Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí V příštím týdnu pozvolné oteplování, na horách i výraznější

# 12.01.2025, 10:08

V příštím týdnu příliv studeného vzduchu opět zeslábne a v závěru týdne ho vystřídá teplý vzduch. Oteplení se nejvíce projeví na horách, v nižších polohách bude vlivem inverze pozvolnější. Srážek bude v novém týdnu málo.... Více >>

65
# 13.01.2025, 06:55

ICON to s inverzí u nás rozjel, tak snad mu to nedopadne :zz:
Dnes je teplota -1,5 a ještě :vitr: zítra už to bude větší maso...
Středa 7 cm sněhu, tak k těm asi 2 cm co máme by to bylo tak akorát. A tento týden to podle výhledu asi neroztaje :D
Hlavně má dát pokoj ten píp :vitr:

výhled 10 dní
# 13.01.2025, 06:58

jo taky jí sem napálil, tak snad vyjde aby leden neskončil jako horký :led::)

# 13.01.2025, 07:04

Tady po ránu -2, zataženo NO a slabé mrholeni. I v noci byly mrznoucí srážky, takže se vytvořila slabá ledovka. Jinak ve městě cca 7 cm, za městem cca 10 cm.
Bohužel inverze a s tím spojené špatné rozptylove podmínky nás neminou. Snad to nebude mít dlouhého trvání.

# 13.01.2025, 07:18

No tak nakonec to ujde, venku ani nemrzne takhle po ránu, tak to jde. :)

21
# 13.01.2025, 07:40

U nás krásných -13°C. :led:

5481
# 13.01.2025, 07:42

Tady v noci mezi nulou a -1°C, k ránu se oblačnost protrhávala a teplota šla dolů, až na hodnoty okolo -3°C, teď před východem :slunce:

22
# 13.01.2025, 07:48

Tak tady -3,8°C. Jedna z nejnižších teplot letošní zimy. Zítra by mohlo být i kolem -7, tak alespoň něco ta zima předvede:)

# 13.01.2025, 09:27

Jedna ranní zajímavost. Na V a JV Moravy, stále dost fouká. A tak třeba ranní teploty byly na jihu a JV Moravy okolo nuly. Ale třeba pocitová teplota na stanici ČHMÚ Lednice, byla -7°C. Průměrná rychlost větru, v noci byla 6 m/s. Naopak na SZ, stanice Ústí nad Labem Vaňov, ráno rychlost větru 0 m/s a noční průměrná rychlost byla jen lehce nad 0 m/s, a teplota šla pod nulu až s ranním rozedněním. Tak to jenom taková malá ranní poznámka :D

Průběh hodnot Lednice, zdroj ČHMÚ
65
# 13.01.2025, 09:42

Mně už z toho větru bolí hlava, venku se nedá vůbec pobývat delší dobu a pak z bláta do louže - inverze. No vyberte si :zz:

A zítra ráno jak? Modely jednotné, jen co je pravda. GFS -10°C ICON -5 ostatní -8
GEM dokonce -12 :!!:

# 13.01.2025, 09:50

Leknín
Souhlas. Vítr umí zlobit hodně, navíc hodně ovlivňuje, jak je vlastně pocitově venku. Tady naštěstí foukalo jen 2 dny, a zase na několik týdnů stačilo :D A já kdykoliv vyrazím na Moravu, tak tam vždycky fouká. Vrátím se do Čech, a u Prahy už je většinou klid. Ten vítr Moravě vůbec nezávidím. Ale zase to místy přináší vyšší teploty, hlavně v noci. Už jsem na to i psal příspěvek. Třeba Tuřany, byly vyloženě ukázkový :vitr::vitr::vitr:

# 13.01.2025, 10:03

Tak s oteplováním v druhé půlce týdne (tady na JZ dávaly predikce i +6/+8°C) se to poněkud zvrtlo na ochlazování a ledové dny..

# 13.01.2025, 10:24

Ty poslední dny nakonec mrazy celkem nic moc, noci těsně kolem 0°C, přes den spolehlivě nad. Počet ledových dnů letošní zimy je dost mizerný, zatím orientačně 3 nebo 4 dny, ale přesně teď z hlavy nevím, podívám se pak jak dojedu pozdě večer domů.

5481
# 13.01.2025, 10:26

Tady opět mimo Aladin. Teď mělo být okolo -6°C, a je nad nulou a svítí :slunce: Navíc bez větru, takže velmi příjemně je venku. Podobně tady kousek Kopisty, v 10h nad nulou

# 13.01.2025, 10:47

Francois
Tak v místech s mlhou nebo inverzí bude samozřejmě chladněji. Proto je v článku, že se oteplí hlavně na horách. Jak časté ty mlhy na konci týdne budou, je ale ještě nejisté.

# 13.01.2025, 11:05

In-počasí
Tak jasné, že to bude o inverzi, a sem na JZ se s NO, mlhami původně moc nepočítalo , spíše sluníčko, teď to ICON změnil.. uvidíme..
Ale i při přechodu fronty ve středu tam byl ještě včera slabý déšť a +4, +5°C, teď tam je Tmax +2°C a spíše ve sněhu..
Přichladilo to sem tak nějak celkově...

433
# 13.01.2025, 11:30

Francois
Jo, inverze.. já se vždycky po ránu zaraduju, že je modrá obloha, udeří 9:00 a je z toho inverze jak prase... Někdo tu psal o ochlazení na konci výhledu u ECMWF.. jsem se na to kouknul, a je to opět jeden. dva ujeté běhy hluboce pod průměrem ostatních běhů.. jak jsme se o tom bavili, neupínat se k jednotlivým běhům, .. mě se tu taky trošku ve výhledu ochladilo, díky inverzi tu dneska čekám již 11 ledový den.. aspoň něco..

304
# 13.01.2025, 12:24

Tak ani dnes zde bohužel nevyšel ledový den, to slunce má prostě sílu. Zase je ale fajn, že když ten sníh teď trošku nataje a v noci pěkně zmrzne, tak by mohl být trochu odolnější. Bylo by fajn, kdyby vydržel do té inverze od pátku, ale myslím si, že tu středu a čtvrtek asi nepřežije.

# 13.01.2025, 12:30

U nas to ma byt vsechno ve snehu, tech 5cm by mohlo pripadnout a pak at si je klidne inverze. Je mi to jedno, hlavne, kdyz ten snih vydrzi.
Na horach je snehu dost o lyzovani strach nemam. Pul metru prirodniho a pul metru maj nafoukanyho

# 13.01.2025, 14:35

palma
Tady dneska krásně sluníčkově, ovšem i tak v pohodě LD..(Tmax při slunečném odpoledni -0,9°C).
Inverze mi nevadí pár dní, týden, ale když je to dýl, pak už je to trochu depka..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.