Diskuse o počasí V úvodu týdne stále teplotní inverze, v závěru týdne ochlazení a sněžení
No, koukám na těch deset dní dopředu, v podstatě se tam liší GFS a ECMWF v tom, že ten první tam cpe putovní níži někde od severu a ten druhý ne, a tam je i ten rozdíl v predikovaných teplotách a asi se tam počítá a nepočítá s nějakým sněhem, pak vyjasněním a poklesem teplot, plus závan od severu... hezké, ale kdo vyhraje?..(plus blokace?)
Tady v noci nic nespadlo a teplota sjela kousek pod nulu až po svítání (na chvilku). Přiznám se, že mi to nijak nevadí. Tedy sníh mám ráda, ale mráz zas tak moc ne. Zatím stačily ty tři inverzní ledové dni, kdy nám na zahradě promrzly nádoby s vodou pro zvířata tak hluboko, že už pomalu ani nebylo co rozbíjet (skoro do dna).
Tady ještě v noci a i teď přes den sem tam trochu poletovalo, ale prakticky nic se neudrželo, takže máme jen ty zbytky sněhu, který napadl převážně ve čtvrtek (nejvíce jsme měli kolem 2 cm). V noci a ráno každopádně bylo náledí, ale teď už dávno není. Mnohem zajímavější ovšem bude zítřek.
Na severozápadě ráno slunečno, avšak teplota klesla pod nulu až kolem osmé hodiny. Na Teplicku a Ústecku sníh žádný, defakto pod 400m holé louky. V podkrušnohoří chladnější kapsa s teplotou lehce nad nulou, sníh téměř neroztál, jen na určitých místech a stromech není nic.
V Mostě ráno mezi 1-3 cm, u jezera buď poprašek nebo úplně bez sněhu. Během dne sníh, kde byl, lehce odtál. Hlavně ve stínu ale zůstává. Na okraji města směrem Obrnice a Braňany většinou bez sněhu nebo slabý poprašek, který přes den většinou zmizel. V Lužicích zatím nejvyšší pokrývka letošní zimy 1,5 cm. Taky postupně odtává. Poslední pokrývka tu byla v poslední dekádě listopadu. V prosinci bez sněhu. Teploty dnes lehce nad 2°C
Jen taková malá odbočka - mrkněte na Facebook SHMU - https://www.facebook.com/shmu.sk a také https://www.facebook.com/tomas.fedor.56/posts/2843... je tam pár hodin starý článek o průmyslovém sněžení v oblasti Košic. Spadlo zde 10-20 cm, lokálně až 30 cm sněhu. Vše díky proudění a kombinací s USS Steel, kde velké množství teplé vodní páry v kombinaci s prouděním a teplotami vedlo k tomuto jevu.
Při takovýchto situacích často hraje rozdíl každý kilometr, ne-li stovky metrů ...
Janbester
Podle mě je to tak na hraně. Ona asi bude, ale doufám, že do pondělního rána nevydrží.
Tady je momentálně tak půl stupně pod nulou (je zataženo a trošku fouká), takže snad do zítřejšího rána nebude až tak velký mráz. A dívám se, že ČHMÚ oteplil pro JM kraj. Zítra večer a v noci na pondělek může být až +1, to by mohlo roztát.
andy206
No tohle je tedy bomba. No letos je to průmyslové sněžení celkem slušné na tom Slovensku. Košice pozoruji v tomhle případě často, ale tohle jsem neviděl. Tady bylo průmyslové sněžení taky snad po 7 letech poprvé. Obvykle je jen v Brně a tentokrát napadl sníh i na krajním severu Brna, což se nestalo co já pamatuji. Ty rozdíly byly největší na Silvestra ráno. Jedu rozjezdem od nás ze severu. No nikde nic, pak najednou kolem Moraváku a Maliňáku kolem 1-2cm. Tak z Hlaváku valím rozjezdem na Lesnou a najednou u Dětské nemocnice šílená chumelenice, vločky jak dvacetikoruny, kolem 2-4cm sněhu na chodnících, takže naprostý šok a stačily dvě zastávky a nebylo na zemi nic. No prostě blázinec. Pak se to změnilo odpoledne a večer, kdy sněžilo plošně v celém Brně, naopak (a to potřebuji aby někdo vysvětlil) celý jih Brna nic, ani u průmyslových zón. Tak to jsem nepochopil narovinu. Takové Bohunice, Lískovec, Modřice, Černovice a okolí, kde je to vždy nejvíce znečištěné, tak tam nic.
spurdo
Je fakt, že pamatuji, že jednou mělo z TF spadnout asi 17mm v průměru a byly z toho 2mm v mrholení, což snad nehrozí. Je to situace od situace, nedá se říct, že by vždy bylo srážek více. Jj.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.