Diskuse o počasí V úvodu týdne stále teplotní inverze, v závěru týdne ochlazení a sněžení
01.01.2025 byl v ČR velký teplotní rozdíl mezi lokalitami, podle toho jak a kde se protrhala inverze. Na některých místech v nižších polohách byl ledový den, to hlavně na Moravě. První stanice, kteá dosáhla +10 °C, byla stanice Mokrosuky na Šumavě. Postupně těch stanic bylo více. V závětrných kotlinách bylo o poznání tepleji, než v okolí.
Ráno 01.01.2025 byl na většině ČR silný mráz a noc na přelomu let byla mrazivá.
02.01.2024 se postupně oteplovalo na západě i v závěří Beskyd. Ráno bylo velmi teplo ve Středních Čechách, na Moravě ale pod nulou. Přez den přišla studená fronta.
Situace GFS 01.01.2025 12 UTC +4 hod na 16 UTC kdy bylo velmi teplo v 850 hPa, ale v části ČR inverze a ledový den. Ve Středních a Jižních Čechách ale už bylo relativně teplo. V Evropě a Atantiku je vidět extrémě chladné proudění ze severu Kanady přez sever Grónska na Island a Skandinávii, kam se to dostane další den.
Zdroj:
https://www.wetterzentrale.de/en/topkarten.php?mod...
Sněhové ráno, asi 2 cm. Teplota -1 ledový den stále nemám a výhled jede od pondělí do pátku teplo. Srážek velká bída, občas tam vyskakuje nějaký zásyp, ale různě se to posouvá a je to daleko.
Reklamy já nic, většinou se přihlašuju při kafi v noťasu a v mobilu jsem to nepoužil nepamatuju. A mám Adblock plus
Modely chtěly bloky, v realitě tu prochází přeháňka která je severně silná..
Zde trochu posnezilo, ale tak do 0.5 cm. Ale aspon je pekne slnko venku. https://www.rajce.idnes.cz/stormhrnec/album/snezen...
Zajímavé, jak na hodně místech ve středních, ale i nižších polohách máte sníh, podle fotek. Tady na Lounsku (ve smyslu Louny a okolí, Žatecko a Podbořansko už nejsou Lounsko, byť se sněhem a zimou je to defacto to samé) ani vločka. Ani ta ledovka z toho co včera napršelo tu prakticky není, neboť drtivá většina se stejně stihla zasáknout či odtéct a v noci se to tak mrňouskalo kolem 0°C, v nejteplejších místech jako město Louny to ani pod tu 0°C, že se jí (naštěstí) ani moc nevytvořilo. Zima tady zatím z pohledu zimy už tradičně špatná, ale zase z pohledu pěstitelé palem skvělá, jelikož jsem je ještě ani nemusel zazimovat
Na.Guru
Tradičně špatných zim z pohledu zimomila je dnes už 9 z 10-ti. Pokud nejste zrovna moc vysoko.
Jinak tu v noci svítily hvězdy a byl docela mráz, přesně nevím ale zhruba tak -3°C byly a při zemi i míň, ráno bylo zataženo cumuly a už jen -0,5°C, náledí bylo a docela dost, půda relativně vymrzla, ale už to povoluje. Větší vymrznutí bude v noci na neděli, tam je to jistota.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.