostanice by moc nepomohlo, protože tady je to proudění skutečně velmi specifické, i ten vítr tu má otevřený prostor spíše jen z jižního a severního směru, ale z obou stran je takových 200-300 metrů daleko les. Já se orientuji hlavně na ty srážky a bouřky, tam si vedu podrobné statistiky, takže z hlediska posledních dnů je pro mě podstatné, že napadl sníh a kolik ho bylo (to pak bude důležité vzhledem k úhrnu). Všechno si zaznamenávat nestíhám, jelikož mám i jiné zájmy, ale pochopitelně i povinnosti, takže zkrátka není čas.

# 15.02.2025, 09:08

Celkem hezky tu sněží..
Sice slabě, ale na atmošku těchto chladných dnů parádní :)

VHK
35
# 15.02.2025, 09:23

U nás hlásím taky celkem husté snezeni,přitom na radaru jen nějaké flíčky,každopádně teplota nám během hodiny vyletěla na 3,4 stupně,zajímavé...

81
# 15.02.2025, 09:34

Aldy1977
No, od povodní v září tady vlastně jedeme podprůměr, zatím nic tragického. Ale ten výhled je děs, minulý rok zima a jaro jako celek silný nadprůměr i s červnem, prázdniny podprůměr. Letos je to holt opačný extrém, start vegetační sezóny s podprůměrem a tragickým výhledem no nazdar :(

VHK
3,4 jako mínus? ;-) :D Měří ti to prostě blbě, vždycky mrkni na wunderground a podobně, v okolí je všude pod nulou. To není prostě teď v tuto chvíli možné... a to sněžení stojí za prd, zaprášilo to akorát střechu a cesty, o ničem, 6 cm nepřekonatelná meta...

VHK
35
# 15.02.2025, 09:37

Leknín
Jako taky si říkám že to není možný,přitom mám venkovni čidlo asi 5 metrů od baraku připevnění na dřevěném plotu,díky za odkaz mrknu na to;-)

81
# 15.02.2025, 09:48

VHK
Já v tomto radit moc nechci, mně pomáhal ochotný soused, on to moc žere :D a celkem to ukazuje dobře, v létě to trochu chladilo, ne moc, všude okolo tropy a já nic :( :D
Ta mapa je o přiblížení, čím víc zvětšíš tak je tam v okolí víc stanic, pak je ještě třeba https://weathermap.netatmo.com/

aktuální teploty
# 15.02.2025, 12:28

U nás bylo až skoro do půlnoci jen lehce pod nulou, v řádu několika desetin, protože bylo zataženo. Potom se vyjasnilo a do dvou hodin bylo kolem -5 °C. K ránu se ale zase zatáhlo, takže minimum bylo jen -5,6 °C. Ráno i trochu poletoval sníh, ale nic nového nepřipadlo, takže jsme stále na zhruba 6 cm. Ten arktický vzduch má každopádně sílu a dneska v noci jsme se o tom přesvědčili. Na začátek příštího týdne jsem velmi zvědavý.

# 15.02.2025, 12:47

No ochlazení řádně selhává, nedokáže se kvůli velké oblačnosti ochladit a tak minimum zůstává i na -3°C, přitom modely chtěly -6°C. A protože je takové teplo ráno tak teď máme 1°C, když mělo být pod nulou. Takže sníh hezky průběžně taje.

# 15.02.2025, 12:55

Zde zataženo, ráno a dopoledne slabé sněžení..
Ráno -4,6°C, teď pohodových , ledových -3,2°C.
Sněžit už přestalo..

479
# 15.02.2025, 13:07

Tady minimum -6,2 a teď už jsme na+0,2.. takže ledňáček se nekoná, to slunce už trochu sílu má a pere tu od rána, na chodnících taje ,takže až to v noci zmrzne, bude zítra ráno veselo..

121
# 15.02.2025, 14:10

Koukám, že Doksany nejspíše vadný radiační štít na meteostanici ČHMÚ. Stanice měří na slunečném počasí až +6°C, avšak všude v okolí jsou maximálně 2°C nad nulou.

# 15.02.2025, 15:13

venku fakt pecka. pořádná vyházka na radovesickou výsypku stála za to. široko daleko komplet bílo, na kopcích 11, 12cm sněhu, občas se nedalo pořádně jít. top situace od února 21

# 15.02.2025, 17:28

Cely den slabe snezi s prestavkama, novy snih 1cm, stary 3cm cca. Snezi stale, teplota max -3

479
# 15.02.2025, 18:32

No, jsem zvědav, který model vyhraje ECMWF tam má ( tady u nás) do konce měsíce okolo -10 noc a okolo nuly den, a GFS tam má od toho 21. - 22.2. teploty postupně až k +10... bude to zase zajímavý..

85
# 15.02.2025, 18:38

palma
Ty modely se ale v předpovědi moc nerozchází, jen GFS má ten propad ze západu až k nám a ECMWF to drží přesně na hranicích s Německem - to je při výhledu na týden+ marginálie. Každopádně na západě bude dost teplo a bude tam nabito na teplou vlnu.

148
# 15.02.2025, 18:41

Ondra83
Ještě klasicky se liší hlavní běh a průměr ansámblů. Průměr je teplejší.

# 15.02.2025, 23:15

Hodně přituhlo, -7°C. Zítra už by mohl být ledový den.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.