Na.Guru
No to je možné, ale ne u nás. Když se kouknu na pět nejdeštivějších roků tak jsou to sestupně:
1. - 2020
2. - 2024
3. - 2023
4. - 2019
5. - 2010
Ten, pro mě, hodně deštivý rok 2010 skončil až na pátém místě. Od roku 2019 nastala změna a hodně deštivé období, nicotné zimy a mrazivá jara ( hlavně dubny). Z posledních 6 roků byly : 4 - hodně až rekordně deštivé, 1 - průměrný a 1 - podprůměrný. Kdyby převládalo suché počasí, jak se o tom všude v médiích mele, bylo by to naopak.
Diskuse o počasí V příštím týdnu pozvolné oteplování, na horách i výraznější
ludvicek
Tak o trochu lepší to je pouze z hlediska těch případných srážek a třeba i chvilkového vyjasnění, ale ta inverze potom může klidně přijít znovu a navíc teploty kolem řekněme 5 °C jsou v zimě to nejhorší, protože to není ani zima v pravém slova smyslu, ani nástup jara. Takže to asi budeme muset nějak přetrpět do toho března, protože na zimu jako takovou (ať už sníh ve větším množství - u nás by to bylo klidně i 5 cm a více, nebo holomrazy) to opravdu nevypadá.
K tomu suchu, nesuchu..
Má to teď cca 5 leté cykly..z hlediska celé ČR.
2015/2019 suché období..
2020-2024,v rámci celé ČR, jednoznačně pětiletka s převážně bohatšími, až bohatými srážkami..(samozřejmě by se našlo pár oblastí, kde to někdy slabší bylo).
Rozložení srážek během roku, to je pak už jiná věc..
Sucho se dlouho tady neřešilo
, je to od oblasti k oblasti a jsou velké regionální rozdíly. Francois to napsal přesně...
Mám to podobně jako mira no a teď u nás jedem čtvrtý podprůměrný měsíc v řadě od povodní v září, oproti stejnému období před rokem opačný extrém. Do konce ledna se to už moc nevylepší, pokud nebude nějaký převrat na přelomu měsíců. Možná startujeme suchou periodu, velmi suché jaro by byl průser, ale tak uvidíme.
Množství srážek je podprůměrné, ale otravné je, že prší sice málo, ale často. Viz prosinec, 20 mm pod průměrem a zcela beze srážek bylo 8 dní, teď v lednu ze dvaceti něco padalo 11, ve výhledu má něco kapat 7 dní.
ludvicek
Člověk si na tu inverzi rychle odvykne, poslední roky jí bylo docela málo. Letošní zima nám to teda vrací i s úroky. Tady byla s mlhou nebo nízkou inverzní oblačností v téhle zimě snad polovina dní. Každopádně dny už se začínají výrazněji prodlužovat, tak snad se tohle, pro mě asi nejhorší možné počasí už chýlí ke konci.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.